Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / 120 δόσεις εφορία 2019: Ανοίγει η πλατφόρμα, αλλά αυξάνονται οι οφειλές
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

120 δόσεις εφορία 2019: Ανοίγει η πλατφόρμα, αλλά αυξάνονται οι οφειλές

120 δόσεις εφορία 2019: Η πλατφόρμα για τις πολυαναμενόμενες 120 δόσεις ανοίγει, την ώρα που η υπερφορολόγηση είναι στα ύψη.

120 δόσεις εφορία 2019: Τίθεται σε λειτουργία πιθανότατα τη Δευτέρα 20 Μαΐου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στη νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις που προβλέπει την τμηματική εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις φορολογικές υπηρεσίες. Ωστόσο, την ώρα που οι πολίτες περιμένουν να κάνουν την αίτηση, έχουν αρχίσει να δημιουργούν νέες οφειλές λόγω της υπερφορολόγησης που έχει “χτυπήσει κόκκινο”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το πρώτο τρίμηνο του έτους οι φορολογούμενοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, δημιούργησαν 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ ολοκαίνουργιες φορολογικές οφειλές. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτές αφορούν Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και φορολογικά πρόστιμα, δηλαδή επιβλήθηκαν κατά κύριο λόγο σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους καθώς και σε ελεύθερους επαγγελματίες.

Μόνο τον Μάρτιο οι φορολογούμενοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, άφησαν απλήρωτους φόρους συνολικού ύψους 468 εκατομμυρίων ευρώ. Με άλλα λόγια από την αρχή του έτους η δημιουργία νέων φορολογικών οφειλών τρέχει μέσο μηνιαίο ρυθμό περίπου 860 εκατομμυρίων ευρώ. Με τη ρύθμιση των 120 δόσεων οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τμηματικά μόνο φορολογικές οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως και το τέλος του 2018. Επιπλέον, για τις επιχειρήσεις η νέα ρύθμιση είναι λιγότερο γενναιόδωρη καθώς προσφέρει μόλις 24 έως 36 δόσεις ανάλογα με το είδος της οφειλής.

Για τις απλήρωτες φορολογικές οφειλές που συνεχίζουν να δημιουργούνται υπάρχει μόνο η δυνατότητα της ρύθμισής τους με την πάγια ρύθμιση των 12 έως 24 μηνιαίων δόσεων. Στην πράξη, οι οφειλέτες θα εντάξουν τις παλιές τους φορολογικές οφειλές στη νέα έκτακτη ρύθμιση αλλά είναι πιθανό στο μέλλον να τη χάσουν αφού δεν θα μπορούν να πληρώσουν τις νέες φορολογικές τους οφειλές.

120 δόσεις εφορία 2019: Δείτε πόσο θα πληρώσετε ανάλογα με το εισόδημα και τα παιδιά

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις