Αθήνα

°C

Σάββατο

15

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Παραβίαση e – banking: SOS από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
ΕΛΛΑΔΑ

Παραβίαση e – banking: SOS από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Παραβίαση e - banking: Προειδοποίηση από τη Δίωξη για κινήσεις που έχουν σκοπό υφαρπαγή στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών.

Παραβίαση e – banking: Μέχρι και το λογότυπο του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τα διεθνή δίκτυα απάτης με σκοπό να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά από ανύποπτους, που θα πέσουν θύματά τους. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εκπέμπει σήμα κινδύνου μία ακόμη φορά, την πολλοστή, τον τελευταίο καιρό, για τη δράση συμμορίας, η οποία αποστέλλει παραπλανητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με φερόμενο αποστολέα το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Στα μηνύματα αυτά, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δίωξη, εμπεριέχεται κείμενο (πρόκειται προφανώς για αυτοματοποιημένη μετάφραση – κακής ποιότητας – από αγγλικά), με το οποίο ενημερώνεται ο παραλήπτης για υποτιθέμενη παραβίαση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking).

Του Πέτρου Καρσιώτη

Στόχος και σκοπός των δραστών της απάτης είναι η υφαρπαγή στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών και εν συνεχεία η αφαίμαξή τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχηματίζεται δικογραφία στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης αποστολής παραπλανητικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με φερόμενο αποστολέα το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας.

Η διεύθυνση που αναγράφεται

Ειδικότερα, σύμφωνα με καταγγελίες, άγνωστοι δράστες απέστειλαν σε χρηστές του διαδικτύου μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με εμφανιζόμενη διεύθυνση: [email protected] Ο αποστολέας των μηνυμάτων «υπογράφει» ως «Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας», με ταχυδρομική διεύθυνση και τηλέφωνο επικοινωνίας που αντιστοιχούν σε αστυνομική Υπηρεσία, ενώ ο αριθμός fax που εμφαίνεται ανήκει σε ιδιωτική εταιρία.

Οδηγίες της Δίωξης:

Στο πλαίσιο αυτό η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες:

Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην περίπτωση που διαπιστώσουν την ύπαρξη τέτοιου είδους αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα ή λάβουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για την αποφυγή πιθανής οικονομικής εξαπάτησης τους.

Να μην ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και να μην απαντάνε σε ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω των οποίων ζητούνται προσωπικά δεδομένα ή οικονομικής φύσεως στοιχεία.

Μην ανοίξετε το συνημμένο αρχείο

Εφιστάτε η προσοχή στους τυχόν παραλήπτες παρόμοιων μηνυμάτων ότι δεν πρέπει καν να ανοίξουν το συνημμένο αρχείο.

Οι αξιωματικοί τονίζουν ότι σε   καμία περίπτωση η Αστυνομία δεν θα έστελνε e-mail και δεν θα ζητούσε προσωπικά στοιχεία πελατών τραπεζών και κωδικούς.

Από την έως τώρα έρευνα φαίνεται πως η συγκεκριμένη απάτη έχει ξεκινήσει από χώρα του εξωτερικού κάτι που εξηγεί και την πολύ κακή και πρόχειρη μετάφραση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις