Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Digi Police: Το έξυπνο app κατά του… χουφτώματος που κάνει πάταγο στην Ιαπωνία
PLUS

Digi Police: Το έξυπνο app κατά του… χουφτώματος που κάνει πάταγο στην Ιαπωνία

Digi Police: Η λειτουργία της εφαρμογής είναι απλή αλλά άκρως αποτελεσματική

Digi Police: Μια απλή αλλά απίστευτα αποτελεσματική εφαρμογή, η Digi Police, βοηθάει τις γυναίκες στην Ιαπωνία να αντιμετωπίσουν τους εφαψίες, που βρίσκουν ευκαιρία τις ώρες αιχμής στα μέσα συγκοινωνίας να ικανοποιούν τις άρρωστες ορέξεις τους. Το app δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια από την αστυνομία της Ιαπωνίας, και μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει 237.000 downloads. Όπως αναφέρει μάλιστα ο Guardian, η δημοφιλία του αυξάνεται συνεχώς, με όλο και περισσότερες γυναίκες να σπεύδουν κάθε μήνα να προμηθευτούν το νέο «όπλο» κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Οι εφαψίες αποτελούν ένα πολύ συχνό φαινόμενο στην Ιαπωνία. Τις ώρες αιχμής, στους συρμούς μετρό και τα άλλα μέσα συγκοινωνίας των μεγαλουπόλεων επικρατεί το αδιαχώρητο. Πολλές γυναίκες πέφτουν θύματα επιτηδείων που βρίσκουν ευκαιρία να απλώσουν τα χέρια τους πάνω τους. Όμως, παρά το γεγονός ότι αντιλαμβάνονται το χούφτωμα, ένα μεγάλο μέρος των θυμάτων ντρέπονται να αντιδράσουν ή να ζητήσουν βοήθεια. Εδώ ακριβώς έρχεται να συμβάλλει η εν λόγω εφαρμογή. Το «Digi Police», όπως ονομάζεται το app, μπορεί να βοηθήσει το θύμα να ενημερώσει χωρίς να μιλήσει τους άλλους επιβάτες, μέσω ενός μηνύματος στην οθόνη του κινητού ή να τρομάξει τον εφαψία με μια ηχητική προειδοποίηση που επαναλαμβάνεται.

Digi Police: Πώς λειτουργεί η εφαρμογή

Το θύμα της παρενόχλησης μπορεί να πατήσει ένα εικονίδιο στην εφαρμογή και αμέσως εμφανίζεται ένα γραπτό μήνυμα που λέει: «Υπάρχει ένας εφαψίας εδώ. Παρακαλώ βοηθήστε». Με ένα δεύτερο κλικ, το μήνυμα κοκκινίζει και μια φωνή ακούγεται να λέει επαναλαμβανόμενα «Παρακαλώ σταμάτα!».

Η ίδια εφαρμογή περιλαμβάνει μία λειτουργία συναγερμού που μπορεί να στείλει μήνυμα σε επιλεγμένα email. Αυτή η λειτουργία είναι πολύ χρήσιμη για παιδιά, που μπορούν να ενημερώσουν έτσι άμεσα τους γονείς τους αν δεχτούν επίθεση. Η εφαρμογή όμως παρέχει στους χρήστες και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, όπως τις περιοχές στην οποία έχουν καταγραφεί εγκλήματα, αλλά και πού βρίσκονται τα πλησιέστερα αστυνομικά τμήματα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις