Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΕΛΣΤΑΤ: Μόλις στο 1,3% η ανάπτυξη για το α’ τρίμηνο του 2019 – «Καταρρέει» το success story Τσίπρα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Μόλις στο 1,3% η ανάπτυξη για το α’ τρίμηνο του 2019 – «Καταρρέει» το success story Τσίπρα

ΕΛΣΤΑΤ: Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή

ΕΛΣΤΑΤ: Παρά τις υπεραισιόδοξες – όπως αποδείχτηκε – προβλέψεις της κυβέρνησης, η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στοιχεία που διαψεύδουν το success story για την πορεία της οικονομίας. Ειδικότερα, τα στοιχεία για το 1ο τρίμηνο του 2019 όσον αφορά στην ανάπτυξη είναι άκρως απογοητευτικά, αφού δείχνουν επιβράδυνση στην αύξηση του ΑΕΠ, παρά τις αντίθετες προβλέψεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Όπως αναφέρει η έκθεση, το 1ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς έκλεισε με αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) μόλις κατά 1,3%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, ποσοστό που αντανακλά  «φρενάρισμα» της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Η αρνητική αυτή επίδοση έρχεται μετά την επιβράδυνση του ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο, που έτρεξε με ρυθμό μόλις 1,5% και επιβεβαιώνει τις προβλέψεις για χαμηλή ανάπτυξη. Αναλυτικότερα, η ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του 2018 είχε επιβραδυνθεί στο 1,5%, από 2,1% το 3ο τρίμηνο. Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης ότι το 1ο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς είχε επιτευχθεί ανάπτυξη 2,6%, δηλαδή διπλάσια από αυτή που ανακοινώθηκε σήμερα, αλλά στο σύνολο του 2018 η ανάπτυξη συγκρατήθηκε στο 1,9%. Είναι εμφανές ότι η πορεία της ανάπτυξης θυμίζει τις απογοητευτικές επιδόσεις του 2018, όπου η άνοδος του ΑΕΠ περιορίστηκε στο 1,9%, χαμηλότερη δηλαδή από τις κυβερνητικές προβλέψεις. Τα παραπάνω σημαίνουν φυσικά ότι η κυβερνητική πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,3% φέτος είναι μάλλον ανεδαφική, όπως εξάλλου έχουν επισημάνει στο παρελθόν τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και το ΙΟΒΕ.

ΕΣΤΑΤ: Οι μεταβολές πίσω από την αύξηση 1,3% του ΑΕΠ

Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2018, το ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις κατά 0,2% το 1ο τρίμηνο του 2019. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,3% ήταν αποτέλεσμα των ακόλουθων μεταβολών:

– Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 0,1% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2018. Το γεγονός οφείλεται στη μεγάλη πτώση στην κατανάλωση της Γενικής κυβέρνησης (-4,1%), ενώ αυτή των νοικοκυριών κινείται ανοδικά (0,8%).

– Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7,9% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2018.

– Αύξηση κατά 4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,7% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 8,7%.

– Αύξηση κατά 9,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,9% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,5%.

Σε τριμηνιαία βάση, οι μεταβολές που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ ήταν οι εξής

– Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2018.
– Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2018.

– Μείωση κατά 2,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,5% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,2%.

– Αύξηση κατά 5% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,4% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,6%.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις