Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Αφιέρωμα – Θεσσαλονίκη: Εγκώμια από την Blick για την «πόλη που αναστήθηκε μετά την κρίση»
PLUS

Αφιέρωμα – Θεσσαλονίκη: Εγκώμια από την Blick για την «πόλη που αναστήθηκε μετά την κρίση»

Αφιέρωμα - Θεσσαλονίκη: Οδοιπορικό της ελβετικής εφημερίδας στη «νύμφη του Θερμαϊκού»

Αφιέρωμα – Θεσσαλονίκη: Την ομορφιά και την αυθεντική γοητεία της Θεσσαλονίκης αναδεικνύει ένα ταξιδιωτικό αφιέρωμα που δημοσίευσε πριν από λίγες μέρες η ελβετική εφημερίδα «Blick». Με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη αναστήθηκε μετά την οικονομική κρίση», η γερμανόφωνη ημερήσια εφημερίδα παρουσιάζει στους αναγνώστες της τα αξιοθέατα της πόλης. Το οδοιπορικό εστιάζει στην ιστορική, πολιτιστική, θρησκευτική και γαστρονομική ταυτότητα της πόλης, περιγράφοντας όλα όσα κάνουν μοναδική την αποκαλούμενη «νύμφη του Θερμαϊκού».

«Η οικονομική κρίση χτύπησε δυνατά τη Θεσσαλονίκη» αναφέρει η εισαγωγή του αφιερώματος, το οποίο υπογράφει η Κορνέλια Κρέμερ. Ωστόσο, όπως συμπεραίνει η ίδια, «η χαρά για τη ζωή και η αισιοδοξία επιστρέφουν σιγά-σιγά στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας», που έχοντας «ξεπεράσει στην μακραίωνη ιστορία της πολύ μεγαλύτερες κρίσεις από μερικά δύσκολα οικονομικά χρόνια», στις μέρες μας «αναστήθηκε και εμφανίζεται πιο όμορφη από ποτέ».

 

Η περιήγηση της συντάκτριας ξεκινάει από την παλιά παραλία και τα αμέτρητα καφέ της. Κατόπιν περνάει απο τον Λευκό Πύργο, «έμβλημα της πόλης», και τα Ανάκτορα του Γαλέριου, «το πιο όμορφο ερείπιο της πόλης».

Ανηφορίζει προς την Άνω Πόλη, όπου η βόλτα στα δρομάκια της λειτουργούν «χαλαρωτικά», ενώ εντυπωσιάζεται από τα Βυζαντινά Τείχη διαπιστώνοντας ότι «στη θέα τους νιώθεις πως ταξιδεύεις σε άλλη εποχή». Το οδοιπορικό περιλαμβάνει στάσεις στον Πολιούχο της Θεσσαλονίκης Άγιο Δημήτριο, «την πιο όμορφη -ίσως- εκκλησία της πόλης», αλλά και τα παλιά Οθωμανικά Λουτρά (Γιαχουντί Χαμάμ και Μπέη Χαμάμ), όπου ο επισκέπτης «μπορεί να αντιληφθεί περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στην πόλη την κληρονομιά που της άφησαν οι Οθωμανοί».

Ειδική αναφορά γίνεται φυσικά στην ελληνική και ντόπια γαστρονομία, που ξετρέλανε την συντάκτρια.

Το άρθρο «ανθολογεί» παραδοσιακά πιάτα και γλυκίσματα, όπως το στιφάδο, τα γεμιστά, ο μπακλαβάς και η μπουγάτσα και παραθέτει προτάσεις για φαγητό, διαμονή και διασκέδαση σε ωραίο ατμοσφαιρικό περιβάλλον.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις