Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης: Αμερικανός “κροίσος” δωρίζει 168,2 εκατομμύρια ευρώ
PLUS

Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης: Αμερικανός “κροίσος” δωρίζει 168,2 εκατομμύρια ευρώ

Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης: Δισεκατομμυριούχος προέβη στη μεγαλύτερη δωρεά «από την Αναγέννηση»

Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης: Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Στίβεν Σβάρτσμαν δώρισε περίπου 168,2 εκατομμύρια ευρώ στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η συγκεκριμένη δωρεά θεωρείται η μεγαλύτερη ατομική «από την εποχή της Αναγέννησης». Τα χρήματα θα διατεθούν  για τη δημιουργία του Κέντρου Ανθρωπιστικών Επιστημών Σβάρτσμαν. Οι τομείς ενδιαφέροντος θα είναι η Λογοτεχνία, η Φιλοσοφία, η Μουσική και η Ιστορία.

Το παράδοξο είναι ότι ο Σβάρτσμαν δεν είναι πρώην φοιτητής του πανεπιστημίου. Ο ίδιος δηλώνει ότι απλώς είχε επισκεφθεί το ίδρυμα κατά την εφηβεία του. Ο Σβάρτσμαςν είναι ιδρυτής του χρηματοπιστωτικού ομίλου Blackstone. Όπως ο ίδιος υποστηρίζει, αποφάσισε να δωρίσει αυτό το ποσό όταν τον προσέγγισε η Λουίζ Ρίτσαρντσον, η αντιπρύτανης του πανεπιστημίου, και επηρεασμένος από τις επισκέψεις του στο ίδρυμα την εποχή που ήταν έφηβος το 1963.

Η περιουσία του Σβάρτσμαν ανέρχεται σε 12 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, και ο δισεκατομμυριούχος έχει δωρίσει μεγάλα ποσά σε πανεπιστήμια και σε άλλα ιδρύματα. Ανάμεσά τους 100 εκατ. δολάρια στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης και μεγαλύτερα ποσά για ένα πρόγραμμα υποτροφιών του πανεπιστημίου Tsinghua της Κίνας καθώς και 350 εκατομμύρια δολάρια για τους σκοπούς έρευνας στο MIT. Στο παρελθόν διετέλεσε πρόεδρος του φόρουμ στρατηγικής και πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο ανέστειλε τη λειτουργία του έπειτα από μόλις έξι μήνες.

Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης: Το παλαιότερο πανεπιστήμιο του αγγλόφωνου κόσμου.

Η αρχή της ιστορίας του πανεπιστημίου μπορεί να αναχθεί τουλάχιστον στο τέλος του 11ου αιώνα, αν και η ακριβής χρονολογία ιδρύσεως παραμένει άγνωστη. Η παρούσα χρονολόγηση σημαίνει ότι το πανεπιστήμιο έχει ήδη ιστορία 900 ετών, παρόμοια σε διάρκεια με την Πλατωνική Ακαδημία (400 π.Χ. – 500 μ.Χ. περίπου). Σύμφωνα με δημοφιλή θρύλο, όταν ξέσπασε διαμάχη μεταξύ φοιτητών και κατοίκων το 1209, μερικοί πανεπιστημιακοί της Οξφόρδης κατέφυγαν βορειοδυτικά στη μικρή πόλη τού Κέιμπριτζ, όπου ίδρυσαν το φερώνυμο πανεπιστήμιο. Έκτοτε τα δύο πανεπιστήμια έχουν μακρά ιστορία ανταγωνισμού και αποτελούν τα πλέον επίλεκτα πανεπιστήμια στη Μεγάλη Βρετανία.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης συγκαταλέγεται στα καλύτερα και αρτιότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου. Η εφημερίδα The Times το τοποθετεί πρώτο μεταξύ των αγγλικών πανεπιστημίων στον σχετικό κατάλογο του 2007, ενώ τοποθετείται και πρώτο παγκοσμίως στην τελευταία έκδοση (2018) του παγκόσμιου καταλόγου ανωτάτων ιδρυμάτων (Times Higher Education World University Rankings).

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις