Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / LIFESTYLE / Ιωάννα Παππά – έγκυος: “Δε μου αρέσουν οι άνθρωποι που λένε πως το παιδί τους περιορίζει”
LIFESTYLE

Ιωάννα Παππά – έγκυος: “Δε μου αρέσουν οι άνθρωποι που λένε πως το παιδί τους περιορίζει”

Ιωάννα Παππά - έγκυος: Η Ιωάννα Παππά παραχώρησε συνέντευξη στο People και μίλησε μεταξύ άλλων για το μωρό που περιμένει, το ενδεχόμενο να παντρευτεί τον καλό της.

Ιωάννα Παππά – έγκυος: Η Ιωάννα Παππά, δυο μήνες πριν φέρει στον κόσμο το πρώτο της παιδί, μιλά στο People και την Φανή Πλατσατούρα για μία από τις ομορφότερες περιόδους της ζωής της, αυτή της εγκυμοσύνης. Μεταξύ άλλων, η ηθοποιός αναφέρεται στο γεγονός πως θα γίνει μητέρα στα 40 και δίνει τις συμβουλές της στις γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί σ’ αυτή την ηλικία, αποκαλύπτει πώς γνωρίστηκε με τον σύντροφό της, Κωνσταντίνο Πάντο, αλλά και αν υπάρχει στα σχέδιά τους το ενδεχόμενο ενός γάμου.

“Έχω μεγάλο ενθουσιασμό για κάτι που δεν έχω γνωρίσει ακόμη αλλά φέρω την ευθύνη του. Ο ερχομός ενός παιδιού είναι το θαύμα της ζωής και η εγκυμοσύνη μια ιδιαίτερη συνθήκη που δεν μπορούν να αισθανθούν όσοι δεν την έχουν ζήσει. Αυτό ήταν και ένα κίνητρο, αν θέλεις, για να πάρω την απόφαση να γίνω μητέρα. Έβλεπα τους δικούς μου ανθρώπους να προχωρούν και να δημιουργούν οικογένεια και ήθελα να μπορέσω να κατανοήσω κι εγώ με τη σειρά μου τι σημαίνει να είσαι γονιός, να μοιράζεσαι τη ζωή σου με ένα πλάσμα που φέρνεις εσύ στον κόσμο. Καθόλου εγωιστικά και, φυσικά, όχι σαν συνέχειά σου“.

Σε άγχωσε καθόλου το θέμα της ηλικίας;

Ούτε για μια στιγμή δεν σκέφτηκα «Πρέπει να κάνω παιδί γιατί είμαι στην τάδε ηλικία» ή «Πρέπει να γίνω μητέρα γιατί αυτό μου επιτάσσει η κοινωνία». Το βλέπω ίσως πιο ρομαντικά, σαν μια ευκαιρία να ανοίξουν παραπάνω οι ορίζοντές μου, σαν μια ένωση, ένα δώρο του ενός προς τον άλλον, ένα όμορφο μοίρασμα που προσωπικά θα έχω πάντα την τάση να προστατεύω και ποτέ να χρησιμοποιήσω ή να εκμεταλλευτώ. Δεν μπορώ γενικά τους περιορισμούς και δεν μου αρέσει να βλέπω ανθρώπους να δηλώνουν ότι τους περιορίζει ο ερχομός ενός παιδιού, ότι τους αποκλείει από τη ζωή και τη σχέση τους. Αυτό το προκαλούν οι ίδιοι στον εαυτό τους.

Τι θα συμβούλευες μια γυναίκα που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί στα 40 plus;

Μια γυναίκα στα 40 μπορεί άνετα να γίνει μητέρα! Καταρχάς, η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο που πλέον αντιμετωπίζονται σχεδόν τα πάντα. Επίσης, αν δεν μπορείς να μείνεις έγκυος με φυσικό τρόπο, υπάρχουν και άλλες μέθοδοι να το προσπαθήσεις. Και για να απαντήσω ολοκληρωμένα στην προηγούμενη ερώτηση, δεν με άγχωσε καθόλου το θέμα της ηλικίας ακριβώς γιατί δεν μπήκα αγχωμένη ή προκατειλημμένη στη διαδικασία αυτή.

Ήταν μια συνειδητή απόφαση, ήξερα ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να μην τα καταφέρω, αλλά αυτό ισχύει και για ένα κορίτσι 25 χρόνων, απλώς οι πιθανότητες μετά τα 40 αυξάνονται. Και πάλι όμως μιλάμε για πιθανότητες. Ακόμη κι αν δεν τα καταφέρεις, δεν πρέπει να αφήσεις να σε καταβάλει ψυχολογικά, να νιώσεις ότι υστερείς κάπου ως γυναίκα ή να παραιτηθείς από τη ζωή. Ειδικά σήμερα που, με την αλλαγή της νομοθεσίας, είναι πιο εύκολο να υιοθετήσεις ένα παιδί που μεγαλώνει μόνο του εκεί έξω και μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταλήξει σε κάποιο ίδρυμα.

Άκουσες ατάκες όπως «Εσύ, πότε θα γίνεις μάνα;»;

Πολλές γυναίκες έχουμε ακούσει «Πότε θα κάνεις παιδί;» ή «Πότε θα παντρευτείς;». Είναι κάτι που έχει περάσει μέσα στις ελληνικές παραδόσεις, ακόμη και σε οικογένειες που θεωρούνται πιο προχωρημένες υπάρχει σαν ένα είδος πίεσης. Σε καμία περίπτωση μια γυναίκα δεν πρέπει να νιώθει ότι επιβάλλεται να κάνει παιδί για να ευχαριστήσει τους γονείς της, τον άντρα της ή για να «ταιριάξει» με την υπόλοιπη παρέα της.

Οφείλεις εσύ η ίδια να κάνεις δουλειά με τον εαυτό σου πρώτα απ’ όλα, για να αναπτύξεις αντιστάσεις απέναντι σε αυτούς που θα σε ρωτήσουν «Εσύ, πότε θα γίνεις μάνα;». Να αναπτύξεις άμυνες για να μην είσαι έρμαιο της κάθε κρίσης. Προσωπικά, δεν με αφορά καθόλου το τι θέλουν οι άλλοι για μένα. Και αυτό με έχει προστατέψει από στραβοπατήματα και λάθος επιλογές. Στην περίπτωσή μου, η ανάγκη ενός παιδιού ήρθε τα τελευταία χρόνια. Δεν ήταν κάτι που είχα ξανανιώσει στο παρελθόν.

Το ενδεχόμενο του γάμου το έχεις στο μυαλό σου;

Δεν ήταν ποτέ προτεραιότητα για μένα. Πιο πολύ υπήρχε στη σκέψη μου η απόκτηση ενός παιδιού παρά ο γάμος. Το συζητάμε, αλλά δεν είναι στα άμεσα σχέδιά μας. Δεν θα υπάρξει δηλαδή γάμος πριν από τον ερχομό του παιδιού.

Με τον σύντροφό σου πώς γνωριστήκατε;

Είναι περίπλοκο… Ήμασταν φίλοι αρκετά χρόνια πριν γίνουμε ζευγάρι. Όμως δεν αναρωτήθηκα ούτε για μια στιγμή πώς θα ήταν τα πράγματα αν είχαν γίνει λίγο νωρίτερα. Πιστεύω ότι τώρα ήταν το ιδανικό timing για εμάς, αν κρίνω από την έκβαση της σχέσης μας.

Δεν έχει καμιά σχέση με τον χώρο;

Καμιά απολύτως! Είναι αρχιτέκτων μηχανικός.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις