Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

29

Φεβρουαρίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / 120 Δόσεις Εφορία 2019: Τα κριτήρια για την ένταξη των οφειλετών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

120 Δόσεις Εφορία 2019: Τα κριτήρια για την ένταξη των οφειλετών

120 Δόσεις Εφορία 2019: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση

120 Δόσεις Εφορία 2019: Από την αυστηρή εξέταση των Θεσμών θα περάσουν οι 120 δόσεις πριν κατατεθούν στη Βουλή οι δύο ρυθμίσεις προς Ασφαλιστικά Ταμεία και Εφορία.

Προκειμένου να δώσουν το «πράσινο φως» στα δύο νομοσχέδια, οι τεχνοκράτες των δανειστών θα πρέπει πρώτα να τα περάσουν από «κόσκινο».

Αφού δώσουν το «ΟΚ» και ολοκληρωθεί ο «έλεγχος» των κειμένων, τότε και μόνο τότε θα κατατεθούν στη Βουλή.

Το γεγονός αυτό μεταθέτει την ψήφιση των δύο πολυαναμενόμενων νομοσχεδίων για μετά την Πρωτομαγιά. Το πιθανότερο σενάριο μοιάζει να είναι να κατατεθεί στη Βουλή τις πρώτες πέντε ημέρες του Μαΐου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα» εκτιμάται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συμφωνία της κυβέρνησης με τους Θεσμούς και προβλέπουν συνέχιση των διαπραγματεύσεων το προσεχές διάστημα, με στόχο την εξεύρεση λύσης σε λιγότερο γενναιόδωρη βάση.

Μάλιστα αναφέρουν ότι το θέμα θα απασχολήσει την επίσκεψη των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα στις 5 Μαΐου στο πλαίσιο της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

 

120 Δόσεις Εφορία 2019: Τα κριτήρια για την ένταξη των οφειλετών

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, είχαν καταλήξει σε ένα σχέδιο ρύθμισης με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

-Να εντάσσονται όλοι ανεξάρτητα από το εισόδημα και την περιουσία τους
-Η ρύθμιση να είναι άτοκη για οφειλές μέχρι 3.000 ή 5.000 ευρώ και να επιβάλλεται τόκος για χρέη άνω των 5.000 ευρώ.
-Να διαγράφεται το σύνολο των προσαυξήσεων για όσους πληρώσουν εφάπαξ τα χρέη τους και το ποσοστό της διαγραφής των προσαυξήσεων να περιορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.
-Να καθορίζεται η ελάχιστη δόση σε πολύ χαμηλό επίπεδο της τάξεως των 20-30 ευρώ τον μήνα ώστε να επιτυγχάνεται μεγάλος αριθμός δόσεων ακόμη και γι’ αυτούς που χρωστούν 3000-4000 ευρώ.
-Να ενταχθούν σ’ αυτήν ακόμη και εκείνοι βρίσκονται σε ρύθμιση εφόσον πληρούν τα κριτήρια.

Οι θεσμοί αναμένεται να επιμείνουν στην θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων αλλά και στην διαμόρφωση του ποσού της ελάχιστης δόσης πάνω από τα 30-40 ευρώ τον μήνα.

 

120 Δόσεις Εφορία 2019: Ο βασικός κορμός της νέας ρύθμισης

Από την άλλη, στο υπουργείο Εργασίας έχουν καταλήξει στον βασικό κορμό της νέας ρύθμισης. Σύμφωνα με αυτόν, στον εν λόγω διακανονισμό θα μπορούν να ενταχθούν όλα τα ασφαλιστικά χρέη των εργοδοτών και των αυταπασχολουμένων έως τέλος του 2018, πλην εκείνων που έχουν ήδη υπαχθεί σε ρυθμίσεις του «εξωδικαστικού συμβιβασμού» και του νόμου Κατσέλη.

Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν και όσοι σήμερα είναι ενταγμένοι σε άλλη ρύθμιση, πχ. στην πάγια των 12 δόσεων και πληρώνουν κανονικά τις μηνιαίες δόσεις τους. Ετσι, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν και να επαναρυθμίσουν το υπόλοιπο της οφειλής τους σε περισσότερες και μικρότερες μηνιαίες δόσεις. Ωστόσο, ο αριθμός των δόσεων θα εξαρτηθεί από το ύψος του εισοδήματος του φορολογούμενου. Για παράδειγμα, φορολογούμενος έχει εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ληξιπρόθεσμες οφειλές φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους 3.500 ευρώ. Εχει εξοφλήσει τις τέσσερις δόσεις (1.170 ευρώ), περιορίζοντας την αρχική οφειλή στα 2.330 ευρώ. Το ποσό αυτό θα μπορεί να το εντάξει στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων.

 

120 Δόσεις Εφορία 2019: Ποιοι περιλαμβάνονται και ποιοι αποκλείονται

 

Η ρύθμιση θα είναι ανοιχτή σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, επιχείρησεις, όσους έχουν κλείσει τα βιβλία τους και έχουν διακόψει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Από το νέο σχήμα θα εξαιρεθούν μόνο όσοι τελεσίδικα έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό και στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων θα είναι μεν ανοιχτή σε όλους τους φορολογούμενους, αλλά με εισοδηματικό «κόφτη».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι οφειλές αυτές θα μπορούν εξοφληθούν σε έως 120 δόσεις, ενώ εθελοντικός θα είναι πιο πριν ο επαναϋπολογισμός των χρεών των αυτασφαλισμένων στον τέως ΟΑΕΕ (π.χ. έμποροι, βιοτέχνες κ.λπ.) και στο τέως ΕΤΑΑ (π.χ. μηχανικοί, δικηγόροι) με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. Αιτήσεις για ένταξη στη νέα ρύθμιση θα είναι, πιθανότατα, δεκτές έως 30 Σεπτεμβρίου.

Επισημαίνεται ότι οι εκπρόσωποι κυρίως των ελευθέρων επαγγελματιών έχουν ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να ληφθούν υπ’ όψιν οι ενστάσεις τους για την υποχρέωση καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών που αφορούν την ιατροφαρμακευτική κάλυψη όσων είχαν κλείσει τις επιχειρήσεις τους, με δεδομένο ότι στην αντίστοιχη χρονική περίοδο δεν είχαν ασφαλιστική ενημερότητα και ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις