Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

06

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Παναγία των Παρισίων: Χτίστηκε σε 2 αιώνες, κάηκε σε 65 λεπτά – Ξεκίνησε έρευνα για τη φωτιά
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ Η LE BRAS FRERES

Παναγία των Παρισίων: Χτίστηκε σε 2 αιώνες, κάηκε σε 65 λεπτά – Ξεκίνησε έρευνα για τη φωτιά

Παναγία των Παρισίων: Νέα δεδομένα έρχονται στο φως σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς στο ιστορικό κτίριο της Παναγίας των Παρισίων.

Παναγία των Παρισίων: Βυθισμένο στο πένθος είναι σήμερα το Παρίσι, μετρώντας τις πληγές που άφησε η φωτιά η οποία ξέσπασε χθες το απόγευμα στην Παναγία των Παρισίων, προκαλώντας σοκ σε όλη την υφήλιο.

Η γαλλική αστυνομία έχει ήδη ξεκινήσει μια ποινική έρευνα για το πώς ξέσπασε η φωτιά που οι πυροσβέστες ήρωες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο 8,5 ώρες αργότερα και αφού είχε καταστρέψει τη στέγη της και το κωδωνοστάσιο.

Η προσοχή έχει στραφεί στην αιτία της φωτιάς που ξέσπασε ενώ εκτελούνταν εργασίες ανακατασκευής του ναού, ύψους 6 εκατ. ευρώ, από το περασμένο καλοκαίρι.

Στο στόχαστρο βρίσκεται η εταιρεία εργολάβων Le Bras Freres, με έδρα το Jarny, στη βορειοανατολική Γαλλία. Περισσότεροι από 200 εξειδικευμένοι εργάτες εργάζονταν το τελευταίο διάστημα στη σκαλωσιά στη σκεπή της Παναγίας των Παρισίων, η οποία κατέρρευσε από τη φωτιά στις 8 το βράδυ ώρα Γαλλίας.

Αργά χθες το βράδυ, ο εισαγγελέας του Παρισιού δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει έρευνα για «ακούσια καταστροφή που προκλήθηκε από πυρκαγιά», αναφέροντας ότι οι Αρχές αντιμετωπίζουν την πυρκαγιά ως τραγικό ατύχημα και όχι ως εμπρησμό ή τρομοκρατία.

Μια πηγή που έχει γνώση των όσων γίνονται στην έρευνα ανέφερε ότι πολλοί από τους συντηρητές έδωσαν κατάθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ οι εισαγγελείς επικεντρώνονται στον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε για τις εργασίες στον 850 ετών καθεδρικό ναό, όπου το φως αλλά και οι άλλες πηγές ενέργειας είναι περιορισμένες.

Υπό αυτές τις συνθήκες, χιλιάδες καλώδια συνδέονταν με δεκάδες γεννήτριες και κάπως έτσι το ρεύμα έφθανε στην οροφή του ναού όπου γίνονταν οι εργασίες.

«Ο φόβος είναι ότι η φωτιά άρχισε στο εργοτάξιο», πρόσθεσε η πηγή.

«Η ειρωνεία είναι ότι οι συντηρητές είχαν μόλις αρχίσει να δουλεύουν πάνω στο κωδωνοστάσιο που κατέρρευσε μαζί με ένα μεγάλο μέρος της στέγης».

Η Le Bras Freres είναι μία από τις πιο αξιοσέβαστες εταιρείες του κλάδου στη Γαλλία, ενώ το περασμένο έτος ολοκλήρωσε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αποκατάστασης του καθεδρικού ναού Reims στην ανατολική Γαλλία.

Η εταιρεία συμμετείχε σε διαγωνισμό, όπου και προτιμήθηκε, και έτσι ανέλαβε τις εργασίες του πυλώνα της Notre Dame που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Eugene Viollet-le-Duc και ανεγέρθηκε το 1859.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι εργασίες αποκατάστασης θα κρατούσαν έως και τέσσερα χρόνια.

Στο έργο συμμετείχε και η εταιρεία Europe Scaffolding, η οποία είχε τοποθετήσει σκαλωσιές στην Παναγία των Παρισίων, συνολικού βάρους 250 τόνων αλλά και έναν ανελκυστήρα που ανέβαινε σε ύψος 300 ποδών.

Ο Julie Le Bras, διευθύνων σύμβουλος των Bras Brothers, δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο σχετικά με την έρευνα.

Η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε την ώρα που τα τελευταία γκρουπ τουριστών αποχωρούσαν στις 7 το απόγευμα τοπική ώρα, τελικά κατασβέστηκε 2 ώρες και 45 λεπτά αργότερα, στις 9:45 μ.μ.

Νέα δεδομένα έρχονται στο φως σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς στο ιστορικό κτίριο της Παναγίας των Παρισίων.

Η έρευνα περιπλέκεται καθώς σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Ζαν Κλοντ Γκαλέ, οι εργάτες είχαν ολοκληρώσει τη δουλειά τους στις 17.30 μ.μ, ώρα Γαλλίας, περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά προτού ξεσπάσει η φωτιά, δηλαδή στις 18.50 ώρα Γαλλίας.

Από χθες το βράδυ, πάντως, οι εργάτες που συμμετείχαν στις εργασίες συντήρησης του καθεδρικού ναού δίνουν καταθέσεις.

«Όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στη Notre Dame, ήχησαν οι συναγερμοί του καθεδρικού ναού και οι επισκέπτες στη Notre-Dame άρχισαν γρήγορα να εκκενώνουν το κτίριο…

Οι εργάτες είχαν σταματήσει τις εργασίες από τις 17:00 έως τις 17:30 ώρα Γαλλίας», όπως επισημαίνει ο Αντρέ Φινό, υπεύθυνος επικοινωνίας του καθεδρικού ναού.

«Αλλά δεν είμαστε σίγουροι εάν είχε απομείνει κάποιος. Δύο εταιρείες από την Ανατολική Γαλλία (η Meuse και Meurthe-et-Moselle) είχαν αναλάβει αυτό το έργο αποκατάστασης», προσθέτει.

Παναγία των Παρισίων: Η φωτιά αντιμετωπίζεται ως ατύχημα, λέει ο εισαγγελέας 

Η πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων πιθανόν να οφείλεται σε ατύχημα και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκλήθηκε σκόπιμα, ανακοίνωσε σήμερα ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Χέιτζ.

«Προσανατολιζόμαστε προς το σενάριο του ατυχήματος», είπε στους δημοσιογράφους ο Χέιτζ και πρόσθεσε ότι 50 άνθρωποι απασχολούνται σε μια «μακρά και πολύπλοκη» έρευνα για τα αίτια της χθεσινής πυρκαγιάς.

Μάρτυρες δήλωσαν πως ο πρώτος συναγερμός από τα συστήματα πυρασφάλειας του ναού χτύπησε στις 18:20, τοπική ώρα το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας για τους καθολικούς.

Αν και ξεκίνησαν οι διαδικασίες εκκένωσης του ναού, οι έρευνες που έγιναν δεν εντόπισαν φλόγα, παρά μόνο στις 18:45. Τότε, οι συναγερμοί ήχησαν ξανά, η ύπαρξη φωτιάς επιβεβαιώθηκε και ξεκίνησε η τεράστια επιχείρηση κατάσβεσης.

«Λάθος» πως ήταν ατύχημα, επιμένει δημοτικός σύμβουλος της περιοχής

Η καταστροφή του ιστορικού κτιρίου σημειώθηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα για τους Καθολικούς. Μεγάλη Δευτέρα χθες και οι πιστοί είχαν συρρεύσει στην Παναγία των Παρισίων για να προσευχηθούν.

Ο δημοτικός σύμβουλος του Νοιγί, Φιλίπ Καρσεντί, έσπευσε να κατηγορήσει την κυβέρνηση Μακρόν ότι προβάλλει λανθασμένα το επιχείρημα του ατυχήματος.

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο Fox News, o Φιλίπ Καρσεντί συνέκρινε την 11η Σεπτεμβρίου με την καταστροφή του ιστορικού κτιρίου: «Ακόμη και αν δεν έχασε κανείς τη ζωή του, είναι σαν την 11η Σεπτεμβρίου της Γαλλίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι συγκλονιστικό (…) Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι εκκλησίες δέχονται βανδαλισμούς κάθε εβδομάδα. Φυσικά, οι πολιτικοί μας θέλουν να πιστέψουμε ότι πρόκειται για ατύχημα», τόνισε.

Και η ακροδεξιά της Γερμανίας μιλά για «βία κατά των Χριστιανών»

Αξιωματούχος της ακροδεξιάς της Γερμανίας κατήγγειλε σήμερα τη βία εναντίον των χριστιανών συνδέοντάς την με την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, αν και οι Γάλλοι ερευνητές εκτιμούν πιθανότερο το σενάριο του ατυχήματος.

«Στη διάρκεια της πασχαλινής εβδομάδας η #NotreDame καίγεται. Τον Μάρτιο: η δεύτερη μεγαλύτερη εκκλησία ο Άγιος Σουλπίκιος καίγεται. Τον Φεβρουάριο: 47 επιθέσεις στη Γαλλία. Το Παρατηρητήριο Μισαλλοδοξίας και Διακρίσεων κατά των Χριστιανών στην Ευρώπη καταγγέλλει σημαντική αύξηση», έγραψε η Αλίτσε Βάιντελ, επικεφαλής του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), στο Twitter.

Η πυροσβεστική υπηρεσία του Παρισιού έδωσε στη δημοσιότητα ένα συγκλονιστικό video, στο οποίο έχει καταγραφεί όλη η καταστροφή στη Notre Dame μέσα σε 1 λεπτό και 37 δευτερόλεπτα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις