Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Giannis Antetokounmpo: Πρόεδρος Ράπτορς – «Ο Γιάννης δεν είναι Έλληνας, είναι Νιγηριανός»
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Giannis Antetokounmpo: Πρόεδρος Ράπτορς – «Ο Γιάννης δεν είναι Έλληνας, είναι Νιγηριανός»

Giannis Antetokounmpo: Ο άνθρωπος κλειδί στο πρωτάθλημα των Ράπτορς στάθηκε στον Greek Freak και ανέφερε πως τον θεωρεί Νιγηριανό και όχι Έλληνα.

Giannis Antetokounmpo: Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο μίλησε στην συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος των Ράπτορς, Μασάι Ουζίρι που έλκει την καταγωγή του από τη Νιγηρία. Ο άνθρωπος κλειδί στο πρωτάθλημα των Ράπτορς στάθηκε στον Greek Freak και ανέφερε πως τον θεωρεί Νιγηριανό και όχι Έλληνα. «Όταν σκέφτομαι τον Σιάκαμ, τον Εμπίντ και τον Γιάννη, να με συγχωρείτε, αλλά δεν είναι Έλληνας, είναι Νιγηριανός, σκέφτομαι από πού ξεκίνησαν αυτά τα παιδιά. Εκεί ξεκίνησα και εγώ. Θα έχω να πω μια φοβερή ιστορία. Αυτή η ιστορία θα έχει ένα πρωτάθλημα που με κάνει να νιώθω τόσο υπερήφανο», ανέφερε.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Δεκεμβρίου 1994, και είναι παιδί μεταναστών από το Λάγος της Νιγηρίας, του Τσαρλς και της Βερόνικα, οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα το 1991. Ο μεγαλύτερος αδερφός του, ο Φράνσις, παρέμεινε πίσω στο Λάγος με τον παππού και την γιαγιά του. Οι γονείς του απέκτησαν άλλα 3 αγόρια στην Ελλάδα, τον Θανάση, τον Κώστα, και τον Αλέξη. Ο πατέρας του Αντετοκούνμπο ήταν πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στην Νιγηρία, ενώ η μητέρα του αθλήτρια του άλματος εις ύψος. Η οικογένεια απέκτησε πέντε παιδιά, τα οποία πήραν ένα ελληνικό κι ένα νιγηριανό όνομα. Το νιγηριανό όνομα του Γιάννη ήταν “Ούγκο”.

Αν και ο Αντετοκούνμπο και τα 3 αδέρφια του γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, δεν απέκτησαν αυτόματα το δικαίωμα της ελληνικής ιθαγένειας. Έως την ηλικία των 18 ετών, ο Αντετοκούνμπο δεν είχε επίσημα έγγραφα και δεν ήταν πολίτης ούτε της Ελλάδας ούτε της Νιγηρίας. Μεγάλωσε στην συνοικία των Σεπολίων. Οι συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας ήταν δύσκολες, καθώς οι γονείς του δυσκολεύονταν να βρουν εργασία, και έτσι ο Αντετοκούνμπο μαζί με τον αδερφό του τον Θανάση έβγαζαν τα προς το ζην πουλώντας γυαλιά ηλίου, τσάντες και ρολόγια στις υπαίθριες αγορές.

Ξεκίνησε να ασχολείται με την καλαθοσφαίριση το 2007, και έως το 2009 έπαιζε πλέον επαγγελματικά για την ομάδα εφήβων του Φιλαθλητικού, όπου ο Θανάσης και ο Κώστας ξεκίνησαν επίσης να παίζουν αργότερα, ενώ ο αδερφός του ο Φράνσις πίσω στην Νιγηρία έγινε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Έχει αναφερθεί πως ο Γιάννης είναι υποστηρικτής του Ολυμπιακού Πειραιώς.

Επιλέχθηκε στο νούμερο 15 του ντραφτ του NBA στις 4 Απριλίου του 2013 από τους Μιλγουόκι Μπακς. Ο ίδιος πανηγύρισε μαζί με τον αδερφό του τον Θανάση κρατώντας την ελληνική σημαία και καταλαμβάνοντας την υψηλότερη θέση σε ντραφτ για Έλληνα παίκτη του NBA έως τότε. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ελληνικής κυβέρνησης του έδωσαν έγγραφα ελληνικής υπηκοότητας επίσημα στις 9 Μαΐου του 2013, ένα μήνα μετά την επιλογή του στο NBA ντραφτ.

Όσα είπε ο Μασάι Ουζίρι:

Giannis Antetokounmpo: Όταν μίλησε για τη Νιγηρία

Ο σούπερ σταρ των Μιλγουόκι Μπακς τον περασμένο Μάρτη παραχώρησε συνέντευξη στο theundefeated.com όπου αναφέρθηκε στην καταγωγή του. «Προφανώς η πλειοψηφία του κόσμου δεν γνωρίζει από που κατάγομαι. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η μητέρα μου και ο πατέρας μου προέρχονται από την Ελλάδα όμως όχι. Οι δυο γονείς μου είναι μαύροι. Αμφότεροι κατάγονται από τη Νιγηρία. Μεγάλωσα σε νιγηριανό σπίτι. Γεννήθηκα στην Ελλάδα, πήγα σχολείο στην Ελλάδα όμως στο τέλος της ημέρας, όταν επέστρεφα σπίτι, δεν υπήρχε ελληνική αλλά νιγηριανή κουλτούρα. Έχει να κάνει με την πειθαρχία, τον σεβασμό στους προγόνους και τις αρχές. Στη Νιγηρία υπάρχουν 250 διάλεκτοι, ο μπαμπάς και η μαμά μου δεν μιλούσαν την ίδια γλώσσα».

«Θέλω να επισκεφτώ τη Νιγηρία και να δω από που προέρχεται η οικογένειά μου, που μεγάλωσε η μητέρα μου, να δω την οικογένειά μου, να δω τον τόπο του πατέρα μου. Είναι πολύ σημαντικό. Ελπίζω τα παιδιά μου κάνουν το ίδιο για μένα. Προφανώς θα κάνω παιδιά που θα μεγαλώσουν στις ΗΠΑ όμως μια μέρα θέλω να γυρίσουν (στην Ελλάδα) και να επισκεφτούν το μέρος που μεγάλωσα, το γήπεδο μπάσκετ όπου έπαιξα για πρώτη φορά».

Αποτέλεσμα εικόνας για antetokounmpo giannis

Giannis Antetokounmpo: Mου έλεγαν “δεν είσαι Έλληνας, είσαι Νιγηριανός επειδή είσαι μαύρος”

Όσον αφορά την απόκτηση του νιγηριανού διαβατηρίου, είπε: «Είναι πολύ σημαντικό. Είναι μέρος της “ταυτότητάς” μου. Οι δυο γονείς μου είναι Νιγηριανοί και ήθελαν να το αποκτήσω. Ήθελα να το αποκτήσω και το πήρα. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στους οποίους λέω ότι είμαι Αφρικανός. Δεν είμαι μόνο “Greek Freak”. Δεν έχει σημασία τι πιστεύει ο κόσμος για το επώνυμό μου. Υπήρχαν στιγμές που ήμουν στην Ελλάδα και μου έλεγαν “δεν είσαι Έλληνας, είσαι Νιγηριανός επειδή είσαι μαύρος”. Συνέβη βέβαια και το αντίθετο, όταν ο κόσμος μου έλεγε “δεν είσαι Αφρικανός, είσαι Έλληνας, είσαι ο Greek Freak”. Δεν με ενδιαφέρει! Κατά βάθος ξέρω ποιος είμαι και από που προέρχομαι. Αυτό έχει σημασία για εμένα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις