Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

30

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σπηλιωτόπουλος – ΣΥΡΙΖΑ: Διευκρινίσεις, μετά τις περίεργες δηλώσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπηλιωτόπουλος – ΣΥΡΙΖΑ: Διευκρινίσεις, μετά τις περίεργες δηλώσεις

Σπηλιωτόπουλος - ΣΥΡΙΖΑ: Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος φαίνεται έτοιμος να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σπηλιωτόπουλος – ΣΥΡΙΖΑ: Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή, Άρης Σπηλιωτόπουλος μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για το διακύβευμα των ευρωεκλογών της Κυριακής. «Πρέπει να αντιτάξουμε όλες και όλοι τον δικό μας εαυτό στο να μην πισωγυρίσει η Ευρώπη σε άκρα και σε ακρότητες και κάποια στιγμή να αντισταθούμε στη μεγαλύτερη γάγγραινα του πολιτικού συστήματος, η οποία κρύβει τη μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία, που είναι ο λαϊκισμός».

Ερωτηθείς αν τον αφορά το προσκλητήριο που απηύθυνε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση ευρέος προοδευτικού μετώπου απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς, ο κ. Σπηλιωτόπουλος απάντησε: «Προφανώς. Τον οποιονδήποτε συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία τον αφορά αυτό το ζήτημα. Γιατί, όποιος συμμετέχει σε μια διαδικασία, συμμετέχει με ένα πρόσημο προσήλωσης στο λεγόμενο δημοκρατικό τόξο των δυνάμεων.

Αν λοιπόν το πρόσωπό του είναι δημοκρατικό, ένα τέτοιο προσκλητήριο τον αφορά, γιατί αντιλαμβάνεται ότι η ιστορία δεν μπορεί να επαναληφθεί με όρους μεσοπολέμου. Διότι αν επαναλάβουμε τα ίδια σφάλματα, τα οποία βλέπουμε μετά την πτώση της Βαϊμάρης -πολλά τέτοια φαινόμενα έχουμε ζήσει σε αυτή την Ευρώπη και με άλλες αφορμές- η ιστορία θα είναι φάρσα».

«Ποτέ δεν μιλούσαμε ουσιαστικά για τα πραγματικά προβλήματα»

«Οι συναινέσεις στα μείζονα και σημαντικά τις προηγούμενες δεκαετίες δεν υπήρξαν. Αντίθετα, με ευθύνη όλων μας -και πολιτικών και πολιτών- υπήρξε μια στείρα αντιπαράθεση λόγων, μία όξυνση του πολιτικού διαλόγου, μία ρεβανσιστική αντίληψη του εκάστοτε που κατείχε προσωρινά την εξουσία, με αποτέλεσμα πολλές φορές αντί να αθροίζουμε να αφαιρούμε και να διαιρούμε.

Βεβαίως και το σύστημα το ίδιο δεν επέτρεπε, δηλαδή το γεγονός ότι ποτέ δε μιλούσαμε ουσιαστικά σε αυτόν τον τόπο για τα πραγματικά προβλήματα, μας έφτασε εκεί που μας έφτασε. Έτσι αναζητήσαμε αλλού τις ευθύνες για το θέμα της χρεοκοπίας, αναζητούσαμε αλλού τις ευθύνες εκτός από τον εαυτό μας για το πώς θα ξεφύγουμε από τα μνημόνια, αναζητούσαμε αλλού την ανάπτυξη που δεν ήλθε ποτέ και δε συνειδητοποιούσαμε ότι ο καθένας πρέπει να βάλει το δικό του έργο, τη δική του συνεισφορά, για να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο μπροστά», εξήγησε.

«Η Δημοκρατία μπορεί να αντέξει σήμερα;», αναρωτήθηκε ο πρώην υπουργός

«Η απάντηση είναι κατά πόσο όλες και όλοι μαζί μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε με σύγχρονες έννοιες την ίδια την ουσία της Δημοκρατίας. Η δημοκρατία δεν μπορεί να αντέξει, αν δεν δώσουμε ξανά τον συμμετοχικό χαρακτήρα που λείπει, αν οι πολίτες δηλαδή δεν αισθανθούν ότι μπορούν και πάλι να συμμετάσχουν στη λήψη της απόφασης».

Διευκρινίσεις Σπηλιωτόπουλου μετά την συνέντευξη

Το απόγευμα της Δευτέρας, με δήλωση του στα ΜΜΕ, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος θέλησε να δώσει διευκρινήσεις αναφορικά με το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο.

Διαβάστε τη δήλωση του Άρη Σπηλιωτόπουλου:

«Όταν η Δημοκρατία απειλείται, σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο, από την επέλαση του λαϊκισμού και την ενίσχυση των άκρων είναι αυτονόητη υποχρέωση όλων, πολιτικών και πολιτών να είναι παρόντες σε συγκρότηση δημοκρατικού μετώπου. Υποχρέωση ανεξάρτητα από πολιτικές αφετηρίες ή διαφορές γιατί στο αυτονόητο δεν χωρούν αποκλεισμοί, εξαιρέσεις και φυσικά κομματικές ετικέτες.

Ερωτηθείς σε σημερινή μου συνέντευξη για τη συμμετοχή μου σε προσκλητήριο για τη συγκρότηση ευρέως προοδευτικού μετώπου απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς η απάντηση μου ήταν: «Τον οιονδήποτε συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία τον αφορά αυτό το ζήτημα. Γιατί, όποιος συμμετέχει σε μια διαδικασία, συμμετέχει με ένα πρόσημο προσήλωσης στο λεγόμενο δημοκρατικό τόξο των δυνάμεων». Είπα το αυτονόητο και η στρέβλωση των όσων είπα αυταπόδεικτη».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις