alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Χαλκιδική: Πέτσας για την τραγωδία – Άμεση εκταμίευση κονδυλίων για αποζημιώσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαλκιδική: Πέτσας για την τραγωδία – Άμεση εκταμίευση κονδυλίων για αποζημιώσεις

Χαλκιδική: Για τις συνέπειες της φονικής κακοκαιρίας στη Βόρεια Ελλάδα, για τις αποζημίωσεις καθώς και για την τρέχουσα κατάσταση της περιοχής μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Χαλκιδική: Στις 12:00 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η επίσημη ενημέρωση της κυβέρνησης για την αποτίμηση της κατάστασης μετά τη φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας αρχικά τόνισε ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε προειδοποιήσει, από το απόγευμα της Τετάρτης (10/07) σε τέσσερις γλώσσες για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε αμέσως για τη θεομηνία στη Χαλκιδική και έδωσε οδηγίες για την αποστολή κλιμακίου από τους αρμόδιους υπουργούς. Ενημερώθηκε, επίσης, άμεσα από τον υπουργό Υγείας για τους νεκρούς. Εν συνεχεία όπως είπε στις δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας οι ξένες πρεσβείες έχουν ενημερωθεί για τους νεκρούς υπηκόους τους από την κακοκαιρία που σάρωσε την Χαλκιδική.

Σχετικά με την ηλεκτροδότηση που άφησε αρκετές περιοχές δίχως ρεύμα υποστήριξε ότι το πρόβλημα με τη ΔΕΗ έχει να κάνει με την υψηλή τάση. Το αργότερο μέχρι το Σάββατο (13/07) θα έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, τόνισε ο κ. Πέτσας. Παράλληλα ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε την έκτακτη και άμεση επιχορήγηση για τις υποδομές στους τρεις δήμους της Χαλκιδικής από πλευράς της κυβέρνησης. Ενημέρωσε ότι στην περιοχή μεταβαίνει κλιμάκιο και του ΕΛΓΑ, ενώ πρόσθεσε ότι για τους ιδιώτες και επαγγελματίες θα υπάρξει πρώτα οριοθέτηση, ώστε να προχωρήσουν διαδικασίες ενισχύσεων. Σε ερώτηση εάν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στις πληγείσες περιοχές ο κ. Πέτσας απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι ώρα για επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις». Όπως πρόσθεσε, θα κριθεί εάν είναι απαραίτητο τις επόμενες ημέρες.

Χαλκιδική: Δείτε το βίντεο με όλη την ενημέρωση και τις ανακοινώσεις του Στέλιου Πέτσα

Χαλκιδική: Μέχρι το βράδυ ρεύμα στη Σιθωνία, πιο σοβαρά τα προβλήματα στην Κασσάνδρα

Μέχρι το βράδυ θα έχουν αντιμετωπιστεί τα σοβαρότερα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση στη Σιθωνία Χαλκιδικής ενώ σοβαρότερο είναι το πρόβλημα στην Κασσάνδρα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΔΕΔΔΗΕ, ο διαχειριστής, δηλαδή, του δικτύου διανομής.

«Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην περιοχή της Σιθωνίας αποκαθίστανται σταδιακά και αναμένεται η αποκατάσταση των περισσοτέρων μέχρι τις βραδινές ώρες. Σε ό,τι αφορά στην περιοχή της Κασσάνδρας, τα συνεργεία της Εταιρίας εργάζονται πυρετωδώς σε συνεργασία με τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ, προκειμένου, αφού αποκατασταθούν οι ζημιές στις γραμμές υψηλής τάσης, να επανηλεκτροδοτηθεί και το Δίκτυο της μέσης και χαμηλής τάσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που επλήγησαν από την κακοκαιρία, ο ΔΕΔΔΗΕ σημειώνει ότι προβλήματα με την ηλεκτροδότηση παραμένουν σε περιορισμένη έκταση σε περιοχές της Κομοτηνής και της Βέροιας ενώ αντίθετα έχουν αποκατασταθεί οι βλάβες σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Έδεσσα, Κοζάνη, Κατερίνη, Καστοριά και Φλώρινα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΔΕΔΔΗΕ Μακεδονίας- Θράκης, Ιορδάνη Αμανατίδη στην Κασσάνδρα «υπήρξε πρόβλημα με δύο ιστούς υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), και κλιμάκια του ΑΔΜΗΕ εργάζονται για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης».

Σε δική του ανακοίνωση ο ΑΔΜΗΕ διευκρινίζει ότι «η πτώση δυο ιστών υψηλής τάσης στη Διώρυγα της Ποτίδαιας εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που χτύπησαν τη Χαλκιδική έχει θέσει εκτός λειτουργίας τη Γραμμή Μεταφοράς (ΓΜ) 150 kV Μουδανιών – Κασσανδρείας».

«Καθώς η έκταση της ζημίας είναι πολύ μεγάλη και ο ΑΔΜΗΕ έχει πλήρη επίγνωση της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης στην περιοχή, συνεργεία του Διαχειριστή από όλη την Ελλάδα έχουν προστρέξει στο σημείο της βλάβης. Την προσπάθεια συνδράμουν αφιλοκερδώς οι υπεργολάβοι του ΑΔΜΗΕ διαθέτοντας ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικό εξοπλισμό. Για την προσωρινή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις πληγείσες περιοχές το ταχύτερο δυνατό, το Υπουργείο Ενέργειας και ο ΑΔΜΗΕ βρίσκονται σε συνεννόηση με όλους τους παράγοντες του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να συνεισφέρουν Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη και γεννήτριες έως ότου επιδιορθωθούν οι βλάβες στη Γραμμή Μεταφοράς» προστίθεται στην ανακοίνωση.