Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Εκλογές 2019: Σε δύο μέτωπα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2019: Σε δύο μέτωπα

Εκλογές 2019: Όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, αν στις 7 Ιουλίου δεν υπάρξει σταθερή κυβέρνηση, η χώρα θα εισέλθει σε μια πολύ μεγάλη περιπέτεια, αφού θα οδηγηθεί εκ νέου σε εκλογές με απλή αναλογική στις 15 Αυγούστου.

Εκλογές 2019: Σε δύο μέτωπα είναι στραμμένη η προσοχή της ΝΔ μια εβδομάδα μόλις πριν τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου: το ένα είναι η αποχή και το δεύτερο είναι το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν συνολικά, αλλά και το καθένα ξεχωριστά τα μικρά κόμματα.

Από τον Γιάννη Ντσούνο

Ο λόγος είναι κοινός και για τις δύο αυτές παραμέτρους της εκλογικής αναμέτρησης και είναι η επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας. Και οι δύο αυτοί παράμετροι οδηγούν στο καλό σενάριο στην άνετη επικράτηση και την ισχυρή αυτοδυναμία, ενώ στο κακό σενάριο οδηγούν ακόμη και στην απώλειά της. Η ημερομηνία των εκλογών συμπίπτει με την έναρξη των αδειών αρκετών εργαζομένων, που έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους την ευρεία νίκη που κατέγραψε η ΝΔ στις ευρωεκλογές, ενδέχεται να μην πάνε να ψηφίσουν και να επιλέξουν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα των διακοπών τους. Επιπλέον, με την ίδια σκέψη αρκετοί ψηφοφόροι που πρέπει να διανύσουν αρκετά χιλιόμετρα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα να επιλέξουν να μην πάνε στις κάλπες προσμετρώντας και τα έξοδα για την μετακίνησή τους.

Στην ΝΔ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η μεγάλη αποχή ενδέχεται να μειώσει αφενός το ποσοστό που θα συγκεντρώσει το κόμμα, αφετέρου να μειώσει και την διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ και έτσι το σημερινό κυβερνών κόμμα να μπει στην Βουλή ως μια πολύ ισχυρή αντιπολίτευση, που θα ανακόψει την πορεία του κυβερνητικού έργου. Επιπλέον, στην ΝΔ γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι εντελώς διαφορετική η αυτοδυναμία όταν υποστηρίζεται από περισσότερους από 160 βουλευτές και εντελώς διαφορετική μία αυτοδυναμία που θα ξεπερνά οριακά τους 151 βουλευτές. Η μεγάλη αποχή επίσης δεν συμπιέζει κάτω από το όριο του 3% τα μικρά κόμματα, κάτι που επιθυμούν στην ΝΔ, και έτσι ανακόπτεται η ευρεία αυτοδυναμία, στην οποία στοχεύει το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για τους λόγους αυτούς ο πρόεδρος της ΝΔ απηύθυνε κάλεσμα μεσοβδόμαδα σε όλους τους ψηφοφόρους να σπεύσουν στις κάλπες και να μην εφησυχάσουν από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε ένα βήμα παραπέρα γνωρίζοντας σε όλους τι θα συμβεί αν στις 7 Ιουλίου δεν υπάρξει σταθερή κυβέρνηση. Όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, η χώρα θα εισέλθει σε μια πολύ μεγάλη περιπέτεια, αφού θα οδηγηθεί εκ νέου σε εκλογές με απλή αναλογική στις 15 Αυγούστου. Αυτή η εξέλιξη ουσιαστικά θα παγώσει κάθε δείκτη της οικονομίας και κάθε προσπάθεια ανάταξης των δημοσιονομικών μεγεθών θα χρειάζεται διπλάσια προσπάθεια.

Την ρητορική Μητσοτάκη θα ακολουθήσουν όλες τις επόμενες ημέρες και τα «γαλάζια» στελέχη, που θα καλούν τους πολίτες να μην απέχουν από την εκλογική διαδικασία και να κατανοήσουν ότι οι εθνικές εκλογές είναι διαφορετικές από τις ευρωεκλογές. Η φράση που συμπυκνώνει την γαλάζια στρατηγική απέναντι στην αποχή είναι «ούτε μια ψήφος χαμένη». Στο πλαίσιο αυτό όλες οι προεκλογικές ομιλίες των στελεχών της ΝΔ θα ξεκινούν και θα τελειώνουν σε αυτές τις τέσσερις λέξεις και τα στελέχη καλούνται να πείσουν τους πολίτες ότι «το ματς λήγει στο 90» και όχι στο πρώτο ημίχρονο, που κατά πολλούς ήταν οι ευρωεκλογές.

Στις ίδιες τέσσερις λέξεις οι γαλάζιοι υποψήφιοι θα επιδοθούν σε μια σειρά επιχειρημάτων για το τι πρόκειται να συμβεί στην χώρα, εάν η ΝΔ δεν είναι αυτοδύναμη στις εκλογές. Στο σημείο αυτό βασικό επιχείρημα είναι η στασιμότητα που θα παρατηρηθεί στην οικονομία στην λειτουργία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, στην καθυστέρηση των επενδύσεων, αλλά και στην χειροτέρευση της εικόνας της χώρας μας στους εταίρους και στις αγορές.

Όμως τα βλέμματα πολλών στην ΝΔ είναι στραμμένα και στο ποσοστό που θα συγκεντρώσει η ΝΔ σε συνδυασμό με το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Και αυτό γιατί όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της ΝΔ και όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής τόσο ισχυρότερη θα είναι η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος. Με άλλα λόγια το εύρος της αυτοδυναμίας της ΝΔ κρίνεται από το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν η Ένωση Κεντρώων, η Πλεύση Ελευθερίας, το ΜεΡΑ 25, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, αλλά και η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Στην ΝΔ προσπαθούν ήδη να εμποδίσουν την είσοδο στην Βουλή τόσο της Χρυσής Αυγής, όσο και της Ελληνικής Λύσης. Σε ό,τι αφορά την Χρυσή Αυγή, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η συρρίκνωση των ποσοστών της στις ευρωεκλογές οφείλεται στην υπεύθυνη στάση που τήρησε η ΝΔ στα εθνικά μας θέματα και προέβλεψε ότι στις εθνικές εκλογές η συρρίκνωση αυτή μπορεί να είναι τέτοια που θα οδηγήσει το ναζιστικό μόρφωμα εκτός κοινοβουλίου, αφού είναι σε εξέλιξη και η δίκη για τις εγκληματικές ενέργειες που κατηγορούνται ηγετικά στελέχη της οργάνωσης.

Την ίδια ώρα η έκπληξη των ευρωεκλογών που ήταν η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου βάλλεται από πολλούς για τις ακραίες θέσεις που έχει υιοθετήσει, γεγονός που όπως υποστηρίζουν στην ΝΔ, θα μετρήσει στην κάλπη των εθνικών εκλογών που η ψήφος είναι λιγότερο χαλαρή από αυτή των ευρωεκλογών. Η εκτίμηση που υπάρχει στη ΝΔ είναι ότι η είσοδος στη Βουλή για την Ένωση Κεντρώων την ΛΑΕ και την Πλεύση Ελευθερίας είναι πολύ δύσκολη και επομένως η αυτοδυναμία γίνεται ακόμη πιο εφικτή, ακόμη και αν ο Γιάννης Βαρουφάκης και το ΜεΡΑ 25 καταφέρουν να ξεπεράσουν το 3%.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις