Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΕΝΦΙΑ 2019 ποσά: Αλλαγές στα ποσά του φόρου – Σε πόσες δόσεις θα πληρώσουμε
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ 2019 ποσά: Αλλαγές στα ποσά του φόρου – Σε πόσες δόσεις θα πληρώσουμε

ΕΝΦΙΑ 2019 ποσά: Και φέτος θα είναι βαρύς ο λογαριασμός ενώ η λυπητερή σύμφωνα με τις πρώτες σκέψεις αναμένεται να έρθει νωρίτερα.

ΕΝΦΙΑ 2019 ποσά: Νέος “πονοκέφαλος” έρχεται για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα πληρώσουν «τσουχτερό» Ενιαίο Φόρο Ακινήτων Ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ). Και φέτος θα είναι βαρύς ο λογαριασμός ενώ η λυπητερή σύμφωνα με τις πρώτες σκέψεις αναμένεται να έρθει νωρίτερα. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα περισσότεροι από 750.000 ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα δουν καμία έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ. Η μείωση των -κατ’ ανώτατο- 100 ευρώ που έφερε με τροπολογία το υπουργείο Οικονομικών, αφήνει ουσιαστικά εκτός ελαφρύνσεων τη μεσαία τάξη, η οποία πληρώνει περίπου 1,3 δισ. ευρώ (το 50% του ΕΝΦΙΑ).

Έτσι, οι ιδιοκτήτες που έχουν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 202.857 ευρώ δε θα δικαιούνται φέτος καμία μείωση στον ΕΝΦΙΑ, καθώς πάνω από αυτό το επίπεδο η έκπτωση των 100 ευρώ μηδενίζεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 3,488 εκατ. ιδιοκτήτες με ατομικές περιουσίες έως 60.000 ευρώ θα ωφεληθούν με 50-55 ευρώ, κατά μέσο όρο.Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, όπως αναφέρει η Καθημερινή, θα αναρτηθούν τέλη Ιουλίου στο Taxisnet. Η πληρωμή του φόρου ακινήτων θα γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης τον Αύγουστο. Στο υπουργείο Οικονομικών, πάντως, υπάρχουν σκέψεις τόσο για αύξηση των δόσεων (από πέντε σε έξι) όσο και για μετάθεση της πρώτης δόσης και μεταφορά της τον Σεπτέμβριο. Μια πιθανή αύξηση των δόσεων θα έχει όφελος για όλους, δεδομένου ότι θα καταβάλλουν μικρότερο ποσό για μηνιαία δόση.

ΕΝΦΙΑ 2019 – Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναφέρεται ότι:

Αφενός προβλέπεται ότι όταν η μείωση του 30% είναι μικρότερη ή ίση των 100 ευρώ, τότε αυτή λαμβάνεται ολόκληρη και, αφετέρου, διευρύνεται ο αριθμός των φορολογουμένων, οι οποίοι θα λάβουν τη μείωση, γιατί στην αξία της ακίνητης περιουσίας που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγησή της δεν συνυπολογίζεται η αξία των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού των φορολογουμένων. Στην τροπολογία επισημαίνεται συγκεκριμένα πως “όταν η συνολική αξία της ως άνω ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει το ποσό των 60.000 ευρώ και η μείωση του προηγούμενου εδαφίου δεν υπερβαίνει τα εκατό (100) ευρώ, εφαρμόζεται η μείωση κατά 30% του πρώτου εδαφίου.

Όταν η συνολική αξία της ως άνω ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει το ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ και η μείωση του πρώτου εδαφίου υπερβαίνει τα εκατό (100) ευρώ, το τελικό ποσό της μείωσης περιορίζεται στο ποσό των 100 ευρώ, μειωμένο κατά επτά δέκατα (0,7) του ευρώ ανά χίλια (1.000) ευρώ ακίνητης περιουσίας για το ποσό άνω των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ.Στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας της παρούσας παραγράφου δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις