Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

17

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Χριστιανισμός – Ελληνικό πνεύμα: Η ιστορική «σύγκρουση» των δύο κόσμων και η… συμφιλίωση
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Χριστιανισμός – Ελληνικό πνεύμα: Η ιστορική «σύγκρουση» των δύο κόσμων και η… συμφιλίωση

Χριστιανισμός - Ελληνικό πνεύμα: Μια συναρπαστική διάλεξη με ελεύθερη είσοδο στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Χριστιανισμός – Ελληνικό πνεύμα: Εκδήλωση αφιερωμένη στην πάλη μεταξύ της χριστιανικής θρησκείας και του ελληνικού πνεύματος κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες θα λάβει χώρα στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υπό την επιμέλεια του Σταύρου Ζουμπουλάκη, Προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Η γέννηση του χριστιανισμού προκάλεσε μια πρωτοφανή «κρίση συνειδήσεως» στον ελληνόφωνο κόσμο σχετικά με την ιδέα της παιδείας. Για πρώτη φορά στην ιστορία ξέσπασε και διαδόθηκε ευρέως ανάμεσα στους λογίους, μια διαμάχη για την παιδεία η οποία αποτέλεσε ένα από τα θεμελιώδη στοιχεία της αρχαίας χριστιανικής σκέψης.

Το ερώτημα που τέθηκε ήταν εάν ο χριστιανισμός ήταν συμβατός με την παραδοσιακή, πολυθεϊστική παιδεία. Ορισμένοι χριστιανοί συγγραφείς στράφηκαν εναντίον της καταδικαστικά, ενώ άλλοι προσπάθησαν να την υπερασπιστούν ως χρήσιμη, αληθινή και ουσιωδώς συνδεδεμένη με την Αποκάλυψη. Στην πορεία των χρόνων, παρά την αρχική απόρριψη της ελληνικής παιδείας, οι χριστιανοί συγγραφείς υιοθέτησαν πολλά από τα στοιχεία της, εντοπίζοντας τη βαθιά συνέχεια ανάμεσα στο χριστιανικό στοχασμό περί παιδείας και στις απαντήσεις που δίνει η φιλοσοφική παράδοση των Ελλήνων σχετικά με αυτήν.

Χριστιανισμός – Ελληνικό πνεύμα: Μια συναρπαστική διάλεξη

Την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019, από 19:30 έως 21:30, ο Sébastien Morlet, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris IV), Διευθυντής Eρευνών στην Ομάδα Μελέτης της Κλασικής και Ύστερης Αρχαιότητας, Επισκέπτης Ερευνητής στη Γαλλική Σχολή Αθηνών θα πραγματοποιήσει στην αγγλική γλώσσα διάλεξη με θέμα Ancient christian thought and greek culture: rejection, appropriation, continuation (1st c.–6th c. CE) – Αρχαία χριστιανική σκέψη και ελληνική παιδεία: απόρριψη, πρόσκτηση, συνέχιση (1ος-6ος αι. μ.Χ.). Προλογίζει ο Μανόλης Παπουτσάκης, Διευθυντής του Δελτίου Βιβλικών Μελετών και συντονίζει ο Τάσος Αναστασιάδης, Διευθυντής Σπουδών στη Γαλλική Σχολή Αθηνών. Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

INFO
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Πύργος Βιβλίων ΕΒΕ
Πέμπτη 6 Ιουνίου, 19:30-21:30
Είσοδος ελεύθερη

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις