Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / 120 δόσεις: Μόνο στα χαρτιά και μόνο για λίγους
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

120 δόσεις: Μόνο στα χαρτιά και μόνο για λίγους

120 δόσεις: Η προσμονή κατάθεσης της νομοθετικής ρύθμισης για τις 120 δόσεις, είχε ως αποτέλεσμα, το συνολικό ύψος των οφειλών να αυξηθεί σημαντικά.

120 δόσεις: Η Κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, καλλιέργησε μεγάλες προσδοκίες αναφορικά με τη ρύθμιση οφειλών, καθώς τόνιζε σε κάθε ευκαιρία, πως θα φέρει προς ψήφιση μία νομοθετική ρύθμιση η οποία θα αποτελεί ανάσα για τους εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες, αφού θα τους δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών τους σε 120 δόσεις χωρίς την επιβολή επιπρόσθετων κριτηρίων.

Από τη Φωτεινή Βρύνα

Επικεφαλής του Τομέα Ισότητας της ΕΝ.Π.Ε.

Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής

Η προσμονή κατάθεσης της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης, είχε ως αποτέλεσμα, το συνολικό ύψος των οφειλών το τελευταίο διάστημα να αυξηθεί σημαντικά, καθώς οι οφειλέτες κρατούσαν στάση αναμονής εν όψει ευνοϊκότερων, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονταν η Κυβέρνηση, ρυθμίσεων.

Χθες η Κυβέρνηση, παρουσίασε ορισμένες από τις πτυχές του συγκεκριμένου νομοσχεδίου οι οποίες όμως απέχουν σημαντικά από όλα όσα η ίδια είχε καλλιεργήσει το προηγούμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών οι οποίοι είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές ως την 31/12/2018 και οι οποίοι μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση χρωστούν κάτω από 3.600 ευρώ και, με ελάχιστη δόση πληρωμής 30 ευρώ το μήνα, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, δεν θα υπαχθούν ποτέ στις 120 δόσεις.

Την ίδια απογοήτευση ένιωσαν και οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, οι οποίοι ήλπιζαν σε ευνοϊκότερες ρυθμίσεις αναζητώντας μια «ανάσα» ρευστότητας. Και σε αυτή την περίπτωση όμως, οι επιχειρήσεις θα έχουν ρύθμιση χρεών έως 18 δόσεις και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα μπορεί να φτάνει στις 30 δόσεις.

Αναφορικά με τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, ναι μεν ισχύει ο περιορισμός των 30 ευρώ για τους αγρότες, αλλά για τους περισσότερους θα ισχύει όριο 50 ευρώ το μήνα, δηλαδή ακόμα μικρότερος αριθμός δόσεων, ενώ για τα χρέη στους Δήμους, η αντίστοιχη ρύθμιση προβλέπει ούτως ή άλλως 100 και όχι 120 δόσεις.

Από τα ανωτέρω είναι σαφές ότι μόνο στα χαρτιά λοιπόν θα δουν οι οφειλέτες τις 120 δόσεις, καθώς ο τρόπος που έχει δομηθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση, οδηγεί τελικά τους οφειλέτες σε ρύθμιση με πολύ μικρότερο αριθμό δόσεων γεγονός που σίγουρα θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του όλου εγχειρήματος.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων, είναι αναγκαία και επιβεβλημένη όσο ποτέ αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για ψηφοθηρικούς σκοπούς. Η δραματική σημερινή κατάσταση, απαιτεί τη διευκόλυνση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους συνεπείς οφειλέτες, αλλά και την αντιμετώπιση με αυστηρό τρόπο των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις