Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πού ψηφίζω στις Ευρωεκλογές 2019: Πώς θα βρείτε τα εκλογικά τμήματα
ΕΛΛΑΔΑ

Πού ψηφίζω στις Ευρωεκλογές 2019: Πώς θα βρείτε τα εκλογικά τμήματα

Πού ψηφίζω στις Ευρωεκλογές 2019: Μια ανάσα από τις Ευρωεκλογές και το υπουργείο άνοιξε την εφαρμογή "Μάθε πού ψηφίζεις".

Πού ψηφίζω στις Ευρωεκλογές 2019: Για πρώτη φορά στις εκλογές που θα γίνουν στις 26 Μαΐου θα εφαρμοστούν κάποιες αλλαγές στη διαδικασία. Σήμερα, ανακοινώνονται από το ΥΠΕΣ τα εκλογικά τμήματα, δηλαδή το πού θα ψηφίσει ο καθένας από εμάς. Ωστόσο, λόγω των πολλαπλών καλπών και για να υπάρξει η καλύτερη δυνατή οργάνωση το υπουργείο Εσωτερικών προχωρά σε διάφορες αλλαγές. Ο ψηφοφόρος μπορεί να μπει στο «Μάθε που ψηφίζεις» και να μάθει πού ψηφίζει. Στη συνέχεια, την ημέρα των εκλογών πάει στο εκλογικό κέντρο και βρίσκει την αίθουσα στην οποία πρέπει να ψηφίσει (έστω 235). Υπάρχουν 2 αίθουσες στις οποίες πρέπει να πάει. Αυτές είναι η 235Α και 235Β οι οποίες βρίσκονται δίπλα δίπλα.

Στα τμήματα που λήγουν σε Α ψηφίζει για Ευρωεκλογές – Περιφερειακές και στο τμήματα με Β ψηφίζει για Δημοτικές – Κοινοτικές. Φυσικά, δεν έχει σημασία σε ποιο τμήμα θα πάτε πρώτα. Έπειτα, πάει στο πρώτο τμήμα (έστω 235Α) και ψηφίζει δίνοντας ταυτότητα του στις 2 κάλπες που έχει και παίρνει πίσω την ταυτότητά του. Ακολούθως, πάει και στο 2ο τμήμα (235Β) ξαναδίνει την ταυτότητα του, ψηφίζει σε 2 κάλπες, παίρνει την ταυτότητα πίσω και αποχωρεί.

Τι συμβαίνει στον Δήμο όπου δεν υπάρχει κοινοτική κάλπη

Αρχικά, μπαίνεις στο «μάθε πού ψηφίζεις» και έπειτα πας στο αντίστοιχο εκλογικό τμήμα, ψηφίζεις σε 3 κάλπες δίνοντας ταυτότητα και φεύγεις.

Τι συμβαίνει στον Δήμο με συνενωμένα τμήματα

Μπαίνει και πάλι στο «μάθε πού ψηφίζεις» και στη συνέχεια πας στο αντίστοιχο εκλογικό τμήμα, ψηφίζεις σε 4 κάλπες δίνοντας ταυτότητα και φεύγεις. Σε αυτές τις εκλογές εισάγεται για πρώτη φορά η κοινοτική κάλπη. Αυτή είναι η κάλπη από την οποία εκλέγεται το κοινοτικό συμβούλιο. Κοινοτική κάλπη δεν έχει παντού, έχει στο 85% περίπου των δήμων. Κατά κανόνα οι Δήμοι που δεν έχουν κοινότητες είναι οι παλιοί μεγάλοι Δήμοι που δεν έχουν συμμετάσχει σε καμία συνένωση. Στους Δήμους που έχουν κοινότητες κάλπες στήνονται 4 κάλπες (Ευρωεκλογές, Περιφερειακές, Δημοτικές, Κοινοτικές), ενώ στους υπόλοιπους 3. Αξίζει να επισημανθεί ότι στο «μάθε πού ψηφίζεις» θα πρέπει να μπουν όλοι ανεξαιρέτως οι ψηφοφόροι διότι σε όλη τη χώρα σε ποσοστό περίπου 30% θα έχουν αλλάξει σχολείο από αυτό που είχαν συνηθίσει να ψηφίζουν.

Ευρωεκλογές 2019: Στις κάλπες οι πολίτες σε 28 κράτη

Οι Ευρωεκλογές 2019 θα πραγματοποιηθούν στα 28 κράτη – μέλη στις 23-26 Μαΐου 2019. Ένα σύνολο 751 μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκπροσωπούν περίπου 500 εκατομμύρια ανθρώπους από 28 κράτη-μέλη. Τον Φεβρουάριο του 2018 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μελών του από 751 σε 705, δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την ίδια χρονική περίοδο. Η θητεία των εκλεγμένων μελών στις Ελληνικές αυτοδιοικητικές εκλογές 2019 θα είναι από την 1 Σεπτεμβρίου 2019 μέχρι την 31 Αυγούστου 2023. Η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση περιλαμβάνει 13 περιφέρειες και 325 δήμους.

Πού ψηφίζω στις Ευρωεκλογές 2019: Δωρεάν εισιτήρια

Δωρεάν θα είναι οι μετακινήσεις των εκλογικών αντιπροσώπων από την ακτοπλοΐα για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές και ευρωεκλογές. Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έκαναν δεκτό σχετικό αίτημα και θα μεταφέρουν για πρώτη φορά δωρεάν τους δικαστικούς αντιπροσώπους στον τόπο άσκησης των καθηκόντων τους, στη διαδικασία των ευρωεκλογών και των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Η ενέργειά τους αυτή», όπως δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, «αποτελεί εκδήλωση παραδοχής της σημαντικής παρουσίας των δικαστικών αντιπροσώπων στην κορυφαία δημοκρατική διαδικασία των εκλογών».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις