Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τρύπες παντού
ΕΛΛΑΔΑ

Τρύπες παντού

Διάτρητος ο Αλέξης στον έλεγχο των λογαριασμών του, προκειμένου να περισώσει ό,τι έχει απομείνει από αυτό το περιβόητο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

Γράφει η Ευτυχία Παπούλια

Κοινωνιολόγος

Για τους ανόητους, το κενό μοιάζει με βάθος. Για τον αμαθή το βάθος είναι ασύλληπτο. Έτσι εξηγείται ο θαυμασμός των ανθρώπων για όλα όσα δεν καταλαβαίνουν.

Μπαλζάκ

Διάτρητος ο Αλέξης στον έλεγχο των λογαριασμών του, προκειμένου να περισώσει ό,τι έχει απομείνει από αυτό το περιβόητο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

Διάτρητος ο προϋπολογισμός, διάτρητοι κάποιοι θεσμοί, διάτρητες και οι τσέπες μας.

Διάτρητη η άσφαλτος από λακκούβες κι αλίμονο μας αν περάσει δίπλα μας κάποιο αυτοκίνητο στη βροχή. Αν πνιγείς μαζί με το αυθαίρετο που έχτισες πάνω στο ρέμα, αυτό θα συμβεί γιατί διάτρητες ήταν και οι συνειδήσεις των υπαλλήλων της Πολεοδομίας.

Διάτρητη η κυβέρνηση, που τα έχει κάνει μπάχαλο όλα, διάτρητο και το μέλλον μας.

Κι αν τελευταία μας ελπίδα ήταν να μπούμε στο αεροσκάφος (κατά τη Βατίδου) που θα στείλει ο Παππάς στο διάστημα, για μια νέα ζωή, ήρθε το “χαστούκι” από τη NASA.

Διάτρητος δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός αλλά … και το σύμπαν! Yπάρχουν τρύπες ακόμα και στο Διάστημα! Μία απ΄αυτές, εκείνη του όζοντος που έχει ανακαλυφθεί πριν χρόνια αλλά εφόσον την αμφισβητεί και ο Τράμπ δεν έχουμε λόγο να επιμένουμε. Δεν τελειώσαμε όμως.

Τρύπες στο Διάστημα είχε υποψιαστεί πριν εκατό χρόνια και ο Αϊνστάιν αλλά μόνο μέσα από εξισώσεις και υπολογισμούς. Θεώρησε δηλαδή ότι οι μαύρες τρύπες είναι μαθηματικές κατασκευές, που δεν υφίστανται στην πραγματικότητα.

Ήταν πρακτικός, δεν εμπιστευόταν τη φαντασία του. Ίσως να μην είχε και διόπτρα να δει κάποια μαύρη τρύπα αλλά και αν είχε η μαύρη τρύπα θα μπορούσε να ήταν το προστατευτικό κάλυμμα του φακού. Ήταν λάθος λοιπόν του Αϊνστάιν ότι δεν υπήρχαν μαύρες τρύπες.

“Κι αυτό το λάθος δεν έπρεπε να συνεχιστεί”, όπως με ενθουσιασμό δήλωσε σε μια συναισθηματικά φορτισμένη συνέντευξη στην Καθημερινή ο Έλληνας αστροφυσικός.

Μέσα από το πείραμα Event Horizon, που συντόνιζε ο ίδιος σε συνεργασία με άλλους διακόσιους επιστήμονες ανακάλυψαν δύο τέτοιες τρύπες αλλά κατάφεραν να φωτογραφήσουν μόνο τη μία τρύπα που απέχει χιλιάδες έτη φωτός, ρίχνοντας τον Αϊνστάιν στο “καναβάτσο” για το λάθος του.

Η φωτογραφία αυτή της μαύρης τρύπας δημοσιεύτηκε στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων με ανάλογες αναφορές και αισθήματα θαυμασμού και έκπληξης από καταξιωμένους αρθρογράφους όπου το δέος εξωθούσε στο περιθώριο την ανάγκη περιγραφής του φαινομένου με μία γλώσσα κατανοητή στο μέσο αναγνώστη.

Κοιτώντας αυτούς τους 23 χαμογελαστούς επιστήμονες με φόντο κάποια τηλεσκόπια κι έχοντας δίπλα μου και τη φωτογραφία της μαύρης τρύπας – κοιτώντας πότε αυτούς, πότε τη μαύρη τρύπα ένιωσα σαν ένα “τίποτα” που δεν μπόρεσα να κατανοήσω τη σπουδαιότητα αυτής της ανακάλυψης για μας τους γήινους ανθρώπους της καθημερινότητας.

Να χαμογελάσω και να πανηγυρίσω κι εγώ μαζί τους…

Ακόμα και να τρομάξω για τον κίνδυνο… να μας ρουφήξει κάποια μαύρη τρύπα μαζί με τον πλανήτη μας ως μία αναπόφευκτη αναγκαιότητα του σύμπαντος να σωθεί η Γη από εμάς.

Διάβασα και ξαναδιάβασα τη συνέντευξη του Έλληνα Αστροφυσικού καθώς και σχετικά άρθρα και αναφορές σε αυτό το επίτευγμα, αλλά κάθε προσπάθεια να συμμεριστώ τον ενθουσιασμό τους, να νιώσω κι εγώ το ίδιο δέος, την ίδια έκσταση με αυτή την επιστημονική ομάδα, έπεσε σε “τοίχο”.

Αν ένας νέος με πανεπιστημιακή μόρφωση αδυνατεί να κατανοήσει τη σπουδαιότητα ενός τέτοιου επιτεύγματος για την ανθρωπότητα, τότε υπάρχει μία μεγάλη τρύπα στην επικοινωνία των αστροφυσικών με τον μέσο άνθρωπο.

Άραγε τι μορφωτικό επίπεδο πρέπει να έχει κάποιος για να κατανοήσει:

“Τον ορίζοντα γεγονότων που ρουφάει στο χάος κάθε ύλη που πιάνεται στα δίχτυα του, τον καταρρέοντα πυρήνα μιας σουπερνόβα με υλικά πάνω από τρεις ηλιακές μάζες, τα υλικά που σχηματίζουν έναν περιστρεφόμενο δίσκο επικάθισης με τη μορφή μιας τεράστιας διαστημικής δίνης”;

Αν δε μπορούν οι αστροφυσικοί να μας συμπαρασύρουν με την αφήγησή τους στον ενθουσιασμό τους ας κάνουν αυτό που ο ίδιος ο Δημήτρης Ψάλτης λέει: “Ας μη μπαίνουμε σε πολλές λεπτομέρειες…”.

Ας στρέψουμε καλύτερα το ενδιαφέρον μας στην κατανόηση της αριστερής… τρύπας που απειλεί καθημερινά να μας ρουφήξει ή τελοσπάντων, ας πάμε να πέσουμε από μόνοι μας μέσα, πριν ξυπνήσουμε διάτρητοι κι εμείς ένα πρωί…

Από την έντυπη έκδοση 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις