Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Βάσεις 2018: Πώς ήταν πέρσι οι βάσεις, τι λέει αναλυτής για τις βαθμολογίες των Πανελληνίων 2019
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΕΡΣΙΝΕΣ ΒΑΣΕΙΣ

Βάσεις 2018: Πώς ήταν πέρσι οι βάσεις, τι λέει αναλυτής για τις βαθμολογίες των Πανελληνίων 2019

Βάσεις 2018: Κάτω από την βάση έγραψαν έξι στους δέκα στα Μαθηματικά, τέσσερις στους δέκα στη Χημεία και στη Φυσική, σε θέματα που κρίθηκαν τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών.

Βάσεις 2018: Μεγάλη συγκέντρωση βαθμολογιών κάτω από τη βάση, αλλά και περιορισμό των αριστούχων «δείχνουν» τα στατιστικά που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελληνίων 2019. Από τα μαθήματα Προσανατολισμού, που θεωρούνται κρισιμότερα για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, τα Μαθηματικά, η Ιστορία και η Φυσική δυσκόλεψαν τους μαθητές, ενώ μεγάλη ήταν και η αποτυχία στην Βιολογία Γενικής Παιδείας με περισσότερους από έξι στους δέκα να μην πιάνουν την βάση.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, καταγράφεται σημαντική πτώση των βάσεων, με το 42,12% να γράφει κάτω από τη βάση – Το μεγαλύτερο βαθμολογικό «Βατερλώ» καταγράφεται στη Χημεία
Το μεσημέρι της Παρασκευής ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ από το υπουργείο και ήδη αναρτήθηκαν σε όλα τα Λύκεια της χώρας και στην ιστοσελίδα http://results.it.minedu.gov.gr.

Από την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019 και τις ακόλουθες ημέρες όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr. Η προθεσμία για την οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων λήγει την Δευτέρα 15-7-2019 και είναι αποκλειστική. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.

Όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (εκτός από την προγραμματισμένη τους εφημερία) θα λειτουργήσουν επιπλέον την Τρίτη 9-7-2019 καθώς και τη Δευτέρα 15-7-2019, για να υποστηρίξουν τους υποψηφίους στην ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

Βάσεις 2018: Δείτε τις εδώ

Βάσεις 2018: ΓΕΛ ΗΜΕΡΗΣΙΑ — ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2018

baseis_gel_hmerisia

Βάσεις 2018: ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΛ ΕΣΠΕΡΙΝΑ — ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2018

baseis_gel_esperina_copy_0

Βάσεις 2018: ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΛ-ΗΜΕΡΗΣΙΑ — ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2018

epal_imerisia

Βάσεις 2018: ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΛ-ΕΣΠΕΡΙΝΑ — ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2018

epal_esperina

Βάσεις 2019:  Σε ποιες σχολές θα σημειωθεί πτώση των βάσεων

Ο Χρήστος Κάτσικας, εκπαιδευτικός αναλυτής μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7 και στο κεντρικό μαγκαζίνο αναλύοντας τα πρώτα στατιστικά στοιχεία. Όπως τόνισε πρόκειται για μια πρώτη εκτίμηση καθώς φέτος έχουμε πολλές αλλαγές στο σύστημα των πανελληνίων.

Σχολές με την μεγαλύτερη πτώση

Για τα Μαθηματικά, τη Φυσική και τη Χημεία ο κ. Κάτσικας είπε ότι οι βαθμοί σε γενικές γραμμές ήταν χαμηλοί λόγω της δυσκολίας των θεμάτων, ενώ τα υπόλοιπα μαθήματα που ήταν βατά σε γενικές γραμμές, παραμένουν στα επίπεδα των τελευταίων 3 ετών. Μία πρώτη γενική εικόνα δείχνει ότι θα υπάρξει μικρή πτώση των βάσεων στις περισσότερες σχολές, ενώ στο επιστημονικό πεδίο η πτώση θα είναι μεγαλύτερη. Ειδικότερα πρώτες στη λίστα είναι οι Οικονομικές Σχολές και αυτές της Πληροφορικές, ενώ οι ιατρικές σχολές είναι πιθανό να σημειώσουν πτωτική πορεία.

Στις Νομικές Σχολές αναμένεται σταθεροποίηση των βάσεων διότι στις ανθρωπιστικές επιστήμες είχαμε καλύτερες επιδόσεις από τους μαθητές. “Θα κάνω μία πρώτη εκτίμηση και θα πω ότι μπορεί να έχουμε μία πτώση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, πτώση του ύψους 70 μορίων έως 180 μόρια”, ανέφερε ο κ. Κάτσικας και συμπλήρωσε ότι “στα Πολυτεχνεία εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης πιθανόν η πτώση να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας ακόμη και τα 200 μόρια κατά μέσο όρο.

Βάσεις 2019 – Συνοπτικά αναμένεται:

-Πτώση των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία

-Καθολική πτώση στο 2ο και 3ο πεδίο, ακόμα και στις περιζήτητες σχολές των Πολυτεχνείων και της Ιατρικής

-Μικρότερη η πτώση στο 1ο και 4ο επιστημονικό πεδίο

-Χάος στη Χημεία, χαμηλές επιδόσεις σε Μαθητικά – Φυσική

Το Βατερλώ της Χημείας

Ειδικότερα, στο μάθημα της Χημείας σημειώθηκε βαθμολογικό Βατερλώ: Κάτω από τη βάση έγραψε το 42,12% των υποψήφιων σε σχέση με το 26,25% πέρυσι, ενώ οι αριστούχοι μειώθηκαν κατά 3.000. Μόνο 420 υποψήφιοι έγραψαν φέτος πάνω από 19, ενώ πέρυσι έγραψαν 3.420.

Αυτό σημαίνει τουλάχιστον για τις κεντρικές Ιατρικές σχολές μικρή πτώση των βάσεων και μεγαλύτερη στα τμήματα της περιφέρειας. Δεν θα υπάρξει όμως “γκρέμισμα” των βάσεων όπως αναμενόταν, καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν σημαντικά καλύτερες στο μάθημα της Βιολογίας και αυξήθηκαν οι αριστούχοι.

Στο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών αναμένονται οριακές αυξομειώσεις με κυρίως πτωτική τάση. Οι υποψήφιοι πέτυχαν φέτος καλύτερες επιδόσεις στο μάθημα της Ιστορίας, αλλά χειρότερες στα Λατινικά και τα Αρχαία. προς τα κάτω θα κινηθούν οι βάσεις στις περιζήτητες σχολές της Νομικής και της Ψυχολογίας.

Μηχανογραφικό 2019: Η συμπλήρωση

“Θα συμβούλευα τους μαθητές να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό σαν να μην έχουν δώσει εξετάσεις, σαν να μην γνωρίζουν τις βαθμολογίες τους και να δηλώσουν τις επιλογές τους με τη σειρά που αυτοί επιθυμούν να μπουν. Αυτό είναι το ασφαλέστερο κριτήριο. Να έχουν υπόψη ότι η φοιτητική μέριμνα είναι διαλυμένη και ότι είναι ακριβά τα ενοίκια στις επαρχίες” πρόσθεσε για την κρίσιμη περίοδο της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών και συνέστησε “πάνω απ’ όλα ψυχραιμία και όλα θα πάνε καλά”.

Υπενθυμίζεται ότι από την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019 και μετά, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ) στην ηλεκτρονική διεύθυνση exams.

Η προθεσμία για την οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων λήγει την Δευτέρα 15-7-2019 και είναι αποκλειστική. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις