Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Οικονόμου υφυπουργός – Lamda: Απάντηση στον Φάμελλο που ζητά την αποπομπή του
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου υφυπουργός – Lamda: Απάντηση στον Φάμελλο που ζητά την αποπομπή του

Οικονόμου υφυπουργός - Lamda: Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του αναφορικά με τη σύμβαση για το Ελληνικό» και κάνει λόγο για «διαπλοκή σε όλο της το μεγαλείο».

Οικονόμου υφυπουργός – Lamda: Την έκπληξή του για τα δημοσιεύματα «που “ανακαλύπτουν” συνεργασία μου με τη ΛΑΜΔΑ» εξέφρασε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου.  Λίγη ώρα μετά την έκδοση ανακοίνωσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της οποίας ζητήθηκε η αποπομπή του από τη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Οικονόμου απάντησε με δική του δήλωση. «Όσον με αφορά, πέραν του αυτονόητου ότι η επαγγελματική μου δραστηριότητα διακόπηκε μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Υφυπουργού, θα πολιτευθώ με βάση τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ρόλο αυτό, με διαφάνεια, υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα, και αναζήτηση συναινέσεων που ιδιαίτερα στο αντικείμενό μου είναι εφικτές και έχουν λειτουργήσει και στο πρόσφατο παρελθόν».

«Εκπλήσσομαι πραγματικά με τα δημοσιεύματα που ‘ανακαλύπτουν’ συνεργασία μου με τη ΛΑΜΔΑ, αλλά και τις δηλώσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού κ. Σωκράτη Φάμελλου. Είναι γνωστό ότι είμαι καθηγητής Πολεοδομίας και Χωροταξίας, αλλά και μελετητής επί πολλά χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα. Στο πλαίσιο αυτό έχω συνεργαστεί κατά καιρούς με το ΥΠΕΝ επί ΣΥΡΙΖΑ (Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού), το Πράσινο Ταμείο, διάφορους δημάρχους (όπως πχ. ο νυν δήμαρχος Λάρισας κ. Καλογιάννης), τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Κόκκαλη και δεκάδες άλλους. Είμαι άραγε όργανο όλων των προαναφερομένων;”, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Δημήτρης Οικονόμου.

“Η συνεργασία μου με τη ΛΑΜΔΑ ήταν γνωστή από την αρχή σ’ όλους τους εμπλεκόμενους με το έργο. Αφορούσε αποκλειστικά συμβουλευτικές υπηρεσίες για την αυστηρή τήρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας στις υπό έγκριση πολεοδομικές μελέτες του Ελληνικού). Δεν ξέρω γιατί ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός τη θυμήθηκε μόλις ‘αποκαλύφθηκε’ από ιστοσελίδα και όχι στην τελετή παράδοσης/παραλαβής. (Θα μπορούσε πάντως να ενημερωθεί από πχ. την πρώην ΓΓ του ΥΠΕΝ κα. Ρ. Κλαμπατσέα με την οποία κατά την περίοδο αυτή είχα εξαιρετική συνεργασία).

Δεν ξέρω αν δεν πρέπει να μου επιτραπεί να εκπροσωπώ το Ελληνικό Δημόσιο έναντι όλων των φορέων και προσώπων με τους οποίους συνεργάστηκα επαγγελματικά στο παρελθόν, ως ενεργός πολεοδόμος-χωροτάκτης που μέχρι σήμερα δεν είχε ενασχόληση με την πολιτική και επίσης δεν ήταν άεργος.

Όσον με αφορά, πέραν του αυτονόητου ότι η επαγγελματική μου δραστηριότητα διακόπηκε μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Υφυπουργού, θα πολιτευθώ με βάση τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ρόλο αυτό, με διαφάνεια, υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα, και αναζήτηση συναινέσεων που ιδιαίτερα στο αντικείμενο μου είναι εφικτές και έχουν λειτουργήσει και στο πρόσφατο παρελθόν».

Οικονόμου υφυπουργός – Lamda: Τι είχε υποστηρίξει ο Φάμελλος

Την Πέμπτη, ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος είχε κάνε λόγο για «σημαντικό πολιτικό και δεοντολογικό ζήτημα» που προκύπτει, «μετά τις αποκαλύψεις ότι ο νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Οικονόμου, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, ήταν σύμβουλος της Lamda Development στις διαπραγματεύσεις που η εταιρία έκανε με την Πολιτεία για το θέμα της επένδυσης του Ελληνικού».

Επιπλέον, ανέφερε πως «Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε ότι ο κ. Οικονόμου ήταν σύμβουλος της Lamda Development και για αυτό τον επέλεξε. Προκύπτει όμως ένα μείζον πολιτικό ερώτημα: Με βάση ποια δεοντολογία και πολιτική ηθική ο τεχνικός σύμβουλος ή εκπρόσωπος της Lamda Development θα εκπροσωπεί τώρα την πολιτεία στη διαπραγμάτευση για τις παραμέτρους της σύμβασης του Ελληνικού;».

Δείτε ακόμη: 

Ρουσφέτια ΣΥΡΙΖΑ: Συνεργάτης του Φάμελλου διορίστηκε με μισθό 2.500 ευρώ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις