Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / ΗΠΑ – Ιράν: Ο Τραμπ εξηγεί γιατί ακύρωσε την επίθεση στο “τσακ” – “Θα πέθαιναν 150 άνθρωποι”
ΤΙ ΤΟΥ ΕΙΠΑΝ

ΗΠΑ – Ιράν: Ο Τραμπ εξηγεί γιατί ακύρωσε την επίθεση στο “τσακ” – “Θα πέθαιναν 150 άνθρωποι”

ΗΠΑ - Ιράν: Μόλις 10 λεπτά πριν την επίθεση σταμάτησε ο Ντόναλντ Τραμπ την επιχείρηση κατά του Ιράν, που επιβεβαίωσε ότι Ουάσινγκτον και Τεχεράνη βρέθηκαν στα πρόθυρα πολέμου.

ΗΠΑ – Ιράν: Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ με αναρτήσεις του στο Twitter σημείωσε, ότι σταμάτησε την προγραμματισμένη επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράν λίγα λεπτά πριν γίνει. Όπως έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό αποφάσισε να σταματήσει την επίθεση, όταν πληροφορήθηκε, ότι θα είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 150 άνθρωποι, κάτι που θα ήταν δυσανάλογο σε σύγκριση με την κατάρριψη του αμερικανικού drone. Συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε: «Τη Δευτέρα κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο σκάφος που πετούσε σε διεθνή ύδατα. Ήμασταν έτοιμοι να ανταποδώσουμε χτυπώντας 3 στόχους, όταν ρώτησα πόσοι άνθρωποι θα πεθάνουν. 150 κύριε, ήταν η απάντηση ενός Στρατηγού. 10 λεπτά πριν το χτύπημα το ακύρωσα».  ​Τόνισε, ακόμη, ότι δεν βιάζεται και χαρακτήρισε τον στρατό των ΗΠΑ «μακράν τον καλύτερο στον κόσμο».

Να σημειωθεί, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, χθες το βράδυ είχε προειδοποιήσει μέσω Ομάν το Ιράν, ότι επίκειται αμερικανική επίθεση. Σύμφωνα, με τους New York Times, ο Τραμπ είχε αποφασίσει να κάνει πράξη τις απειλές του προς το Ιράν, μετά την κατάρριψη του drone από την χώρα, αλλά πείστηκε από το κόμμα των Ρεπουμπλικανών την τελευταία στιγμή, να κάνει πίσω!  Στη σειρά των αναρτήσεών του στο twitter, ο Τραμπ δεν παρέλειψε να επικρίνει τον Μπαράκ Ομπάμα, που ήρθε σε συμφωνία με το Ιράν, λέγοντας ότι ο προκάτοχός του έκανε μια «απελπισμένη και φρικτή συμφωνία – τους έδωσε 150 δισ. δολάρια συν 1,8 δισ. δολάρια σε ρευστό! Το Ιράν βρισκόταν σε μεγάλο πρόβλημα και τους διέσωσε. Τους έδωσε ελεύθερο δρόμο για πυρηνικά όπλα και ΣΥΝΤΟΜΑ. Το Ιράν, αντί να πει ευχαριστώ, ευχόταν θάνατο στην Αμερική».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τραμπ τερμάτισε τη συμφωνία και επέβαλε σκληρές κυρώσεις. «Είναι πολύ πιο αδύναμο έθνος σήμερα από την αρχή της προεδρίας μου, όταν προκαλούσαν μεγάλα προβλήματα στη Μέση Ανατολή», ανέφερε.

Ιράν: Μπορούσαμε να καταρρίψουμε και αεροσκάφος με επιβάτες

Από την πλευρά του, το Ιράν υποστηρίζει ότι εξέπεμψε δύο φορές προειδοποίηση πριν καταρρίψει το αμερικανικό στρατιωτικό drone, πάνω από τη Θάλασσα του Ομάν, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της μονάδας Αεροδιαστημικής των Φρουρών της Επανάστασης. «Δύο φορές τους στείλαμε σήμα προειδοποίησης», δήλωσε ο ταξίαρχος Αμιραλί Χατζιζαντέχ στην κρατική τηλεόραση του Ιράν, διευκρινίζοντας ότι το drone διαθέτει σύστημα που του επιτρέπει να μεταδίδει σε κεντρικό σύστημα τα σήματα και τις πληροφορίες που δέχεται.

Ο ταξίαρχος αναφέρει ότι η αμερικανική πλευρά δεν απάντησε και ότι το τελευταίο αίτημα του Ιρανικού στρατού εστάλη στις 03:55 (τοπική ώρα, 02:25 ώρα Ελλάδος). Αφότου διαπιστώθηκε ότι το drone δεν σταμάτησε να πλησιάζει και δεν άλλαξε πορεία, «στις 04:05 (τοπική ώρα, 02:35 ώρα Ελλάδος) ήμασταν υποχρεωμένοι να το καταρρίψουμε». Την κατάρριψη του αεροσκάφους μετά την είσοδό του στον εναέριο χώρο του Ιράν επιβεβαίωσε ο ταξίαρχος Χατζιζαντέχ.

Ωστόσο, η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι το σκάφος της επλήγη ενώ βρισκόταν σε διεθνή εναέριο χώρο. Ο Χατζιζαντέχ ανέφερε ότι η Τεχεράνη απέφυγε να καταρρίψει άλλο αμερικανικό αεροσκάφος με 35 επιβαίνοντες, το οποίο συνόδευε το αμερικανικό στρατιωτικό drone που κατέρριψε στον Κόλπο. «Μαζί με το αμερικανικό drone στην περιοχή υπήρχε επίσης ένα αμερικανικό P-8 αεροσκάφος με 35 επιβαίνοντες. Και αυτό το αεροσκάφος εισήλθε στον εναέριο χώρο μας και θα μπορούσαμε να το έχουμε καταρρίψει, αλλά δεν το κάναμε», υπογράμμισε ο Χατζιζαντέχ σε δήλωσή του την οποία επικαλείται το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Ιράν: Βίντεο-ντοκουμέντο από την στιγμή της κατάρριψης του αμερικανικού drone

Ένα βίντεο – ντοκουμέντο είδε το «φως» της δημοσιότητας από την κατάρριψη του Αμερικανικού drone από το Ιράν.  Το βίντεο δείχνει την στιγμή που εξαπολύεται ο πύραυλος από το Ιράν και δευτερόλεπτα αργότερα το λευκό φως από τον αντιεροπορικό πύραυλο όταν χτυπάει το drone στον ουρανό μετατρέπεται σε μια «πύρινη» μπάλα. Να σημειωθεί ότι οι Αμερικανοί ισχυρίστηκαν το απόγευμα της Πέμπτης ότι το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσε σε μεγάλο υψόμετρο σε διεθνή εναέριο χώρο πάνω από το Στενό της Χορμούζ, σε απόσταση 34χλμ από τις ιρανικές ακτές όταν καταρρίφθηκε από ιρανικές δυνάμεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις