Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2019: “Πελώρια τιμή μου να παίξω, με Έλληνες, στα ελληνικά”, λέει η Κάθριν Χάντερ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2019: “Πελώρια τιμή μου να παίξω, με Έλληνες, στα ελληνικά”, λέει η Κάθριν Χάντερ

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2019: H βραβευμένη με Olivier ελληνικής καταγωγής ηθοποιός υποδύεται τον Προμηθέα στον «Προμηθέα Δεσμώτη» με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη.

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2019: Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και ο Σταύρος Τσακίρης συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Αθηνών με τον Προμηθέα και τη σπουδαία Κάθριν Χάντερ στον πρωταγωνιστικό ρόλο. «Ο αιώνιος συμβολισμός του αλυσοδεμένου Προμηθέα γιατί αντιστάθηκε σε όλες τις προκαταλήψεις ακόμη και στο ευμετάβλητο δίκαιο του Θεού είναι πιο αναγκαίος από ποτέ. Ο Προμηθέας παραμένει δεμένος και μας περιμένει. Χρέος μας να τον λύσουμε» αναφέρει ο Σταύρος Τσακίρης, για την παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης», με τους σημαντικούς Έλληνες ηθοποιούς, που θα παρουσιαστεί 9 και 10 Αυγούστου στην Επίδαυρο.

Ο Σταύρος Τσακίρης που μιλά στο iefimerida για τις πρόβες και την προετοιμασία της παράστασής του, είδε στο πρόσωπο και την ερμηνευτική δεινότητα της Κάθριν Χάντερ τον ιδανικό «Προμηθέα». Η Ελληνίδα διεθνούς φήμης ηθοποιός, αποδέχτηκε με θέρμη την πρόσκλησή του να ενσαρκώσει τον ομώνυμο ρόλο. Η βραβευμένη με Olivier Award, ως καλύτερη ηθοποιός, Κάθριν Χάντερ θα βρεθεί για πρώτη φορά στην Επίδαυρο, στις 9 και 10 Αυγούστου ερμηνεύοντας αυτό τον εμβληματικό χαρακτήρα. «Δεν είναι επισφαλή τα στοιχήματα με συνεργάτες σαν την Κάθριν Χάντερ. Ούτε με ηθοποιούς σαν τον Νικήτα Τσακίρογλου ή την Πέγκυ Τρικαλιώτη αλλά ούτε και με τους νεώτερους που είναι πολλά υποσχόμενοι και ήδη γνωστοί στο θεατρόφιλο κοινό» αναφέρει ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Σταύρος Τσακίρης, που σκηνοθετεί την παράσταση.

«Ένα λαϊκό παραμύθι στο φεστιβάλ Αθηνών»

«Πολύ γρήγορα συγκροτήθηκε ένας θίασος ικανών που λειτουργεί ομαδικά σε μια παράσταση που προσπαθεί να σταθεί με ισχυρή γνώμη απέναντι στα ερωτηματικά που θέτει το έργο αλλά και το ιδιαίτερο θεατρικό είδος που είναι η Αρχαία Ελληνική Τραγωδία. Οι αγωνίες τότε αρχίζουν».

Ο φόβος της εξουσίας και η απειλή του θανάτου στο Φεστιβάλ Αθηνών

«Χτίζουμε μια παράσταση χωρίς μεταφυσικές σκοτεινιές, σαν ένα λαϊκό παραμύθι μέσα στο άξενο περιβάλλον του σύγχρονου κόσμου των μεγαλουπόλεων. Η ζωή κυλά σαν μια εξορία. Όλοι ασφυκτιούν ανάμεσα στον φόβο που προκαλεί η εξουσία και την απειλή του θανάτου. Ανάμεσά τους κυκλοφορεί ένα μυστικό που μεταφέρεται από τον έναν στον άλλον και περιμένει να γιγαντωθεί μέχρι να πραγματωθεί μια μεγάλη έκρηξη που θ’ αποδώσει τη δικαιοσύνη που απαιτεί ο αιώνια αδικημένος άνθρωπος. Ο άνθρωπος δικαιούται έναν ήσυχο και ευτυχισμένο βίο».

Η συνάντηση του Σταύρου Τσακίρη με τη μεγάλη Βρετανίδα ηθοποιό έγινε πέρυσι το καλοκαίρι, οπότε και συμφωνήθηκε να παρουσιαστεί η τραγωδία του Αισχύλου και μάλιστα στα Ελληνικά. «Η Κάθριν Χάντερ είναι Ελληνικής καταγωγής αλλά δεν είχε ερμηνεύσει έως τώρα κάποιον ρόλο στα Ελληνικά», τονίζει ο Σταύρος Τσακίρης. «Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου κι έχει αναγνωρισθεί παντού σαν μια από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς της εποχής μας. Και μάλιστα η Χάντερ έχει ενσαρκώσει πληθώρα ανδρικών ρόλων, ενώ ήταν η πρώτη γυναίκα ηθοποιός που ερμήνευσε το ρόλο του Βασιλιά Ληρ (1977)».

«Η Κάθριν Χάντερ θα ερμηνεύσει για πρώτη φορά στα ελληνικά»

Πόσο κοντά είναι για έναν ηθοποιό, που κάνει μια τόσο σημαντική καριέρα στην Αγγλία, η συμμετοχή του σε μία αρχαία ελληνική τραγωδία και δη στην Επίδαυρο; 

Προσωπικά, ποτέ μου δεν αντιμετώπισα τις παραστάσεις μου σαν Ελληνικές και μόνο, ούτε ακόμη κι αυτές της τραγωδίας δεν είδα σαν ένα προϊόν που απευθύνεται μόνο στο Ελληνικό κοινό. Ίσως κι αυτό να ήταν το πρόβλημά μου παλαιότερα με τους κριτικούς. Η ψυχή μου είναι διαμορφωμένη Ελληνικά αλλά χωρίς Εθνική λογική. Έτσι στην φόρμα ή την προσέγγιση ούτε που μας πέρασε από το μυαλό τι εθνικότητας θα είναι η παράσταση.

Ως προς τις συνήθειες είναι θέμα χημείας ανθρώπων. Διαφορετικές νοοτροπίες ή συνήθειες μπορεί να υπάρχουν, αλλά η σκηνή αυτά τα εξισώνει και τα ομογενοποιεί. Ίσως μόνο το ήθος του λόγου θα μπορούσε ν’ αποτελέσει πρόβλημα. Η Κάθριν έχει ερμηνεύσει ρόλους στ’ αγγλικά, στα γαλλικά και στα ιταλικά. Πρώτη φορά στα Ελληνικά είναι τώρα. Δουλέψαμε πολύ πάνω σ’ αυτό. Το πρόβλημα στον θεατρικό λόγο δεν είναι το νόημα ή η εκφορά των λέξεων αλλά τ’ αναφερόμενά τους. Εκεί χρειάστηκε χρόνος και βρέθηκε».

ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Πάτρας ΑΙΣΧΥΛΟΥ – ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ 9 & 10 Αυγούστου

Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία Σταύρος Τσακίρης / Μετάφραση Δημήτρης Δημητριάδης / Σκηνική εγκατάσταση Κώστας Βαρώτσος / κοστούμια Γιάννης Μετζικώφ / Κίνηση Marcello Magni Σχεδιασμός φωτισμών Σάκης Μπιρμπίλης
Παίζουν: Κάθριν Χάντερ Νικήτας Τσακίρογλου, Δημήτρης Πιατάς, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Γεράσιμος Γεννατάς, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Αντιγόνη Φρυδά, Κώστας Νικούλι.

Πελώρια τιμή μου να παίξω στην Επίδαυρο, με Έλληνες, στα ελληνικά, λέει η σπουδαία Κάθριν Χάντερ

Δείτε και ακούστε την υπέροχη πρωταγωνίστρια του βρετανικού θεάτρου να μιλάει για τη χαρά με την οποία τη γέμισε η ανάθεση του ρόλου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις