Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Δολοφονία Λουκμάν: «Έσπασαν» τα ισόβια – Ένταση μετά την ανακοίνωση της απόφασης
ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία Λουκμάν: «Έσπασαν» τα ισόβια – Ένταση μετά την ανακοίνωση της απόφασης

Δολοφονία Λουκμάν: Αλληλέγγυοι πέταξαν μπουκάλια με νερά εντός της δικαστικής αίθουσας, φωνάζοντας «φασίστες, κουφ@λες, θέλετε κρεμάλες»

Δολοφονία Λουκμάν: Έντονες διαμαρτυρίες και ένταση προκάλεσε σήμερα η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας για τη δολοφονία Λουκμάν, με επεισόδια να σημειώνονται και μέσα στη δικαστική αίθουσα. Τις αντιδράσεις προκάλεσε η ανακοίνωση της ποινής των δύο καταδικασθέντων για τη δολοφονία του Πακιστανού Σαχζάτ Λούκμαν στα Πετράλωνα το 2013, που σε πρώτο βαθμό είχαν καταδικασθεί σε ισόβια. Το δικαστήριο  κατά πλειοψηφία 6-1 αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη για τους δύο καταδικασθέντες.

Έτσι, επέβαλε στον καθένα συνολική ποινή 21 ετών και 5 μηνών για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία με άμεσο δόλο, της οπλοφορίας, της οπλοχρησίας και της οπλοκατοχής. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης συγκεντρωμένοι αλληλέγγυοι πέταξαν μπουκάλια με νερά εντός της αίθουσας, φωνάζοντας συνθήματα όπως «φασίστες, κουφ@λες, θέλετε κρεμάλες». Λίγα λεπτά αργότερα, διμοιρία της αστυνομίας μπήκε μέσα στη δικαστική αίθουσα και έβγαλε τους συγκεντρωμένους.

Δολοφονία Λουκμάν: Ένα έγκλημα με ρατσιστικό κίνητρο

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα το δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι η δολοφονία Λουκμαν, η οποία είχε γίνει στα Πετράλωνα τον Ιανουάριο του 2013, συνιστούσε έγκλημα με ρατσιστικό κίνητρο. Με ομόφωνη απόφαση, το δικαστήριο κήρυξε ενόχους τους δυο κατηγορούμενους της υπόθεσης – Διον. Λιακόπουλο και Χρ. Στεργιόπουλο – για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία με ρατσιστικό κίνητρο και της οπλοφορίας – οπλοχρησίας.  Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη σημερινή του απόφαση το δικαστήριο απέρριψε όλους τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς των κατηγορουμένων. Μεταξύ άλλων, αυτοί συμπεριλάμβαναν και το αίτημα για μετατροπή της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε θανατηφόρα σωματική βλάβη ή σε επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους δυο κατηγορούμενους και συγκεκριμένα αυτά του προτέρου εντίμου βίου, της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς και της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι κατηγορούμενοι πλανήθηκαν και παρασύρθηκαν στην πράξη αυτή» αλλά το δικαστήριο δεν θα πρέπει να τους αναγνωρίσει ελαφρυντικά. Δικαστές και ένορκοι δέχθηκαν πως οι δυο κατηγορούμενοι σκότωσαν με άμεσο δόλο τον Λουκμαν και μάλιστα οι πράξεις τους είχαν ρατσιστικό κίνητρο. «Η επιλογή του δράστη έγινε λόγω των φυλετικών χαρακτηριστικών και της καταγωγής του και για αυτό οι κατηγορούμενοι επιτέθηκαν σε βάρος του», σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις