Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

24

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Παροχές Τσίπρα: «Καμπανάκι» από Ντομπρόβσκις – «Η Ελλάδα να τηρήσει τους συμφωνημένους στόχους»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παροχές Τσίπρα: «Καμπανάκι» από Ντομπρόβσκις – «Η Ελλάδα να τηρήσει τους συμφωνημένους στόχους»

Παροχές Τσίπρα: «Εκνευρισμός» στις αγορές, παρά τις διαβεβαιώσεις Τσακαλώτου - Εξαπίνης δείχνουν να πιάστηκαν οι δανειστές

Παροχές Τσίπρα: Εξαπίνης δείχνουν να πιάστηκαν οι δανειστές από τις προεκλογικό πακέτο παροχών του Αλέξη Τσίπρα, που ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε εχθές το βράδυ στο Ζάππειο. Την ίδια ώρα, παρά τις χθεσινές διαβεβαιώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι «μιλάει» με τις αγορές, εκείνες αντιδρούν οι αγορές με εκνευρισμό, στέλνοντας προς τα πάνω το spread των ελληνικών ομολόγων. Το πιο ηχηρό «καμπανάκι» για τις παροχές Τσίπρα έρχεται από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος δήλωσε ότι «είναι σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει πιστή στους συμφωνημένους μεταμνημονιακούς δημοσιονομικούς στόχους». Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg ο κ. Ντομπρόβσκις άφησε αιχμές για τα όσα ανακοινώθηκαν χθες στο Ζάππειο, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να γίνουν περισσότερες εις βάθος συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για το τι ακριβώς έχουν στο μυαλό τους».

Όπως όλα δείχνουν, η πλειοψηφία των αξιωματούχων στις Βρυξέλλες που ασχολούνται με την Ελλάδα  δεν είχαν ενημερωθεί για το πακέτο παροχών του Αλέξη Τσίπρα και έτσι πιάστηκαν εξαπίνης. Ο μόνος θεσμός που ενδεχομένως να γνώριζε κάτι νωρίτερα, είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Ίσως γι’ αυτό εκπρόσωπός του είχε αναφέρει λίγο πριν από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού ότι «η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΜΣ είναι ξεκάθαρη».

 

Παροχές Τσίπρα: Θα αξιολογήσουμε τις παροχές, λένε οι δανειστές

Σε ανακοίνωσή τους, για τις συζητήσεις που έγιναν στην Αθήνα, οι δανειστές επισημαίνουν ότι θα αξιολογήσουν τις παροχές που ανακοινώθηκαν, υπογραμμίζοντας ότι σκοπός είναι η τήρηση των συμφωνηθέντων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των δανειστών:

«Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επισκέφθηκαν την Αθήνα από τις 6 έως τις 8 Μαΐου για την τρίτη αποστολή στην Ελλάδα μετά το πρόγραμμα. Στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμμετείχαν στο πλαίσιο του κύκλου διαβουλεύσεων του άρθρου 4 για το 2019. Στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας συμμετείχαν στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης. Τα ευρήματα της αποστολής αυτής θα τροφοδοτήσουν την επερχόμενη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας.

Η αποστολή διεξήγαγε συζητήσεις σχετικά με τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

Αυτό περιλάμβανε συζητήσεις σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 2018 και την υιοθέτηση του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας. Εν προκειμένω, η αποστολή έλαβε υπόψη την ανακοίνωση νέων μέτρων, τα οποία θα αξιολογηθούν με βάση την τήρηση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και τη συνέπεια με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα έναντι του Eurogroup για την περίοδο μετά το πρόγραμμα. Η αποστολή πραγματοποίησε επίσης απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης όσον αφορά τη γενική δέσμευση για συνέχιση και ολοκλήρωση των βασικών μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν βάσει του προγράμματος και ιδίως της προόδου σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των 15 ειδικών δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις για τα μέσα του 2019 που επισυνάπτονται στη δήλωση του Eurogroup του Ιουνίου 2018. Ο στενός διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί.

Το προσωπικό της ΕΚΤ συμμετείχε στην αποστολή σύμφωνα με τις αρμοδιότητες της ΕΚΤ και, ως εκ τούτου, παρείχε την εμπειρογνωμοσύνη του στις πολιτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα και σε μακροοικονομικά ζητήματα καίριας σημασίας, όπως οι πρωταρχικοί δημοσιονομικοί στόχοι και οι ανάγκες βιωσιμότητας και χρηματοδότησης».

Παροχές Τσίπρα: Εκνευρισμός στις αγορές

Με εκνευρισμό φαίνεται να αντιδρούν την ίδια στιγμή οι αγορές στις προεκλογικές παροχές Τσίπρα και αυτό φαίνεται και στα spread των δεκαετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, πού ύστερα από μία κάμψη πολλών εβδομάδων, πήραν πάλι την ανηφόρα.

Υπενθυμίζεται ότι τα spread είναι η διαφορά του ελληνικού επιτοκίου των 10ετών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά, και είναι ο δείκτης που χρησιμοποιούν οι οικονομικοί αναλυτές για να κρίνουν κατά πόσον είναι ελκυστικά για τους επενδυτές τα ελληνικά ομόλογα. Η με άλλα λόγια για να κρίνουν κατά πόσον συμφέρει η όχι, κατά πόσο είναι επισφαλές η όχι, να δανείσει κανείς την Ελλάδα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις