alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τσίπρας – Ερντογάν: Ο πρωθυπουργός προειδοποιεί – “Αν η Τουρκία δεν σταματήσει τις γεωτρήσεις, θα υπάρξει τίμημα”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας – Ερντογάν: Ο πρωθυπουργός προειδοποιεί – “Αν η Τουρκία δεν σταματήσει τις γεωτρήσεις, θα υπάρξει τίμημα”

Τσίπρας - Ερντογάν: Όποιος παραβιάζει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει συνέπειες, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.

Τσίπρας – Ερντογάν: Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην ΕΛΔΥΚ βρέθηκε ο κ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο και μιλώντας στα στελέχη της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου έστειλε σαφέστατο μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και την απόφασή του να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.  Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων πως η απόφαση της Τουρκίας να κάνει γεωτρήσεις στη κυπριακή ΑΟΖ παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο είναι δείγμα αδυναμίας.  Μάλιστα τόνισε πως αν η Τουρκία δεν σταματήσει τις γεωτρήσεις θα υπάρξει τίμημα και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και για την ειρήνη στην περιοχή.

«Συνεργάτες μου προ ολίγο με πληροφόρησαν ότι ο Τούρκος πρόεδρος έκανε κάποιες δηλώσεις και είπε απευθυνόμενος στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι “λέει κάποια πράγματα μιλώντας μόνος του, αλλά εγώ θα συνεχίσω τον χαβά μου”. Θέλω να απαντήσω σε αυτή τη δήλωση, λέγοντας ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν λέει κάποια πράγματα, αλλά μιλά τη γλώσσα του διεθνούς δικαίου, τη γλώσσα της λογικής, της αλήθειας και της αποφασιστικότητας. Και δεύτερον δεν μιλάει μόνος του αλλά έχοντας στο πλευρό του την ΕΕ, όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ, τη μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας, αλλά και κάθε χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».

«Απευθύνομαι λοιπόν σε όλους και το μήνυμα είναι σαφές. Δεν έχει κανένα νόημα μια τακτική κλιμάκωσης αδιέξοδης και ατελέσφορης. Δεν είναι ένδειξη ισχύος αλλά ένδειξη αδυναμίας να επιχειρεί κανείς άγονες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ μιας χώρας που γνωρίζει ότι δεν έχει αποτρεπτική δύναμη στη θάλασσα. […]. Καλό θα ήταν οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου να σταματήσουν εδώ. Γιατί θα υπάρξει τίμημα σοβαρό και στις ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και σε ό,τι αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

Ερντογάν: Ας λέει ό,τι θέλει ο Τσίπρας

Νωρίτερα το πρωί της Τρίτης, ο Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας στην προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα προς την Άγκυρα για πιθανές έρευνες στο Καστελόριζο, διεμήνυσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του: «διαθέτουμε τέσσερα πλοία στην περιοχή και έχουμε λάβει τα μέτρα μας. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας λέει μόνος του κάποια πράγματα. Ο,τι και να λέει εμείς έχουμε δικαιώματα εκεί. Στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, τα πλοία ερευνών και γεωτρήσεών μας θα συνεχίσουν τις έρευνες. Έχουμε πάρει και θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα».

Στην Κύπρο για την κηδεία Χριστόφια ο Τσίπρας

Ας σημειωθεί ότι στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ έφθασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη. «Βρίσκομαι κι εδώ κοντά σας, στο στρατόπεδο σας -στο στρατόπεδό μας- για να σας μεταφέρω τον χαιρετισμό κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα, τον χαιρετισμό της πατρίδας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στα μέλη της ΕΛΔΥΚ, στην Κύπρο. «Να σας βεβαιώσω ότι, παρά τα χρόνια που πέρασαν τίποτε δεν ξεχάστηκε, κανένας δεν ξεχάστηκε, από τους ηρωικούς αγώνες, και τους νεκρούς της ΕΛΔΥΚ στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Η πατρίδα θυμάται και τιμά τα παιδιά της που έπεσαν με το όνομα της Ελλάδας και της Κύπρου στα χείλη τους.

Σαφέστατο μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν από τον Αλέξη Τσίπρα

Ξέρετε, και πρέπει να ξέρετε, ότι εσείς εκπροσωπείτε τη σταθερή αλληλεγγύη, τη στήριξη, της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία και τον ρόλο της Ελλάδας ως τον πιο σημαντικό πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή». «Να θυμάστε πάντα ποια είναι η σημαία και ποιες είναι οι αξίες που εκπροσωπείτε και υπερασπίζεστε εδώ» πρόσθεσε ακόμα. Ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων και αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή το 1974. Στο στρατόπεδο τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκε ο διοικητής της ΕΛΔΥΚ ταγματάρχης Εμμανουήλ Χατζής και αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου, ξεναγήθηκε στο στρατιωτικό μουσείο της Δύναμης.