Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

25

Μαρτίου 2023

alphafreepress.gr / PLUS / Ισραήλ: Επιστήμονες παρασκεύασαν την μπύρα των… Φαραώ, με μαγιά 3.000 ετών
PLUS

Ισραήλ: Επιστήμονες παρασκεύασαν την μπύρα των… Φαραώ, με μαγιά 3.000 ετών

Ισραήλ: Η απίστευτη πρόποση που έκαναν λίγο πριν την δοκιμάσουν

Ισραήλ: Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς θα ήταν να τα πίνατε με έναν Φαραώ; Αν και δεν υπάρχει τρόπος να ανακαλύψετε πόσο καλή παρέα θα ήταν ένας Αιγύπτιος μονάρχης σε ένα μπαρ, μπορεί σύντομα να έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε την ίδια μπύρα που έπιναν οι Φαραώ, πολλές χιλιάδες χρόνια πριν. Ισραηλινοί επιστήμονες κατάφεραν να εξάγουν μαγιά από αρχαία δοχεία και να κατασκευάσουν μπύρα παρόμοια με εκείνη που έπιναν οι Φαραώ, πριν από περίπου τρεις χιλιετίες. Η εν λόγω μπύρα, που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου, έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ 6% και γεύση παρόμοια με την μπύρα που παράγεται από σιτάρι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που παράγεται μπύρα με τη χρήση αρχαίας μαγιάς Οι επιστήμονες της Υπηρεσίας Ισραηλινών Αρχαιοτήτων και των τριών πανεπιστημίων που συνεργάστηκαν για αυτό το αποτέλεσμα αισθάνονται ιδιαίτερα περήφανοι για το δημιούργημά τους. Όπως μάλιστα αποκάλυψαν, η πρώτη φορά που το δοκίμασαν ήταν συναρπαστική και ταυτόχρονα, τρομακτική. «Οταν φέραμε αυτήν την μπύρα και την ήπιαμε, καθισμένοι γύρω από ένα τραπέζι, κάναμε μια πρόποση. Και εγώ είπα: “είτε όλα θα πάνε καλά, είτε θα πεθάνουμε όλοι σε πέντε λεπτά”. Επιζήσαμε και είμαστε εδώ για να αφηγηθούμε αυτήν την ιστορία», δήλωσε ο Αρεν Μάιερ, αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου Μπαρ-Ιλάν.

Ισραήλ: Προσεχώς στο εμπόριο η «μπύρα των Φαραώ;»

Η μαγιά που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες για την μπύρα βρέθηκε στον πάτο αρχαίων δοχείων που είχαν ανακαλυφθεί σε αρχαιολογικές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένης και της ερήμου Νεγκέβ, στο νότιο Ισραήλ. Η μπύρα που παρουσίασαν την Τετάρτη περιείχε μαγιά περίπου 3.000 ετών, αλλά οι επιστήμονες έχουν βρει και μαγιά 5.000 ετών.

Για να παρασκευάσουν την μπύρα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν σύγχρονες μεθόδους παραγωγής. Ομως, ελπίζουν ότι στο μέλλον θα καταφέρουν να κάνουν το ίδιο με βάση αρχαίες συνταγές και ίσως να κυκλοφορήσουν αυτή την μπύρα στο εμπόριο!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις