Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

08

Σεπτεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Υπολογισμός μορίων: Πώς θα υπολογίσετε τα μόρια, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελληνίων
ΕΛΛΑΔΑ

Υπολογισμός μορίων: Πώς θα υπολογίσετε τα μόρια, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελληνίων

Υπολογισμός μορίων: Μετά την ανακοίνωση των βαθμών οι υποψήφιοι θα μπορούν να μετατρέψουν την βαθμολογία τους σε μόρια με τον παρακάτω τρόπο.

Υπολογισμός μορίων: Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των Πανελληνίων 2019 ΓΕΛ και ΕΠΑΛ από το υπουργείο και ήδη αναρτήθηκαν σε όλα τα Λύκεια της χώρας και στην ιστοσελίδα http://results.it.minedu.gov.gr. Από την Πέμπτη 4-7-2019 και μετά, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr. Η προθεσμία για την οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων λήγει την Δευτέρα 15-7-2019 και είναι αποκλειστική. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.

Όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (εκτός από την προγραμματισμένη τους εφημερία) θα λειτουργήσουν επιπλέον την Τρίτη 9-7-2019 καθώς και τη Δευτέρα 15-7-2019, για να υποστηρίξουν τους υποψηφίους στην ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους. Επίσης, ανακοινώνονται στατιστικά στοιχεία για τις φετινές βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

Υπολογισμός μορίων: Ο τύπος

Μετά την ανακοίνωση των βαθμών οι υποψήφιοι θα μπορούν να μετατρέψουν την βαθμολογία τους σε μόρια. Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας ο τρόπος υπολογισμού των μορίων για εισαγωγή στις Σχολές και τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης βασίζεται μόνο στο γραπτό βαθμό των 4 ή 5 μαθημάτων. Τα μόρια για κάθε επιστημονικό πεδίο προκύπτουν από τα 4 μόνο μαθήματα του κάθε πεδίου.

Για τον υπολογισμό των μορίων εφαρμόζεται ο τύπος

[ (Α+Β+Γ+Δ) x 2 + (Α x 1,3) + (Β x 0,7) ] x 100 = ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΡΙΩΝ για συγκεκριμένο πεδίο,  όπου Α, Β, Γ, είναι οι γραπτοί βαθμοί των 4 πανελλαδικών μαθημάτων του συγκεκριμένου πεδίου και Α,Β είναι οι γραπτοί βαθμοί των 2 μαθημάτων με συντελεστές βαρύτητας του συγκεκριμένου πεδίου.

Σε περίπτωση που ο υποψήφιος διεκδικεί την εισαγωγή του σε πεδίο με μειωμένους συντελεστές βαρύτητας, τότε για τον υπολογισμό των μορίων εφαρμόζεται ο τύπος: [ (Α+Β+Γ+Δ) x 2 + (Α x 0,9) + (Β x 0,4) ] x 100 = ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΡΙΩΝ για συγκεκριμένο πεδίο, όπου Α, Β, Γ, είναι οι γραπτοί βαθμοί των 4 πανελλαδικών μαθημάτων του συγκεκριμένου πεδίου και Α,Β είναι οι γραπτοί βαθμοί των 2 μαθημάτων με μειωμένους συντελεστές βαρύτητας του συγκεκριμένου πεδίου.

Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, στο ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΡΙΩΝ θα προστεθούν και τα επιπλέον μόρια που θα συγκεντρώσει ο υποψήφιος από τυχόν εξέτασή του σε ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες με τους αντίστοιχους συντελεστές του αρ. 2 της αριθμ.Φ.253/193309/Α5/2015 (ΦΕΚ 2647 Β΄) Υ.Α., για να προκύψει ένα διαφορετικό σύνολο μορίων, που θα ισχύει μόνο για τμήματα που απαιτούν ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες.

Ο τρόπος υπολογισμού των μορίων για εισαγωγή στις Σχολές και τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθορίζεται με το άρθρο 3 της αριθμ.Φ.253/193309/Α5/2015 (ΦΕΚ 2647 Β΄) Υ.Α. σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 2 της αριθμ.Φ.253/142542/Α5/2017 (ΦΕΚ 2995 Β’) Υ.Α. και βασίζεται μόνο στο γραπτό βαθμό των 4 ή 5 μαθημάτων.

Η ώρα των μηχανογραφικών

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, οι καταστάσεις των βαθμολογιών στα Λύκεια της χώρας, ωστόσο θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τη βαθμολογία του ανά μάθημα και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.

Ταυτόχρονα, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα http://results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Επίσης, από την επόμενη Πέμπτη, 4 Ιουλίου, οι υποψήφιοι θα μπορούν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο (επιλέγοντας «Οριστικοποίηση»), στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η προθεσμία για την οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων λήγει τη Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019, και είναι αποκλειστική.

Μετά την παρέλευση της προθεσμίας κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο. Όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα λειτουργήσουν επιπλέον την Τρίτη, 9 Ιουλίου, καθώς και τη Δευτέρα 15 Ιουλίου, για να υποστηρίξουν τους υποψηφίους στην ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων. Μάλιστα, από το υπουργείο Παιδείας προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

Βάσεις 2019: Οι εκτιµήσεις για τις βάσεις ανά επιστηµονικό πεδίο

Από τα στοιχεία που υπήρχαν διαθέσιµα από βαθµολογικά κέντρα σε όλη τη χώρα, φέτος οι βαθµολογικές επιδόσεις των υποψηφίων είναι χαµηλότερες σε σχέση µε την περσυνή χρονιά, γεγονός που θα επιφέρει πτώση των βάσεων σε όλα τα επιστηµονικά πεδία εκτός από το 1ο.

Αναλυτικά, η εικόνα έχει ως εξής:

1ο επιστηµονικό πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών

Το επίπεδο των θεµάτων ήταν περίπου ίδιο µε πέρυσι, συνεπώς οι επιδόσεις των υποψηφίων δεν αναµένεται να έχουν σηµαντικές διακυµάνσεις. Και στα τρία µαθήµατα (Λατινικά, Ιστορία και Αρχαία) τα θέµατα ήταν βατά και οι υποψήφιοι δεν συνάντησαν ιδιαίτερες δυσκολίες, όπως έγινε σε άλλα µαθήµατα. Οι καθηγητές εκτιµούν ότι κατά πάσα πιθανότητα η πορεία των βάσεων δεν θα είναι πτωτική και ότι θα υπάρξουν µικρές αυξοµειώσεις, ανάλογα µε το τµήµα.

2ο επιστηµονικό πεδίο Θετικών Σπουδών

Σε σχολές όπως οι Πολυτεχνικές, Φυσικής, Μαθηµατικών, Χηµείας κ.ά. η πορεία των βάσεων θα είναι πτωτική, δεδοµένου ότι οι επιδόσεις των υποψηφίων δείχνουν χαµηλές, κυρίως σε Φυσική και Χηµεία. ∆εν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι επιστηµονικές ενώσεις διαµαρτυρήθηκαν έντονα για τη δυσκολία των θεµάτων, επισηµαίνοντας µάλιστα ότι ήταν τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών και ότι ο χρόνος δεν επαρκούσε προκειµένου οι µαθητές να λύσουν τις ασκήσεις. Τα Μαθηµατικά ήταν επίσης απαιτητικά, αλλά όχι αξεπέραστης δυσκολίας, άρα οι διακυµάνσεις στις βαθµολογίες δεν θα είναι έντονες συγκριτικά µε πέρυσι. Αλλωστε στο συγκεκριµένο µάθηµα ποτέ οι υποψήφιοι δεν έχουν καταφέρει να πιάσουν υψηλές επιδόσεις.

3ο επιστηµονικό πεδίο Επιστηµών Υγείας και Ζωής

Οι πολύ αισιόδοξες προβλέψεις µιλούν ακόµη και για πτώση των µορίων στις Ιατρικές Σχολές, συµπεριλαµβανοµένης και αυτής της Αθήνας, που µπορεί να κατέβει από τα 19.000 µόρια. Βέβαια, αυτό δεν σηµαίνει ότι η πτώση θα είναι εντυπωσιακή. Σε κάποιες σχολές θα είναι οριακή, γεγονός όµως που παραµένει θετικό για τους υποψήφιους που στοχεύουν στις υψηλόβαθµες σχολές.

4ο επιστηµονικό πεδίο Σπουδών Οικονοµίας και Πληροφορικής

Και σε αυτό το πεδίο φαίνεται ότι θα υπάρχει πτώση των βάσεων, µε περισσότερο ευνοηµένους όσους στοχεύουν στις οικονοµικές επιστήµες. Η πτώση των βάσεων δεν είναι, όµως, ορατή σε σχολές όπως οι Στρατιωτικές, Πυροσβεστικές, Λιµενικού και Παιδαγωγικές.

Βάσεις 2019: Μηχανογραφικά δελτία

Τα μηχανογραφικά δελτία για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2019 αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.

Η συμπλήρωση του θα γίνει τον Ιούλιο και αφού πρώτα οι μαθητές μάθουν τους βαθμούς που κατέκτησαν στις εξετάσεις.

 Μπορούν, λοιπόν να δουν

– το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ 2019 με τα 4 Επιστημονικά Πεδία, για τους υποψήφιους που συμμετέχουν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ και για τους υποψήφιους του 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, με τελευταίο έτος συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2018

– το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ 2019 με τα 5 Επιστημονικά Πεδία, μόνο για το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, για τους  υποψήφιους που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2017

– το μηχανογραφικό δελτίο ΕΠΑ.Λ. 2019 για τους υποψήφιους που  συμμετέχουν στις φετινές  Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑ.Λ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις