Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

09

Ιουνίου 2023

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Βίκτορ Όρμπαν: Ο Γιούνκερ, του πλέκει το εγκώμιο – “Δεν είναι δικτάτορας”
ΚΟΣΜΟΣ

Βίκτορ Όρμπαν: Ο Γιούνκερ, του πλέκει το εγκώμιο – “Δεν είναι δικτάτορας”

Βίκτορ Όρμπαν: Το 2015, ο Γιούνκερ είχε αποκαλέσει, μεταξύ αστείου και σοβαρού, τον Όρμπαν «δικτάτορα» μοιάζοντας να πιστεύει ότι το σχόλιο δεν καταγραφόταν.

Βίκτορ Όρμπαν: Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μοιάζει να υιοθετεί πιο συμφιλιωτικό τόνο έναντι του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν -ενός από τους σφοδρότερους επικριτές των Βρυξελλών- σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο τεύχος του ουγγρικού εβδομαδιαίου ειδησεογραφικού περιοδικού HVG. Το λαϊκιστικό κόμμα Φίντες του Όρμπαν προσωρινά τέθηκε στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της πολιτικής ομάδας της κεντροδεξιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ουγγρική κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με διαδικασία επί παραβάσει της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς της προσάπτεται υπονόμευση του κράτους δικαίου.

Ωστόσο, ο Γιούνκερ εγκωμίασε τον Όρμπαν στη συνέντευξή του στο περιοδικό, επικαλούμενος τον ιστορικό του ρόλο. «Τον θαύμαζα για το θάρρος του όταν απαιτούσε να αποσυρθούν τα σοβιετικά στρατεύματα», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν. «Ήταν ήρωας για μένα, και δεν θα ξεχάσω ποτέ τον ρόλο-κλειδί που διαδραμάτισε στην επιτυχή μετάβαση της Ουγγαρίας στη δημοκρατία», πρόσθεσε. Το 2015, ο Γιούνκερ είχε αποκαλέσει, μεταξύ αστείου και σοβαρού, τον Όρμπαν «δικτάτορα» μοιάζοντας να πιστεύει ότι το σχόλιο δεν καταγραφόταν. Η προσωπική σχέση του Γιούνκερ με τον Όρμπαν, όπως και αυτή μεταξύ των Βρυξελλών και της Βουδαπέστης, έγινε τρικυμιώδης τα τελευταία χρόνια, καθώς η ουγγρική κυβέρνηση έκανε στροφή σε ακροδεξιές θέσεις και υιοθέτησε πολύ σκληρή γραμμή ιδίως στο ζήτημα της μετανάστευσης.

Δεν απάντησε στο αν τον θεωρεί “δημοκράτη”

Ο Γιούνκερ διαβεβαίωσε το HVG ότι δεν πιστεύει πράγματι πως ο Όρμπαν είναι δικτάτορας. Απέφυγε πάντως να απαντήσει ερωτηθείς εάν τον θεωρεί δημοκράτη. Ευρύτερα, ο Γιούνκερ εξέφρασε αισιοδοξία πως η Ε.Ε. θα αντέξει την καταγραφόμενη άνοδο λαϊκιστικών και ακροδεξιών κομμάτων, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Κάποιες φορές, «κυβερνήσεις παραβιάζουν κανόνες που άπτονται των κοινών μας αξιών σε συγκεκριμένα ζητήματα», όμως «είμαι σίγουρος ότι αυτό θα επιλυθεί» διότι ειδικά «το κράτος δικαίου αποτελεί θεμέλιο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», ανέφερε. Εξάλλου, ο Γιούνκερ εξήρε τις χώρες της λεγόμενης ομάδας του Βίσεγκραντ — Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία — για την «αξιοσημείωτη ανάπτυξή τους» και τις «θαρραλέες μεταρρυθμίσεις» που προώθησαν οι κυβερνήσεις τους μετά την ένταξη των τεσσάρων κρατών στην Ε.Ε. το 2004.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις