Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τσίπρας – Προεδρικό: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση – Η αιτιολογία Τσίπρα για τις πρόωρες εκλογές
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική περίοδος

Τσίπρας – Προεδρικό: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση – Η αιτιολογία Τσίπρα για τις πρόωρες εκλογές

Τσίπρας - Προεδρικό: Τους κινδύνους της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου για την οικονομία επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός

Τσίπρας – Προεδρικό: Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας, όπως εξάλλου είχε προαναγγελθεί, προκειμένου να ζητήσει την διάλυση της Βουλής και πρόωρες εκλογές στις 7 Ιουλίου. Δύο εβδομάδες μετά την πανωλεθρία που υπέστη η κυβέρνηση στις Ευρωεκλογές 2019, με τη ΝΔ να αναδεικνύεται νικήτρια με υπεροχή 9,5 μονάδων, ο Αλέξης Τσίπρας επικαλέστηκε στον κ. Προκόπη Παυλόπουλο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες την «παρατεταμένη προεκλογική περίοδο» που δημιουργήθηκε μετά το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών. Όπως είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, το συγκεκριμένο κλίμα μπορεί να εγκυμονούσε κινδύνους για την οικονομία αν συνεχιζόταν για 4 μήνες.

Ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη το Προεδρικό Μέγαρο στις 18.30 το απόγευμα συνοδευόμενος από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο και υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Όπως ξέρετε από το βράδυ των ευρωεκλογών έχω πει ότι θα ζητήσω εκλογές. Δημιουργείται μία συνθήκη παρατεταμένης  προεκλογικής περιόδου, που δημιουργεί κινδύνους.  Να μην διακινδυνεύσουν οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού. Υπό το βάρος αυτής της ευθύνης σας ζητώ τη διάλυση της  βουλής και την ανανέωση της λαϊκής εντολής», είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας. Από την πλευρά του ο κ.Παυλόπουλος  απάντησε ότι αποδέχεται το αίτημα για τη διάλυση της βουλής και την προσφυγή στις κάλπες, σύμφωνα με το άρθρο 41, παράγραφος 2 του Συντάγματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας το βράδυ των ευρωεκλογών, και αφού η διαφορά διαφαινόταν ότι θα διαμορφωθεί στις 9,5 μονάδες, είχε προαναγγείλει την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην πορεία, ωστόσο, οι εκλογές… μετατέθηκαν για μια εβδομάδα, και συνεπώς και η επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, στο διάστημα αυτό η κυβέρνηση προχώρησε σε δυο κινήσεις που προκάλεσαν σάλο αντιδράσεων: Αρχικά προσπάθησε να διορίσει την ηγεσία των Ανώτατων Δικαστηρίων, προκαλώντας την οργή της αντιπολίτευσης, καθηγητών και δικαστών.  Επίσης, στο μεσοδιάστημα από τις ευρωεκλογές μέχρι σήμερα, πήρε την απόφαση να καθυστερήσει για τρεις ημέρες το κλείσιμο της Βουλής προκειμένου να την κρατήσει ανοιχτή για να περάσει τα «ρουσφέτια» της τελευταίας στιγμής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις