Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Νόσος Αλτσχάιμερ: Μια συνήθεια μπορεί να σας σώσει
PLUS

Νόσος Αλτσχάιμερ: Μια συνήθεια μπορεί να σας σώσει

Νόσος Αλτσχάιμερ: Η συνήθεια των 8′ που μπορεί να σώσει το μυαλό.

Νόσος Αλτσχάιμερ: Νέα έρευνα συσχετίζει το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών με τη νόσος Αλτσχάιμερ. Η έρευνα παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης Ανατόμων. Οι ερευνητές υποστήριξαν πως τα βακτήρια που σχετίζονται με την ουλίτιδα ενδέχεται να παίζουν κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Συγκεκριμένα, το  DNA από το μικρόβιο Porphyromonas gingivalis εντοπίζεται συχνά στους εγκεφάλους των πασχόντων από νόσο Αλτσχάιμερ. Σημειώνεται ότι το Porphyromonas gingivalis είναι μία από τις συχνότερες αιτίες περιοδοντίτιδας, την πιο σοβαρή μορφή ουλίτιδας.

Το DNA το Porphyromonas gingivalis μπορεί να εντοπιστεί στους εγκεφάλους πασχόντων από νόσο Αλτσχάιμερ. Όμως εντοπίζεται λιγότερο συχνά και σε χαμηλότερο επίπεδο στους εγκεφάλους ανθρώπων που πέθαναν σε αντίστοιχες ηλικίες, αναφέρουν οι ερευνητές. Επιπρόσθετα οι εγκέφαλοι των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ περιέχουν επίσης υψηλά ποσοστά μιας τοξίνης που εκκρίνεται από το P. Gingivalis. Πρόκειται για την ουσία gingipain, που εκκρίνεται από το Porphyromonas gingivalis. Αυτή λειτουργεί για την υποβάθμιση των κυτοκινών, μειώνοντας έτσι την απόκριση του ξενιστή με τη μορφή μειωμένης φλεγμονής.

Νόσος Αλτσχάιμερ: Έρευνα σε πειραματόζωα

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα βακτήρια και οι τοξίνες ενδέχεται να συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η υπόθεσή τους υποστηρίζεται από την έρευνα που έκαναν σε πειραματόζωα. Οι ερευνητές μόλυναν τα στόματα ποντικιών με P. gingivalis και βρήκαν ότι τα βακτήρια είχαν όντως διασπαρεί στον εγκέφαλο. Η μόλυνση φάνηκε να αυξάνει την παραγωγή β-αμυλοειδούς. Αυτή είναι μια πρωτεΐνη που συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ και προκαλεί επίσης φλεγμονή στον εγκέφαλο.

Παρατήρησαν επίσης ότι ένα φάρμακο που στοχεύει την ουσία gingipain εμπόδιζε την δραστηριότητα των βακτηρίων στους εγκεφάλους των ποντικιών. Το πειραματικό φάρμακο, ονομάζεται COR388 και μείωσε την ποσότητα του P. gingivalis στον εγκέφαλο των πειραματόζωων συνδυαστικά με μείωση στην παραγωγή β-αμυλοειδούς και εγκεφαλικής φλεγμονής. Η πρώτη φάση μίας κλινικής δοκιμής βρίσκεται εν εξελίξει προκειμένου να ελέγξει αν το COR388 μπορεί να προστατεύσει από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Νόσος Αλτσχάιμερ: Ελπίδες για θεραπεία

Αν η θεωρία αυτή για τη νόσο Αλτσχάιμερ αποδειχθεί αληθής, τότε υπάρχει ελπίδα για θεραπεία. Οι αμυλοειδείς πλάκες που πιστεύεται πως εμποδίζουν την εγκεφαλική λειτουργία θα μπορούσαν να είναι και η αμυντική δράση του εγκεφάλου ενάντια στη μόλυνση. Περίπου το 46% των ενηλίκων άνω των 30 ετών πάσχουν από ουλίτιδα με το 9% εξ αυτών να έχουν πολύ σοβαρή μορφή της νόσου (περιοδοντίτιδα).

Μπορείτε να αποφύγετε την ουλίτιδα βουρτσίζοντας τα δόντια σας δύο φορές τη μέρα, χρησιμοποιώντας συχνά οδοντικό νήμα για να αφαιρείται η πλάκα ανάμεσα στα δόντια και επισκεπτόμενοι συχνά τον οδοντίατρο για τακτικούς ελέγχους και καθαρισμούς.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις