Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ / Αλέν Ντελόν: Δακρυσμένος ο «αιώνιος γόης» παρέλαβε τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα των Καννών
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Αλέν Ντελόν: Δακρυσμένος ο «αιώνιος γόης» παρέλαβε τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα των Καννών

Αλέν Ντελόν: Η συγκινητική ομιλία, οι αντιδράσεις στη βράβευσή του και η ιστορία του με τον θεσμό

Αλέν Ντελόν: Με δάκρυα στα μάτια και τη φωνή του να τρέμει από συγκίνηση, ο «αιώνιος γόης» του κινηματογράφου Αλέν Ντελόν παρέλαβε την Κυριακή τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών. Το Φεστιβάλ αποφάσισε για το 2019 να απονείμει το Χρυσό Φοίνικα στον Γάλλο ηθοποιό «ως φόρο τιμής στην εκπληκτική παρουσία του στην ιστορία της Έβδομης Τέχνης». Η απονομή έγινε σε μία φαντασμαγορική τελετή, παρά το «τσουνάμι» αντιδράσεων που είχε προκαλέσει τις περασμένες μέρες η είδηση της βράβευσής του, λόγω των αμφιλεγόμενων δηλώσεών του σχετικά με τις γυναίκες και τα ζευγάρια του ίδιου φύλου. Το βραβείο στον διάσημο σταρ παρέδωσε η κόρη του, Ανούσκα, ενώ ο ίδιος δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή του.

«Είμαι ευχαριστημένος για τον Χρυσό Φοίνικα. Υπάρχει ένα πράγμα στον κόσμο για το οποίο είμαι περήφανος,  η καριέρα μου. Και αυτό το βραβείο μου προσφέρθηκε για την καριέρα μου και τίποτα άλλο», ανέφερε στην ομιλία του ο Ντελόν. Όπως δήλωσε ο διάσημος ηθοποιός, την καριέρα του την οφείλει στους σημαντικούς σκηνοθέτες με τους οποίους συνεργάστηκε αλλά, αν κατάφερε να γίνει σταρ, αυτό το οφείλει στο ίδιο το κοινό. Όταν όμως, καταλήγοντας, ανάφερε πως τώρα που έγινε 83 χρονών είναι καιρός να σταματήσει, οι θεατές μέσα στην αίθουσα Debussy άρχισαν να διαμαρτύρονται έντονα.

Την παρουσίαση έκανε ο διευθυντής του φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό, με ένα διθυραμβικό λόγο για το έργο και την προσωπικότητα του ηθοποιού.

Aκολούθησε 11λεπτη προβολή με αποσπάσματα από μερικές από τις περισσότερες από 100 ταινίες που γύρισε στη διάρκεια των 63 χρόνων της καριέρας του, ο Ντελόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 83χρονος σήμερα σταρ ανέβηκε για πρώτη φορά τα σκαλιά της Μοντέ ντε Μαρς των Καννών στις 13 Μαΐου 1961 με μεγάλη επιτυχία, για να παρουσιάσει την ταινία του «The Joy of Living». Έκτοτε επισκέφθηκε αρκετές φορές τις Κάννες με τις άφθαστες ταινίες «Η έκλειψη» του Μικελάντζελο Αντονιόνι (1962), ο «Γατόπαρδος» (1963) και ο «Κύριος Κλάιν» (1976).

Αλέν Ντελόν: Οι αντιδράσεις στη βράβευση

Μια από τις αμερικανικές οργανώσεις που είναι επικεφαλής του κινήματος #MeToo στην βιομηχανία του κινηματογράφου, η Women and Hollywood, δήλωσε πριν από μερικές μέρες ότι «προκαλεί αηδία» η απόφαση να παραλάβει τιμητικό Χρυσό Φοίνικα ο γάλλος ηθοποιός.
Τον περασμένο χρόνο το Φεστιβάλ δεσμεύτηκε ότι θα πρέπει να «υπάρξει μηδενική ανοχή ως προς την σεξουαλική παρενόχληση ή την οποιασδήποτε μορφής κακοποίηση» εν μέσω διαδηλώσεων πάνω στο κόκκινο χαλί, με την Κέιτ Μπλάνσετ να πρωτοστατεί και περίπου 80 γυναίκες ηθοποιούς και σκηνοθέτιδες του Χόλιγουντ να συμμετέχουν σε αυτές.

Σε μια πρωτοβουλία για διαδικτυακή συγκέντρωση υπογραφών ώστε να μην βραβευτεί ο Αλέν Ντελόν, ο 83χρονος ηθοποιός χαρακτηρίζεται «ρατσιστής και ομοφοβικός μισογύνης». Η ιδρύτρια της Women and Hollywood Μελίσα Σίλβερσταϊν δήλωσε μέσω Twitter «αηδιασμένη» με το γεγονός ότι οι Κάννες τιμούν τον Ντελόν δεδομένου ότι ο ηθοποιός «έχει δημοσίως παραδεχτεί ότι έχει χαστουκίσει γυναίκες και ότι έχει δηλώσει πως η ομοφυλοφιλία είναι κάτι αφύσικο».

«Έχει συνταχθεί με το ρατσιστικό και αντισημιτικό Εθνικό Μέτωπο», πρόσθεσε η ίδια, το οποίο ιδρύθηκε από τον επί σειρά ετών φίλο του Ζαν-Μαρί Λεπέν και το οποίο μετονομάστηκε από την κόρη του Μαρίν και σημερινή ηγέτιδα του ακροδεξιού κόμματος σε «Εθνικό Συναγερμό».

Τον Νοέμβριο ο Ντελόν παραδέχτηκε ότι έχει χτυπήσει γυναίκες όταν ερωτήθηκε στη γαλλική τηλεόραση σχετικά με τις καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία από τον γιο του Αλέν-Φαμπιάν Ντελόν, ο οποίος δεν έχει σχέση με τον πατέρα του. «Αν ένα χαστούκι είναι μάτσο, τότε είμαι μάτσο», είπε και πρόσθεσε ότι τον έχουν χτυπήσει γυναίκες και ότι δεν έχει ποτέ «ταπεινώσει» κάποια γυναίκα.

Ο γιος του είπε ότι ο ηθοποιός χτυπούσε την μητέρα του και ότι δύο φορές της είχε σπάσει οκτώ πλευρά και την μύτη της.

Ένας άλλος γιος του, ο Άντονι Ντελόν, είχε γράψει νωρίτερα στο Instagram ότι όταν ήταν παιδί ο πατέρας του τον είχε κλειδώσει μέσα σε ένα κλουβί με σκύλους «για να γίνει πιο σκληρός».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις