Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Χαλκιδική: Τα βίντεο και τα καρέ απόλυτου χάους – Γκρεμισμένα μπαλκόνια, κομμένα δέντρα, οχήματα στη θάλασσα
ΧΑΘΗΚΑΝ 7 ΖΩΕΣ

Χαλκιδική: Τα βίντεο και τα καρέ απόλυτου χάους – Γκρεμισμένα μπαλκόνια, κομμένα δέντρα, οχήματα στη θάλασσα

Χαλκιδική: Εικόνες βιβλικής καταστροφής άφησε πίσω της η κακοκαιρία που σάρωσε τη Βόρεια Ελλάδα - ιδίως τη Χαλκιδική- και είχε ως αποτέλεσμα επτά άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Χαλκιδική: Νεκροί, δεκάδες τραυματίες, ξεριζωμένα δέντρα, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα και ανυπολόγιστες καταστροφές είναι ο τραγικός απολογισμός από τη φονική κακοκαιρία που σάρωσε τη Χαλκιδική. Η κακοκαιρία στη Χαλκιδική είχε ως αποτέλεσμα επτά άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά. Σημειώνεται ότι τα θύματα έφυγαν από τη ζωή με διαφορά μόλις λίγων λεπτών. Οι εικόνες από τη Χαλκιδική είναι πραγματικά συγκλονιστικές, αφού θυμίζουν βιβλική καταστροφή. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους σκορπώντας το θάνατο και αφήνοντας πίσω τους τεράστιες υλικές ζημιές. Τα πρώτα θύματα ήταν μια μητέρα 54 ετών και ο 8χρονος γιος της οι οποίοι έτρωγαν σε ταβέρνα στη Νέα Πλαγιά όταν η φονική κακοκαιρία παρέσυρε την οροφή η οποία τους καταπλάκωσε και τους έκοψε το νήμα της ζωής.

Την ίδια ώρα, οι αρχές δίνουν μάχη για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, ενώ προβλήματα υπάρχουν και με το νερό. Υπουργοί της κυβέρνησης βρέθηκαν στην περιοχή για να συντονίσουν τις προσπάθειες, κι ενώ ο νομός έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Την επόμενη μέρα της καταστροφής δίνεται μάχη με το χρόνο για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση των υποδομών, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, αφού σήμερα, πολλοί τουρίστες επέλεξαν να αποχωρήσουν από την περιοχή.  «Όλα έγιναν ξαφνικά. Κάποια στιγμή ξεκίνησαν όλοι να τρέχουν, στην αρχή κάποιοι πίστευαν ότι είναι αστείο», ανέφερε μια επισκέπτρια από τη Μολδαβία στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, περιγράφοντας πώς ξεκίνησε η τραγωδία. Οι άνεμοι που έπληξαν την περιοχή έπνεαν με ταχύτητα πάνω από 100 χιλιόμετρα την ώρα.

Χαλκιδική: Ποια είναι τα επτά θύματα της φονικής κακοκαιρίας

Τελευταίο θύμα της φονικής κακοκαιρίας ήταν ο 62χρονος ψαράς, που παρέμενε αγνοούμενος από το βράδυ της Τετάρτης. Ο ψαράς εντοπίστηκε 6 ναυτικά μίλια από την ακτή, ανάμεσα στη Σωζόπολη και στη Νέα Καλλικράτεια. Στους νεκρούς συγκαταλέγονται μια 54χρονη μητέρα από τη Ρουμανία και ο 9χρονος γιος της, που έτρωγαν σε ταβέρνα στη Νέα Πλαγιά, όταν ο τυφώνας παρέσυρε το στέγαστρο κάτω από το οποίο βρίσκονταν στην παραλία. Η μητέρα καταπλακώθηκε, ενώ ο 8χρονος φέρεται ότι έχασε τη ζωή του όταν ο ο αέρας τον σήκωσε ψηλά και τον πέταξε με δύναμη στην απέναντι τζαμαρία ενώ προσπαθούσε να τρέξει για να σωθεί! Ένας Ρώσος πατέρας και ο μόλις δίχρονος γιος έχασαν τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν περνώντας σε περιοχή με δέντρα στη Νέα Ποτίδαια. Τη λίστα των νεκρών συμπληρώνουν δύο ηλικιωμένοι από την Τσεχία, 72 και 70 ετών, που έχασαν τη ζωή τους μέσα στο τροχόσπιτό τους, που σήκωσε ο αέρας.

Το σημείο όπου έχασαν τη ζωή τους η 54χρονη και ο γιος της
Βίντεο από το τροχόσπιτο που έχασαν τη ζωή τους οι δύο ηλικιωμένοι

Χαλκιδική: Κυβερνητική εντολή για την ενεργοποίηση του «112»

Εντύπωση προκαλεί η μη λειτουργία του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης «112», ένα σχεδόν χρόνο μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την άμεση λειτουργία του. Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, «η ενεργοποίηση του 112 είναι άμεση προτεραιότητα».

Αίτημα για την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ

Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι κινητοποιούνται όλα τα διαθέσιμα εθνικά και ευρωπαϊκά μέσα για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων.  Ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε την υποβολή αιτήματος στην ΕΕ για την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης, έγκαιρα και εμπρόθεσμα. Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης, έδωσε «σαφείς κατευθύνσεις προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίσπευση της καταγραφής των ζημιών και την τεκμηρίωση του κόστους τους, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο».

Χαλκιδική: Εικόνες χάους

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις