Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Γιώργος Μαυρωτάς γγ Αθλητισμού: «Με ξάφνιασε ο πρωθυπουργός»
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Γιώργος Μαυρωτάς γγ Αθλητισμού: «Με ξάφνιασε ο πρωθυπουργός»

Γιώργος Μαυρωτάς γγ Αθλητισμού: Στην πρώτη του συνέντευξη ως γγ Αθλητισμού ο Γιώργος Μαυρωτάς μίλησε για το τηλεφώνημα που δέχτηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Γιώργος Μαυρωτάς γγ Αθλητισμού: Την πρώτη του συνέντευξη ως γγ Αθλητισμού παραχώρησε ο Γιώργος Μαυρωτάς στον Sport24 Radio. Ο πρώην βουλευτής με το Ποτάμι δήλωσε ότι ξαφνιάστηκε την Δευτέρα από το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και την πρόταση που του έκανε. Όπως φάνηκε δέχτηκε σχεδόν αμέσως διότι αγαπάει και πονάει τον αθλητισμό. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι σκοπός του είναι να λειτουργήσουν οι υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις στη χώρα και να ασχοληθεί περισσότερος κόσμος με τον αθλητισμό. Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν κρίνεται από τα μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες η επιτυχία ενός γγ Αθλητισμού.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιώργου Μαυρωτά:

Για το αν περίμενε να γίνει Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού: “Η αλήθεια είναι ότι ήταν ξαφνικό. Με πήρε ένα τηλέφωνο ο πρωθυπουργός το πρωί της Δευτέρας και μου ζήτησε ν” αναλάβω αυτή τη θέση. Μου είπε ‘γνωρίζω ότι είσαι σε άλλο κόμμα αλλά δεν σε θέλω για τις πολιτικές σου πεποιθήσεις αλλά για τις γνώσεις σου στον συγκεκριμένο τομέα’. Το συζήτησα λίγο με κάποιους ανθρώπους και πήρα αυτή την απόφαση γιατί ο αθλητισμός είναι ένα κομμάτι που αγαπάω και πονάω. Νομίζω ότι στην πολιτική πρέπει να προσπαθείς και να προσφέρεις, με γνώσεις και με πράξεις στα αντικείμενα που μπορείς”.

Για την ενασχόληση με την πολιτική: “Το έναυσμα ήταν ένα βιβλίο που είχα γράψει το ‘Θεώρημα της επτάδας’. Το είδε ο Κώστας Γιαννακίδης και μου ζήτησε να γράφω στο protagon. Γνωρίστηκα με τον Σταύρο Θεοδωράκη και όταν ξεκίνησε το Ποτάμι είπα να… βουτήξω κι εγώ. Με εξέφραζαν πολύ οι ιδέες και οι απόψεις του Σταύρου που μίλαγε για αξιοκρατία, ίσες ευκαιρίες, συνεργασία και συνεννόηση. Πράγματα τα οποία στον αθλητισμό τα έχεις βιώσει. Έβλεπα ότι και αυτά θα χρειάζονταν και στην πολιτική”.

Για το γεγονός πώς δεν κατέβηκε το Ποτάμι στις εκλογές: “Είχαμε ένα αποθαρρυντικό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές. Δεν μας έδινε τη δυνατότητα σε τόσο μικρό χρόνο και χώρο να επιδιώξουμε την είσοδό μας στη Βουλή. Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να ανασυγκροτηθούμε. Είναι μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει και από τον Σεπτέμβριο θα είναι πιο έντονη. Μια διαδικασία διεύρυνσης και συνεννόησης. Να βρούμε και άλλους συμμάχους στο χώρο του φιλελεύθερου και προοδευτικού κέντρου”.

Συνάντηση με Αυγενάκη

Για το αν θα πάρει πρωτοβουλίες: “Με τον κύριο Αυγενάκη πιστεύω θα έχουμε μια καρποφόρα συνεργασία. Ο καθένας μπορεί να συμβάλλει σε αυτά που γνωρίζει. Εγώ είμαι πιο πολύ στο κομμάτι του ερασιτεχνικού αθλητισμού, τα Ολυμπιακά αθλήματα και την ανάπτυξη του αθλητισμού. Ο Λευτέρης φαντάζομαι θα έχει πιο πολύ το κομμάτι του επαγγελματικού αθλητισμού και γενικά όσα έχουν πολιτική. Θα κάνουμε μία συνάντηση με τον Υφυπουργό που προΐσταται για να δούμε πως μπορούμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για χάρη του αθλητισμού”.

Για τις προτεραιότητες που έχει: “Θα με βοηθήσει η τεχνοκρατική προσέγγιση του πολυτεχνείου. Γνωρίζω ότι υπάρχει οικονομική στενότητα. Τα τελευταία τρία χρόνια έχω δει πράγματα για το τι σημαίνει αθλητισμός στην Ευρώπη που πρέπει να δώσει έμφαση. Πράγματα που στην Ελλάδα δεν τα έχουμε τόσο πολύ συνειδητοποιήσει και πρέπει να πορευτούμε μαζί με την Ευρώπη. Για περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία, αυτό σιγά σιγά θα το αναπτύξουμε για το που πηγαίνει κάθε ευρώ. Ήδη ο κύριος Ιούλιος Συναδινός είχε κάνει πολύ καλή δουλειά και θα προσπαθήσουμε να το αναπτύξουμε”.

Αθλητισμός και παιδεία

Για το αν μπορεί ο αθλητισμός να έχει κοινή πορεία με την παιδεία: “Αθλητισμός και σχολείο είναι δύο πράγματα συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά. Ο αθλητισμός πρέπει να συνδυαστεί με την υγεία, με την ευεξία, Αυτό που λέμε για τη δια βίου μάθηση, να το κάνουμε δια βίου άθληση. Ο αθλητισμός δεν είναι κόστος, είναι επένδυση”.

Για την ενασχόληση του με το αντιντόπινγκ: “Αυτός ο τομέας έχει παραμεληθεί. Περισσότερο ήταν οικονομικό θέμα και όχι πολιτικής βούλησης. Πρέπει να είναι μια προτεραιότητα για την αξιοπιστία του αθλητισμού. Όλη η λειτουργία πρέπει να συμβαδίζει με τους διεθνείς κανόνες και τη WADA. Γενικά στο αντιντόπινγκ η Ελλάδα έχει μια εμπειρία και μπορεί να παίξει ένα πιο σημαντικό ρόλο στο αθλητικό γίγνεσθαι”.

Για το πως θέλει να κλείσει αυτή την πορεία: “Παλαιότερα ήταν ένα στοίχημα η δημιουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων, τώρα είναι η λειτουργία όσων υπάρχουν. Σκοπός μας είναι όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Ο Γενικός Γραμματέας δεν κρίνεται μόνο από τον πίνακα των Ολυμπιακών μεταλλίων αλλά από το ποσοστό του κόσμου που ασχολείται με τον αθλητισμό. Έχουμε τον Αντετοκούνμπο, τον Τσιτσιπά, τη Στεφανίδη, τον Πετρούνια, την Κορακάκη… Αυτοί είναι οι φάροι, ώστε να ασχοληθούν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις