Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το «East Med Act»
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το «East Med Act»

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την καταγραφή των παραβιάσεων στο Αιγαίο

ΗΠΑ: Πέρασε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας το νομοσχέδιο «East Med Act». Κι αυτό με την ψήφο της συντριπτικής πλειοψηφίας των παρόντων μελών της Επιτροπής. Έτσι είναι πλέον ανοιχτός ο δρόμος για την κατάθεση του στην ολομέλεια του Σώματος.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο». Συζητήθηκε την Τρίτη στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, όπου εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία. Μόνο οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές Τζεφ Μέρκλεϊ και Εντ Μάρκι δεν το υπερψήφισαν. Οι αντιρρήσεις τους, ωστόσο, εδράζονται στις οικολογικές τους ευαισθησίες και όχι στο περιεχόμενό του.

Το εν λόγω νομοσχέδιο είχε κατατεθεί από τους γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο. Στόχος του είναι η αναμόρφωση της γεωπολιτικής στρατηγικής των ΗΠΑ στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Σε αυτό το πλαίσιο η τριμερής συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ουάσιγκτον.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα έχει η απόφαση καταγραφής των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο. Επίσης, σημαντική είναι και η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ χαιρέτισε με ενθουσιασμό την ισχυρή διακομματική στήριξη που έλαβε το νομοσχέδιο. Παράλληλα, υποστήριξε ότι το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι βασικοί εταίροι των ΗΠΑ. Τέλος, υποστήριξε ότι η ψηφοφορία της Τρίτης επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον χρειάζεται μια νέα στρατηγική στην περιοχή.

Ικανοποίηση από τις ελληνικές και εβραϊκές οργανώσεις

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Έντι Ζεμενίδης χαιρέτισε την απόφαση. Την χαρακτήρισε ως ένα σημαντικό βήμα για την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης περιφερειακής στρατηγικής για την περιοχή.

Το ίδιο έπραξε και η διευθύντρια πολιτικής προσέγγισης του «American Jewish Committee» (AJC) Julie Rayman. Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια, θα διευρύνει την υφιστάμενη συνεργασία και θα διασφαλίσει τον ηγετικό ρόλο της Αμερικής. Τέλος, για ένα «τεράστιο άλμα προς τα εμπρός» για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις