Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

03

Δεκεμβρίου 2022

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κακόβουλο λογισμικό: SOS από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
ΕΛΛΑΔΑ

Κακόβουλο λογισμικό: SOS από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Κακόβουλο λογισμικό: Απαιτούν "λύτρα" για να δοθεί το κλειδί αποκρυπτογράφησης.

Κακόβουλο λογισμικό: Νέο σήμα κινδύνου από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η οποία με ανακοίνωσή της ενημερώνει τους πολίτες  σχετικά με το κακόβουλο λογισμικό, που ονομάζεται JNEC Ransomware.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό, κατά την ανάλυση των έμπειρων αστυνομικών της Δίωξης, “εκμεταλλεύεται” κενά ασφαλείας παλαιότερων εκδόσεων ευρέως χρησιμοποιούμενου λογισμικού συμπίεσης/αποσυμπίεσης αρχείων, μολύνοντας πληροφοριακά συστήματα.

Κι αυτό γίνεται με την αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα οποία εμπεριέχουν κακόβουλα επισυναπτόμενα αρχεία, κυρίως δε “παραποιημένες- αλλοιωμένες” φωτογραφίες γυναικών.

Λογισμικό – φωτογραφίες γυναικών: Η προειδοποίηση έρχεται μέσα από την επίσημη ανακοίνωση του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

“Ενημερώνει τους πολίτες για την εμφάνιση – σε διεθνές επίπεδο – μιας νέας έκδοσης κακόβουλου λυτρισμικού λογισμικού «Ransomware–Cryptoware» υπό την ονομασία «JNEC», που παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον, αφενός ως προς τη μέθοδο παραπλάνησης των υποψήφιων θυμάτων και αφετέρου ως προς τον τρόπο λήψης του κλειδιού αποκρυπτογράφησης.

Αφού εξηγούν τον προαναφερθέντα τρόπο εγκατάστασης του κακόβουλου λογισμικού με την αποστολή και φωτογραφιών γυναικών και μηνυμάτων, η ανακοίνωση, συνεχίζει:

“Μετά την εγκατάστασή του  λογισμικού στο πληροφοριακό σύστημα, κρυπτογραφείται το σύνολο των αρχείων που εντοπίζει, απαιτείται η πληρωμή «λύτρων» για την παροχή του κλειδιού αποκρυπτογράφησης σε μορφή κρυπτονομισμάτων και υποδεικνύεται στο χρήστη η δημιουργία συγκεκριμένης διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να λάβει το κλειδί αποκρυπτογράφησης”.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται οι χρήστες του διαδικτύου και οι διαχειριστές δικτύων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας για την αποφυγή προσβολής τους από κακόβουλο λογισμικό, καθώς επίσης να μην προβαίνουν στην πληρωμή των ζητούμενων «λύτρων», προκειμένου να αποθαρρύνονται τέτοιες παράνομες πρακτικές και να αποτρέπεται η περαιτέρω εξάπλωση του φαινομένου.

Συγκεκριμένα, καλούνται οι χρήστες του διαδικτύου ή/και οι διαχειριστές δικτύων:

-Να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης, το οποίο πρέπει να διατηρούν εκτός του δικτύου, έτσι ώστε σε περίπτωση προσβολής να είναι δυνατή η αποκατάστασή τους.

-Στις περιπτώσεις που λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν συνημμένα αρχεία, που περιέχονται στα μηνύματα αυτά, για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου.

-Να ελέγχουν και να εγκαθιστούν πάντα την ενημερωμένη (UptoDate) έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος.

-Να χρησιμοποιούν γνήσια λογισμικά προγράμματα, ενημερωμένα στην τελευταία τους έκδοση και να διατηρούν πάντα ενημερωμένο το πρόγραμμα προστασίας του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή από κακόβουλο λογισμικό.

Να φροντίζουν για την προστασία και των φορητών τους συσκευών (Tablet&Smartphones). Οδηγίες και συμβουλές υπάρχουν στον ιστότοπο http://www.cyberalert.gr/mobile-malware

Σημειώνεται ότι, για περιστατικά μολύνσεων από κακόβουλο λογισμικό τύπου Ransomware – Cryptoware, η EUROPOL και το European Cybercrime Centre (EC3) έχουν θέσει σε λειτουργία τον ιστότοπο https://www.nomoreransom.org, όπου οι πολίτες μπορούν να βρουν συμβουλές προστασίας, αλλά και κλειδιά αποκρυπτογράφησης για ορισμένες από τις μορφές κακόβουλου λογισμικού.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις