Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μπαλάσκας – Εξάρχεια: “Ο Χρυσοχοΐδης μπήκε σαν ταύρος σε υαλοπωλείο” (vid)
ΕΛΛΑΔΑ

Μπαλάσκας – Εξάρχεια: “Ο Χρυσοχοΐδης μπήκε σαν ταύρος σε υαλοπωλείο” (vid)

Μπαλάσκας - Εξάρχεια: "Για να καθαρίσουν πρέπει κάποιοι άνθρωποι να μπουν, για να μπουν πρέπει να υπάρξει πολιτική εντολή» είπε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Μπαλάσκας.

Μπαλάσκας – Εξάρχεια: Για τον τρόπο με τον οποίο θα «καθαρίσει» η αστυνομία τα Εξάρχεια, αλλά και για τον νέο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, μίλησε μέσα από την εκπομπή One Direct Weekend ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Σταύρος Μπαλάσκας. «Απ’ ότι μου λένε ο κ. Χρυσοχοΐδης μπήκε σαν ταύρος σε υαλοπωλείο. Άρχισε δυναμικά ακόμα πριν μπει στο υπουργείο» τόνισε ο κ. Μπαλάσκας. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ό,τι κάνουν οι «μπαχαλάκηδες» είναι μέχρι τις 17 Ιουλίου, από κει και πέρα, «έχουν καταλάβει ότι πνέουν τα λοίσθια» υπογράμμισε. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η είσοδος στα Εξάρχεια. “Για να καθαρίσουν πρέπει κάποιοι άνθρωποι να μπουν, για να μπουν πρέπει να υπάρξει πολιτική εντολή» είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι «τα Εξάρχεια θα ανοίξουν δημοκρατικά και επιχειρησιακά». «Θα καταλάβουν ότι δεν τους παίρνει και θα φύγουν». Τέλος, εξέφρασε την πεποίθησή του πως «τα Εξάρχεια θα είναι το παράδειγμα για όλες τις περιοχές”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιχείρηση Εξάρχεια που ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει το υπουργείο θα έχει στόχους, οι οποίοι θα εξειδικευτούν σε πολλές επιμέρους αστυνομικές δράσεις με πολλές κατευθύνσεις που θα υλοποιηθούν σταδιακά. Μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, τον Δεκέμβριο του 2008, και τις ταραχές που ακολούθησαν, τα Εξάρχεια μετατράπηκαν σε χώρο υποδοχής ενός κινήματος που αυτοπροσδιορίστηκε ως αναρχικό. Ωστόσο, σύντομα, οι αναρχικοί, που είχαν τα δικά τους στέκια, είδαν πολλές ακόμα ομάδες να εισβάλλουν στην περιοχή, να καταλαμβάνουν χώρους, επιδιώκοντας να επιβάλουν την ταυτότητα στη γειτονιά. Τμήμα αυτής της ταυτότητας ήταν η επιβολή κριτηρίων που αν δεν τα πληρούσες, τα Εξάρχεια σε απέβαλλαν.

Εξάρχεια: Κλούβες και περιπολίες σε κάθε γωνιά

Το πλάνο του Υπουργείου το αμέσως προσεχές διάστημα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εμφανή παρουσία της Αστυνομίας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και ενίσχυση της αστυνόμευσης. Στα Εξάρχεια θα μπαίνουν συχνά κλούβες της Αστυνομίας, ενώ σύντομα θα περιπολούν αστυνομικοί της γειτονιάς, που πλέον θα έχουν δικαιοδοσίες παρέμβασης. Υλοποιώντας τις προαναφερθείσες κατευθύνσεις, το υπουργείο ετοιμάζει μια σειρά από δράσεις, στόχος των οποίων είναι η βαθμιαία διασφάλιση της ομαλότητας στην περιοχή, ενώ για να πάψουν τα Εξάρχεια να ανήκουν στις συμμορίες, κατά τον νέο σχεδιασμό κρίνονται απαραίτητα αστυνομικά μέτρα.

Στο πλάνο των ενεργειών υπάρχει ακόμα η διαχείριση των καταλήψεων στα Εξάρχεια, η αντιμετώπιση του «Ρουβίκωνα», η καταπολέμηση των ναρκωτικών και του λαθρεμπορίου, η διαχείριση των προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή με την υποστήριξη των κατοίκων και η ανάπλαση της υποβαθμισμένης περιοχής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις