Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ευρωεκλογές 2019: Αλέξης Γεωργούλης και Ρος Ντέιλι στους τελευταίους του ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2019: Αλέξης Γεωργούλης και Ρος Ντέιλι στους τελευταίους του ΣΥΡΙΖΑ

Ευρωεκλογές 2019: Ο ηθοποιός και ο μουσικός συγκαταλέγονται στα πέντε τελευταία ονόματα που εντάσσονται στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ευρωεκλογές 2019: Ολοκληρώθηκε το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές 2019, με την ανακοίνωση πέντε υποψηφίων.

Τα δύο πρόσωπα που τράβηξαν την προσοχή, είναι ο ηθοποιός Αλέξης Γεωργούλης και ο μουσικός Ρος Ντέιλι.

Ευρωεκλογές 2019: Αναλυτικά οι πέντε υποψήφιοι

– Αλέξης Γεωργούλης, ηθοποιός

– Κυριακή Μάλαμα, σκηνοθέτης, διευθύντρια προγράμματος ΕΡΤ3, μέλος ΔΣ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

– Ρος Ντέιλι, μουσικός

– Γιώργος Πετρόπουλος, αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ

– Νατάσα Ρωμανού, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Columbia & Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA.

Αλέξης Γεωργούλης: Αγαπημένος ηθοποιός, από τους πιο γοητευτικούς Έλληνες

Ο 44χρονος Αλέξης Γεωργούλης είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. και το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας Γεωργούλη.

Ο πατέρας του ήταν ιδιοκτήτης πρακτορείου Προ-Πο ενώ η μητέρα του ήταν νηπιαγωγός. Ως μικρό παιδί τον χαρακτήριζαν η ζωηράδα και η υπερκινητικότητα. Ο ίδιος θυμάται: “Δυο φορές με έδιωξαν από το νηπιαγωγείο”.

Στο Γυμνάσιο αποφασίζει να γίνει πρωταθλητής της πάλης, γι’αυτό γράφεται στην ομάδα πάλης και έχει ως στόχο ένα μετάλλιο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Από το 1988 μέχρι το 1992 έκανε μαθήματα κλασσικής και μπλουζ κιθάρας στο Ωδείο Λάρισας.

Αποφάσισε να δώσει εξετάσεις προκειμένου να περάσει στο Μαθηματικό Τμήμα αλλά πέρασε στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης για να σπουδάσει πολιτικός μηχανικός.

Ενάμιση χρόνο μετά πήρε μεταγραφή για το Πολυτεχνείο Αθήνας.

Μέχρι τα 22 του δεν υπήρχε η παραμικρή σκέψη στο μυαλό του να γίνει ηθοποιός.

Ρος Ντέλι: Το 2014, είχε υπογράψει την ”Ώρα της Ευρωπαϊκής αριστεράς”

Ο Ρος Ντέλι (αγγλικά: Ross Daly, 29 Σεπτεμβρίου 1952) είναι Ιρλανδός μουσικός, με εξειδίκευση στην κρητική λύρα και το αφγανικό ραμπάμπ.

Γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1952 στο Νόρφολκ της Αγγλίας από Ιρλανδούς γονείς. Λόγω του επαγγέλματος του πατέρα του, ο οποίος ασχολούνταν με την ανάπτυξη των υπολογιστών, ο Ρος Ντέιλι άλλαξε πολλούς τόπους διαμονής ανά τον κόσμο, στην παιδική του ηλικία, όπως Αγγλία, Καναδά, Ιαπωνία και Καλιφόρνια. Η ενασχόλησή του με τη μουσική άρχισε από την παιδική του ηλικία.

Αρχικά ξεκίνησε με κλασική μουσική με όργανα όπως πιάνο, βιολοντσέλο κι αργότερα κιθάρα με την οποία είχε ασχοληθεί περισσότερο σαν έφηβος.

Το 1970 και 1972 επισκέπτεται για μικρά διαστήματα την Κρήτη και το 1975 αποφασίζει να μείνει στο νησί όπου θα διδαχθεί την κρητική λύρα από έναν σπουδαίο δάσκαλο και δεξιοτέχνη της εποχής, τον Κώστα Μουντάκη.

Την ίδια εποχή θα κάνει αρκετά ταξίδια στην Τουρκία προκειμένου να ασχοληθεί βαθύτερα με την οθωμανική και τουρκική μουσική.

Στη δισκογραφία του, χρησιμοποιεί εκτός απ’ τη λύρα και το ραμπάμπ, έγχορδα όργανα όπως σαράνγκι, ούτι, σάζι, ταμπουρά, λαούτο και πολίτικη λύρα.

Στην Κρήτη όπου ζει μόνιμα τις τελευταίες δεκαετίες, μελετάει και διδάσκει την κρητική μουσική παράδοση. Το 1982 ίδρυσε το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος, που στεγάζεται στο Χουδέτσι Ηρακλείου, με σκοπό τη συλλογή, τη διάσωση και την προβολή παραδοσιακών μουσικών οργάνων από όλο τον κόσμο.

Εκεί φιλοξενούνται πάνω από 250 όργανα λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής όπου σε μεγάλο βαθμό προέρχονται από ταξίδια του Ντέιλι στην Ανατολή.

Στον Λαβύρινθο, επίσης, γίνονται διάφορες μουσικές παραστάσεις και συζητήσεις με μουσικούς απ’ την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει δώσει πολλές συναυλίες στην Ευρώπη και τον κόσμο ενώ έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες και ξένους μουσικούς, όπως οι Στέλιος Πετράκης, Βασίλης Σούκας, Ψαρογιώργης, Πετρολούκας Χαλκιάς, Κέλυ Θωμά, Δημήτρης Σταυρακάκης, Μιχάλης Νικολούδης, Ζόχαρ Φρέσκο, Τρίο Σεμιρανί, Μπαστάν Αμπραάμ, Μπακαλέ Σισσοκό και άλλοι.

Το 2004 είχε αναλάβει καλλιτεχνικός διευθυντής του πολιτιστικού προγράμματος των Ολυμπιακών αγώνων για την πόλη του Ηρακλείου.

Οργάνωσε προσωπικά και επέβλεψε την εκτέλεση 15 συναυλιών με 300 καλλιτέχνες από διάφορα μέρη του πλανήτη. Στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2009 στην Ελλάδα ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με τους Οικολόγους Πράσινους.

Το 2014, ήταν ένας από τους διανοούμενους και πολιτικούς που υπέγραψαν την ”Ώρα της Ευρωπαϊκής αριστεράς”, στηρίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις