Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Η χώρα στις ράγες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Η χώρα στις ράγες

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης Ντσούνος

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Το ζητούμενο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι σε πρώτη φάση να ξαναμπεί η χώρα στις ράγες και αυτό ζήτησε από τους υπουργούς να γίνει συντονισμένα και κυρίως σύντομα.

14.07.2019 | 11:32

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ακολούθησε η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που όπως συνηθίζεται έχει πανηγυρικό χαρακτήρα. Ωστόσο, στην περίπτωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη όχι μόνο υπήρξαν σαφείς εντολές προς τους υπουργούς, αλλά και αυστηρά χρονοδιαγράμματα.

Από τον Γιάννη Ντσούνο

Μάλιστα ο τρόπος με τον οποίο ο πρωθυπουργός θα ασκήσει τα καθήκοντά του έγινε απόλυτα κατανοητός από τις πρώτες ώρες της δικής του ορκωμοσίας, αφού αμέσως μετά είχε δύο διαδοχικές συσκέψεις με τον υπουργό Οικονομικών, αλλά και το σύνολο του οικονομικού επιτελείου για τα αποτελέσματα του Eurogroup που έγινε στην αρχή της εβδομάδας. Το ζητούμενο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι σε πρώτη φάση να ξαναμπεί η χώρα στις ράγες και αυτό ζήτησε από τους υπουργούς να γίνει συντονισμένα και κυρίως σύντομα, αφού ένα από τα στοιχήματα του νέου πρωθυπουργού είναι η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Η οικονομία, η ασφάλεια, οι επενδύσεις, ο τομέας της παιδείας, αλλά και η μεταρρύθμιση του κράτους αποτελούν βασικές προτεραιότητες του πρωθυπουργού και ως εκ τούτου έχει θέσει και τα απαραίτητα χρονοδιαγράμματα.

Πιο συγκεκριμένα οι πρώτες εντολές εδόθησαν στο οικονομικό επιτελείο στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τους υφυπουργούς του. Στόχος πρώτος είναι η πλήρης αποτύπωση της κατάστασης των κρατικών ταμείων, αλλά και η επιβεβαίωση των δημοσιονομικών μεγεθών που παρέλαβε η νέα κυβέρνηση. Μάλιστα, για τα δημοσιονομικά μεγέθη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει καθημερινή ενημέρωση. Επόμενος στόχος είναι η αποτύπωση των ίδιων δημοσιονομικών μεγεθών μετά την κατάθεση του πρώτου φορολογικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που θα περιλαμβάνει την μείωση των φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Η δουλειά που πρέπει να γίνει από τον υπουργό και τους υφυπουργούς είναι δύσκολη, καθώς η εντολή του πρωθυπουργού είναι να μην υπάρξει καμία «μαύρη τρύπα» στα έσοδα που δεν θα καταγραφεί.

Ακολουθούν οι κινήσεις σε πολιτικό επίπεδο τόσο από τον πρωθυπουργό, όσο και από τον υπουργό Οικονομικών, οι οποίοι θα συναντηθούν διαδοχικά με τους Ευρωπαίους εταίρους, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για την μείωση των υπερπλεονασμάτων και της φορολογίας. Μια ακόμη εντολή του πρωθυπουργού προς τον υπουργό Οικονομικών είναι η πιστή τήρηση του προϋπολογισμού, αλλά και του ελέγχου των δαπανών. Και βέβαια οι εντολές Μητσοτάκη δεν σταματούν στο οικονομικό επιτελείο, αλλά συνεχίζονται και σε δύο ακόμη «παραγωγικά υπουργεία».

Είναι αυτά που όχι τυχαία ανέλαβαν οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης, δηλαδή τα υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ενέργειας. Στοίχημα πρώτο σε ό,τι αφορά στην ενέργεια η έναρξη των συζητήσεων και η εφαρμογή του σχεδίου της κυβέρνησης για την σωτηρία της ΔΕΗ, η οποία κατέγραψε σημαντικές ζημιές το πρώτο εξάμηνο του έτους. Εκτός από το δύσκολο αυτό εγχείρημα, ο Κωστής Χατζηδάκης οφείλει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το σύνολο των επενδυτών που θέλουν να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε φωτοβολταϊκές μονάδες, στο βιοαέριο και στην υδροηλεκτρική ενέργεια.

Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης καλείται να «τρέξει» με ιλιγγιώδη μάλιστα ταχύτητα την εμβληματική επένδυση του Ελληνικού, αλλά και να επιταχύνει το σύνολο των επενδύσεων και μάλιστα σε δύο επίπεδα.

Επίπεδο πρώτο είναι οι ήδη υπάρχουσες επενδύσεις, που είτε λόγω υπουργικών αποφάσεων, είτε λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων έχουν «βαλτώσει» και δεν προχωρούν εδώ και μήνες, στερώντας από την χώρα έσοδα, αλλά και θέσεις εργασίας. Επίπεδο δεύτερο, οι νέες επενδύσεις στους τομείς της υγείας, του τουρισμού, των δημόσιων έργων και του πρωτογενούς τομέα. Οι στόχοι που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολύ υψηλοί τόσο για τα έσοδα που θα προκύψουν από τους εν λόγω επενδυτές, όσο και για τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν.

Υπό στενή πρωθυπουργική παρακολούθηση θα είναι δύο ακόμη υπουργεία. Το πρώτο είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το δεύτερο είναι το Υπουργείο Παιδείας. Η τοποθέτηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (πραγματοποιεί τέταρτη θητεία στο ίδιο υπουργείο) μόνο τυχαία δεν είναι, αφού ο στόχος εδώ είναι διττός. Από την μια αποτελεί επιτακτική ανάγκη να γίνει πράξη η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και από την άλλη η ουσιαστική αντιμετώπιση της κατάστασης που επικρατεί στα Εξάρχεια, όπου εκτός από τους «γνωστούς-αγνώστους» έχουν παρεισφρήσει και εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου.

Για την ταχύτερη αποκατάσταση της ασφάλειας στο κέντρο της πόλης ήδη έχουν προαναγγελθεί προσλήψεις στα σώματα ασφαλείας, αναδιάρθρωση των μονάδων άμεσης επέμβασης, αλλά και η αγορά μηχανικού εξοπλισμού.

Έργο με ιδιαίτερο συμβολισμό οφείλει να παράξει και στο υπουργείο Παιδείας η κα Νίκη Κεραμέως, αφού η κατάργηση του ασύλου έχει ενταχθεί στα πρώτα κυβερνητικά νομοσχέδια που θα κατατεθούν προς ψήφιση στην βουλή από τις 17 Ιουλίου και μετά.

Η κατάργηση του ασύλου προκαλεί ήδη αντιδράσεις τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από μέρος της πανεπιστημιακής κοινότητας. Επομένως η ψήφιση του ασύλου μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι, αφού μάλιστα η κα Κεραμέως έχει και ελάχιστο χρόνο να «πείσει» όσους διαφωνούν.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει ο πρωθυπουργός στις εργασίες του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, όπου ο Κυριάκος Πιερρακάκης ήδη δήλωσε ότι ξεκινάει ψηφιακό ανένδοτο κατά της γραφειοκρατίας. Ήδη ο νέος υπουργός ανακοίνωσε τρεις νέες γραμματείες, που θα αναλάβουν να «ψηφιοποιήσουν» το κράτος, ενώ ήταν χαρακτηριστική η φράση που είπε σηκώνοντας το κινητό του τηλέφωνο: «Η επικοινωνία του κράτους με τον πολίτη πρέπει να περάσει εδώ».

«Η χώρα ξανά στις ράγες…». Αυτό είναι το μότο της καινούργιας διακυβέρνησης. Και για να μπει η χώρα στις ράγες χρειάζεται δουλειά από όλους τους υπουργούς και υφυπουργούς και τέλειος συντονισμός και έλεγχος από τον πρωθυπουργό. Ο καθένας πλέον έχει μερίδιο ευθύνης στην επιτυχία ή την αποτυχία…

Από την έντυπη έκδοση της Alpha FreePress 

Exit mobile version