Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Μπάτζιο – πέναλτι: «Ακόμα και σήμερα δεν κοιμάμαι για εκείνη τη στιγμή», λέει 25 χρόνια μετά (vid)
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Μπάτζιο – πέναλτι: «Ακόμα και σήμερα δεν κοιμάμαι για εκείνη τη στιγμή», λέει 25 χρόνια μετά (vid)

Μπάτζιο - πέναλτι: Ένα πέναλτι, η πιο δύσκολη στιγμή της καριέρας του τεράστιου Μπάτζιο, που τον καταδιώκει μέχρι και σήμερα.

Μπάτζιο – πέναλτι: Η ιστορία του Ρομπέρτο Μπάτζιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο 1994, είναι γνωστή σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Πέρασαν 25 χρόνια κι όμως ο Ρομπέρτο Μπάτζιο εξομολογείται πως ακόμα και σήμερα δεν μπορεί να κοιμηθεί έχοντας στο μυαλό του το πέναλτι που έχασε στο Μουντιάλ των ΗΠΑ. Ήταν 1994. Η εθνική Ιταλίας ταξίδεψε στις ΗΠΑ με μία αποστολή γεμάτη από παίκτες που αγωνίζονταν στο καλύτερο πρωτάθλημα της εποχής, στη Serie A. Μάλιστα, επτά από τους 22 της αποστολής έπαιζαν και στην καλύτερη ομάδα του κόσμου, τη Μίλαν, η οποία μερικές εβδομάδες νωρίτερα είχε διαλύσει την Μπαρτσελόνα με 4-0 στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, για τον τελικό του Champions League.

Παρότι στο ρόστερ υπήρχαν παίκτες όπως ο Πάολο Μαλντίνι, ο Φράνκο Μπαρέζι, ο Αλεσάντρο Κοστακούρτα, ο Τζιανλούκα Παλιούκα, ο Αντόνιο Κόντε, ο Ρομπέρτο Ντοναντόνι, ο Τζιουζέπε Σινιόρι κι ο Τζιανφράνκο Τζόλα, υπήρχε μόνο ένα όνομα από το οποίο όλη η Ιταλία περίμενε τα πάντα. Η Βραζιλία στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια, ωστόσο ο Μπάτζιο παρέμεινε πρωταγωνιστής του Παγκοσμίου Κυπέλλου χάρη και σε εκείνη την απώλεια πέναλτι, σε έναν τελικό που διεξήχθη στις 17 Ιουλίου του 1994 στην Πασαντίνα.

Ο Ιταλός επιθετικός οδήγησε την εθνική ομάδα μέχρι τον τελικό, όπου λύγισε υπό το βάρος της πίεσης στη διαδικασία των πέναλτι που έκρινε τον πρωταθλητή κόσμου. Το τελευταίο πέναλτι που εκτελέστηκε ήταν το δικό του. Παρότι σπεσιαλίστας από τη βούλα, η προσπάθειά του ήταν μία από τις χειρότερες στην καριέρα του, στέλνοντας την μπάλα πολύ ψηλά.

Mπροστά σε 95.000 θεατές που ήταν στο γήπεδο της Πασαντένα και σε εκατομμύρια ανθρώπους που παρακολουθούσαν στην τηλεόραση τον τελικό του Μουντιάλ ο Μπάτζιο στάθηκε απέναντι στον Κλαούντιο Ταφαρέλ για το τελευταίο καθοριστικό πέναλτι, καθώς Ιταλία και Βραζιλία είχαν μείνει ισόπαλες δίχως τέρματα τόσο στην κανονική διάρκεια όσο και στην παράταση. Με την εύστοχη εκτέλεση του Ντούνγκα να επέρχεται του άστοχου χτυπήματος του Μασάρο και να διαμορφώνει το 3-2, ο κλήρος έπεσε στον «μικρό Βούδα». Η εκτέλεση ήταν κακή και κατέληξε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Ταφαρέλ. Η Βραζιλία ήταν παγκόσμια πρωταθλήτρια για τέταρτη φορά στην ιστορία της.

Μπάτζιο για πέναλτι: Η εξομολόγησή του, 25 χρόνια μετά

«Ακόμα και σήμερα δεν κοιμάμαι καλά εξαιτίας εκείνου του χαμένου πέναλτι. Δυστυχώς, συνέβη. Είναι αυτές οι άσχημες καταστάσεις που μπορούν να λειτουργήσουν ως μαθήματα. Από όταν ήμουν παιδί ονειρευόμουν να παίξω στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου κόντρα στη Βραζιλία για να πάρω εκδίκηση για τον χαμένο τελικό του 1970. Άλλο τα όνειρα, όμως, και άλλο η πραγματικότητα. Πάντα ονειρευόμουν έναν διαφορετικό τελικό» ήταν τα λόγια του Μπάτζιο στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Το πέναλτι ωστόσο, ενέπνευσε τους διαφημιστές για ένα ιστορικό σποτάκι για το ουίσκι «Johnnie Walker».

Ο Μπάτζιο, έχει γράψει με κάθε λεπτομέρεια στην αυτοβιογραφία του «Una Porta Nel Cielo” όλες τις συγκλονιστικές σκέψεις του για εκείνο το πέναλτι, στην ηλιόλουστη Πασαντίνα, στις 17 Ιουλίου 1994.

«Ήταν η πιο σκληρή στιγμή στην καριέρα μου. Πριν φύγω για την τελική φάση, ο πνευματικός μου στον Βουδισμό μου είπε ότι θα αντιμετωπίσω πολλά προβλήματα και ότι όλα θα αποφασιστούν την ύστατη ώρα. Εκείνη τη στιγμή δεν αντιλήφθηκα ότι η πρόβλεψή του θα ήταν τόσο ακριβής”.

Η σκληρή κριτική που δέχτηκε τότε

«Δεν είναι αρκετά σοβαρός», ήταν η κρίση στα πάνελ των τηλεοπτικών εκπομπών. «Δεν έχει πάθος για την Ιταλία», τον κατηγορούσαν. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ομάδας του, της Γιουβέντους, και ιδιοκτήτης της «Fiat», αυτός που είχε διχάσει την Ιταλία όταν τον είχε «αρπάξει» από τη Φιορεντίνα το καλοκαίρι του 1990 καθιστώντας τον την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία μέχρι εκείνη την εποχή, ο Τζιάνι Ανιέλι, υποστήριξε ότι αγωνίστηκε «σαν πνιγμένο κουνέλι».

«Φαίνεται πως είμαι προορισμένος να βρίσκομαι πάντοτε σε δίκη», είχε υποστηρίξει ο ίδιος ο Μπάτζιο, σε μία από τις σπάνιες τοποθετήσεις του στον Τύπο, άμα τη αφίξει στις ΗΠΑ, σαν να περίμενε τι θα συμβεί μετά από την πρεμιέρα των ομίλων…

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις