Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης – Τραμπ: Τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – Τραμπ: Τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών

Μητσοτάκης - Τραμπ: Το βράδυ της Τρίτης ο Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να τον συγχαρεί και είχαν μία πρώτη συνομιλία.

Μητσοτάκης – Τραμπ: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ είχε αργά το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Αμερικανός πρόεδρος σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, τον συνεχάρη για την εκλογή του. Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στον κ. Τραμπ ότι η προτεραιότητα της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η τόνωση των επενδύσεων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τη σειρά του είπε ότι αυτοί ήταν και οι δικοί του στόχοι όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν για την ανάγκη συνέχισης και εμβάθυνσης των εξαιρετικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Λίγες ώρες νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς. Στο τηλεφώνημα που διήρκεσε πάνω από 20 λεπτά, συζητήθηκαν ουσιαστικά ζητήματα και οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν επίσης για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Μητσοτάκης – Μέρκελ: “Ναι” του πρωθυπουργού στην πρόταση της καγκελαρίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε επίσης συγχαρητήριο τηλεφώνημα και από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος επικοινώνησε το πρωί της Τρίτης (9/7) με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να τον συγχαρεί για τη μεγάλη του νίκη και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τη γερμανική πρωτεύουσα. Η Μέρκελ εξέφρασε την επιθυμία «να έχει μαζί του μια στενή, φιλική συνεργασία όπως αυτή συνάδει με τη στενή φιλία και εταιρική σχέση με την Ελλάδα». Η γερμανική κυβέρνηση εύχεται σύμφωνα με τον κ.Ζάιμπερτ «να εξελιχθούν τα πράγματα θετικά στην Ελλάδα προς όφελος των Ελλήνων πολιτών που επωμίσθηκαν τα τελευταία χρόνια μεγάλα βάρη». Ο κ. Μητσοτάκης την ευχαρίστησε και τις επόμενες μέρες αναμένεται να καθοριστεί ο ακριβής χρόνος της συνάντησης, που θα γίνει μετά τις 20 Αυγούστου, όταν και θα ανοίξει η Βουλή.

Μητσοτάκης – Μέι: Συγχαρητήρια και από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε το απόγευμα της Τρίτης και η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι. Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, η κα Μέι συνεχάρη τον πρωθυπουργό και επιβεβαίωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για να βελτιώσει τη διμερή εμπορική σχέση και να υποστηρίξει μία «πιο εξωστρεφή» ελληνική οικονομία.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και επί διαφόρων τομέων όπου Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα έχουν ισχυρούς δεσμούς, ιδίως στην ασφάλεια και στην άμυνα. Η κα Μέι εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο διάδοχός της, που θα αναδειχθεί στα τέλη του μήνα, θα συνεχίσει να αναπτύσσει τη διμερή συνεργασία σε αυτούς τους τομείς.

Η ανακοίνωση από το Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ προσθέτει ότι η πρωθυπουργός Μέι είπε στον κ. Μητσοτάκη πως «πιστεύει πως η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός και καλωσόρισε τη δέσμευσή του να τιμήσει την εφαρμογή της».

Βίντεο: Euronews

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις