Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Βόρεια Μακεδονία – Καπουτζίδης: Για ποιο λόγο απέφυγε να αναφερθεί στο όνομα στη Eurovision (vid)
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Βόρεια Μακεδονία – Καπουτζίδης: Για ποιο λόγο απέφυγε να αναφερθεί στο όνομα στη Eurovision (vid)

Βόρεια Μακεδονία - Καπουτζίδης: Ο σχολιαστής της Eurovision 2019, Γιώργος Καπουρζίδης, εξηγεί γιατί δεν είπε το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» στον ημιτελικό.

Βόρεια Μακεδονία – Καπουτζίδης: Κάθε χρόνο στη Eurovision, οι σχολιαστές της Ελλάδας αντιμετώπιζαν ένα πρόβλημα – πώς θα προφέρουν τα Σκόπια. Ο Γιώργος Καπουτζίδης θέλοντας να αποφύγει να αναφερθεί στη χώρα ως “Βόρεια Μακεδονία” αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο την ονομασία, τους ονόμασε Βόρειους… γείτονες.  Ο παρουσιαστής της Eurovision δεν αποκάλεσε τη γειτονική χώρα με το όνομα που πήρε μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και εξήγησε, μιλώντας στην εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού, τον λόγο της επιλογής του.

«Σε ανθρώπινο επίπεδο, την πρώτη φορά όντως δεν είπα το “Βόρεια Μακεδονία” γιατί θέλω να καταλάβετε, πάλι δεν είναι θέμα πολιτικό, ότι από τη στιγμή που είμαι από τη Μακεδονία κι εγώ και όλοι που ζουν στη Μακεδονία μία στεναχώρια την έχουμε. Δεν πρέπει να έχουμε ούτε οργή, ούτε φανατισμό, ούτε εθνικισμό. Αλλά θα μας δώσετε το δικαίωμα να έχουμε μια μικρή στεναχώρια. Και δεν είναι στεναχώρια απέναντι σε κανέναν πολιτικό και σε καμία κυβέρνηση, είναι απέναντι σε όλες τις κυβερνήσεις που χειρίστηκαν αυτό το θέμα και που τελικά δεν μπόρεσαν ποτέ κανένας να το λύσει με κάπως καλύτερο τρόπο.

Λύθηκε με αυτόν και αυτός ο τρόπος θα γίνει αποδεκτός. Οπότε, την πρώτη φορά εξέφρασα τη στεναχώρια μου και τη δυσκολία μου, τι να κάνουμε; Και τη δεύτερη φορά αυτό το οποίο είπα ήταν ξεκάθαρα το όνομα, διότι αυτό είναι. Και το όνομα αυτό θα πω και το Σάββατο. Ούτε πολιτική έκανα ούτε τίποτα. Αν συγχυστούν κάποιοι Συριζαίοι με αυτό ή αν συγχυστούν κάποιοι Νεοδημοκράτες με αυτό ή συγχυστούν οι ΚΙΝΑΛ ή αν συγχυστεί το ΚΚΕ μου είναι αδιάφορο. Δεν το έκανα για να είμαι πιστός σε κανένα κόμμα, το έκανα γιατί είμαι πιστός στον εαυτό μου».

Το γεγονός μάλιστα σχολιάστηκε και από το Twitter:

Eurovision 2019: Μεγάλη έκπληξη η εμφάνιση της Βόρειας Μακεδονίας

Στον τελικό ωστόσο, η χώρα παρουσιάστηκε όπως ονομάζεται επίσημα, “Βόρεια Μακεδονία”. Και μπορεί τα γραφεία στοιχημάτων να έδιναν το τραγούδι της Βόρειας Μακεδονίας στα αουτσάιντερ όμως η Tamara Todevska κατάφερε να εντυπωσιάσει. Η τραγουδίστρια με την μπαλάντα της «Proud» έχει κάθε λόγο να αισθάνεται υπερήφανη καθώς καταχειροκροτήθηκε από το κοινό αποτελώντας μια μεγάλη έκπληξη. Στην ψηφοφορία των κριτικών επιτροπών των χωρών της Eurovision 2019 , το τραγούδι της Βόρειας Μακεδονίας, που εμφανίστηκε στην 8η θέση πριν από την Τάμτα και την Κατερίνα Ντούσκα, σάρωσε και τα 12άρια «έπεφταν βροχή» από τις χώρες, με αποτέλεσμα να πάρει τη δεύτερη θέση, χάνοντας οριακά την πρώτη θέση από τη Σουηδία.

Για την κόρη της το τραγούδι

Η Tamara είναι μητέρα τριών παιδιών. Η ίδια δήλωσε σχετικά με τη συμμετοχή της στην Eurovision πως για εκείνη είναι ένας θεσμός που γιορτάζει την μοναδικότητα και χαρίζει κουράγιο και πίστη στον εαυτό μας. Η τραγουδίστρια Tamara Todevska με την μπαλάντα «Proud» ήταν καθηλωτική στη σκηνή. Η Tamara εμφανίστηκε ολομόναχη στη σκηνή, φορώντας μια πράσινη τουαλέτα με μαύρη διαφάνεια που κάλυπτε τα χέρια και τον λαιμό της. Όπως δήλωσε στην Eurovision, «θα τραγουδήσει για την κόρη της. Θα τραγουδήσω για άλλους εκείνους που κατεβάζουν το κεφάλι και ακολουθούν τους κανόνες».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις