Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Σρι Λάνκα: Ανείπωτη τραγωδία. Στους 290 οι νεκροί
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Σρι Λάνκα: Ανείπωτη τραγωδία. Στους 290 οι νεκροί

Σρι Λάνκα: Αρκετοί Αμερικανοί, τουλάχιστον πέντε Βρετανοί και τρεις Δανοί ανάμεσα στους 215 νεκρούς

Σρι Λάνκα: Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Reuters, ο αριθμός των νεκρών από τις οχτώ εκρήξεις μέσα σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών ανεβαίνει συνεχώς. Ο τελευταίος απολογισμός των αστυνομικών αρχών κάνει λόγο για 290 νεκρούς και 500 τραυματίες. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται Αμερικανοί, Βρετανοί, Ινδοί, Δανοί και Τούρκοι.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι υπήρξε αποκάλυψη ότι οι αρχές της χώρας είχαν ενημέρωση 10 ημέρες νωρίτερα για πιθανές επιθέσεις σε «γνωστές εκκλησίες» από βομβιστές αυτοκτονίας. Η πληροφορίες αυτή επεξέτεινε την ήδη υπάρχουσα διάσταση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της χώρας.

Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η ισλαμιστική οργάνωση NTJ σκόπευε να διαπράξει επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι εναντίον μεγάλων εκκλησιών και της πρεσβείας της Ινδίας στο Κολόμπο. Η οργάνωση αυτή ήταν μέχρι πρότινος γνωστή κυρίως για βανδαλισμούς βουδιστικών αγαλμάτων. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τις πολύνεκρες επιθέσεις.

Σρι Λάνκα: Τα θύματα

Όπως έχει ανακοινώσει η αστυνομία, μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται 35 ξένοι πολίτες. Βρετανία, Ολλανδία, Κίνα, Πορτογαλία και ΗΠΑ με Ουάσινγκτον και Λονδίνο έχουν επιβεβαιώσει ότι έχουν σκοτωθεί υπήκοοι των δύο χωρών. Η Ινδία επίσης ανακοίνωσε ότι έχουν σκοτωθεί τρεις υπήκοοί της, ενώ και ένας Πορτογάλος συγκαταλέγεται επιβεβαιωμένα στα θύματα.

Το εσωτερικό ναού μετά τη βομβιστική επίθεση

Σρι Λάνκα: Το χρονικό της σφαγής

Οι πρώτες από τις ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν το πρωί της Κυριακής, από τις 8:30 έως τις 9:00 τοπική ώρα (06:00-06:30 ώρα Ελλάδας), σε τρία πολυτελή ξενοδοχεία μπροστά στην ακτή στην πρωτεύουσα Κολόμπο. Παράλληλα, βόμβες εξερράγησαν μέσα σε τρεις εκκλησίες στις οποίες ρωμαιοκαθολικοί πιστοί είχαν συγκεντρωθεί για τη λειτουργία του Πάσχα. Στόχοι η πασίγνωστη εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στο Κολόμπο, η εκκλησία του Αγίου Σεβαστιανού στο Νεγκόμπο, περίπου τριάντα χιλιόμετρα βόρεια από την πρωτεύουσα, και μια εκκλησία στην πόλη Μπατικαλόα, στην άλλη πλευρά της χώρας, στις ανατολικές της ακτές.

Μερικές ώρες αργότερα, σημειώθηκαν άλλες δύο εκρήξεις. Η μία σε ξενοδοχείο σε νότιο προάστιο της πρωτεύουσας και η δεύτερη σε σπίτι σε βόρειο προάστιο του Κολόμπο. Εκεί καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί κατά τη διάρκεια αστυνομικής εφόδου. Αυτοσχέδια βόμβα εντοπίστηκε κοντά στο σημαντικότερο αεροδρόμιο του Κολόμπο κι εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς των ένοπλων δυνάμεων.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις