Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Παναγία των Παρισίων: Οι πρώτες εικόνες καταστροφής από το εσωτερικό του ναού
"ΣΤΑΧΤΕΣ" Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ

Παναγία των Παρισίων: Οι πρώτες εικόνες καταστροφής από το εσωτερικό του ναού

Παναγία των Παρισίων: Άναυδη η Γαλλία από την καταστροφή, υπό έλεγχο μετά από σχεδόν 9 ώρες η φωτιά στη Notre Dame.

Παναγία των Παρισίων: Τις πρώτες πρωινές ώρες οι άνδρες της πυροσβεστικής μπήκαν στην Παναγία των Παρισίων. Οι εικόνες από το εσωτερικό του ναού είναι αποκαλυπτικές.

Η καταστροφική φωτιά που καίει από το απόγευμα της Δευτέρας τον ναό της Παναγία των Παρισίων στη Γαλλία μαίνεται μέχρι και σήμερα, Τρίτη, με τις αρχές να δηλώνουν πως έχει τεθεί έλεγχο.

Τις πρώτες πρωινές ώρες οι πυροσβέστες κατάφεραν να εισέλθουν στο εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων, από όπου διέρρευσαν οι πρώτες φωτογραφίες που αποτυπώνουν και το μέγεθος της καταστροφής.

Παναγία των Παρισίων: 9 ώρες έκαιγε η φωτιά

Οι πυροσβέστες συνεχίζουν το έργο της κατάσβεσης, έργο που όπως λένε θα συνεχιστεί για αρκετές ημέρες ακόμη προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης κατάσβεση της φωτιάς στην Παναγία των Παρισίων.

Χρειάστηκαν 9 ώρες και 400 πυροσβέστες προκειμένου να σταματήσει η φωτιά που προκάλεσε την κατάρρευση της οροφή του ναού και έκαψε όλη την ξυλεία στο εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων.

Παναγία των Παρισίων: Διεθνής καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων

Η επόμενη ημέρα αναμένεται να είναι εξίσου δύσκολη με αυτή που προηγήθηκε καθώς θα πρέπει αφενός να ξεκινήσει η επιχείρηση αποκατάστασης των ζημιών και αφετέρου να ερευνηθεί το πώς ξεκίνησε η φωτιά που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε ένα από τα κοσμήματα του παγκόσμιου πολιτισμού.

«Αποφύγαμε τα χειρότερα» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν υποσχόμενος ότι «αυτόν τον καθεδρικό θα τον ξαναχτίσουμε όλοι μαζί, γιατί είναι αυτό που περιμένουν οι Γάλλοι, είναι αυτό που αξίζει στην ιστορία μας».

Όπως ανακοίνωσε θα ξεκινήσει μια διεθνής καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Ενδεικτική του κλίματος ανάμεσα στους Γάλλους για την καταστροφή στην Παναγία των Παρισίων ήταν η πρώτη δήλωση του Εμμανουέλ Μακρόν στην οποία ανέφερε ότι «καίγεται ένα κομμάτι από εμάς».

Παναγία των Παρισίων: Η καταστροφή είναι «κολοσσιαία»

Συγκλονισμένη η Γαλλία, το Παρίσι, ολόκληρος ο κόσμος, παρακολούθησαν από το βράδυ της Δευτέρας και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης τις αγωνιώδεις προσπάθειες των εκατοντάδων Γάλλων πυροσβεστών να διασώσουν ό,τι μπορούσαν από τον καθεδρικό ναό των εννέα αιώνων, καθώς η στέγη κάηκε ολοσχερώς και έχει κατέρρευσε, όπως και το ένα κωδωνοστάσιο.

Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος του Παρισιού, Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, η καταστροφή είναι «κολοσσιαία».

Αργά το βράδυ, αξιωματούχος της γαλλικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έστειλε το πρώτο μήνυμα αισιοδοξίας, καθώς δήλωσε ότι το οικοδόμημα του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων σώθηκε από ολική καταστροφή. Η μάχη συνεχιζόταν, για να σωθούν τα έργα τέχνης και οι αγιογραφίες.

Παναγία των Παρισίων: Οι καταστροφές, τι σώθηκε

Μολονότι αναμένεται επίσημη επιβεβαίωση, εκτιμάται ότι στοιχεία της κατασκευής όπως τα χαρακτηριστικά κυκλικά παράθυρα με τις ζωγραφικές διακοσμήσεις (βιτρό) έχουν γλυτώσει. Το ίδιο και ορισμένα άλλα στοιχεία που λειτουργούν σαν σήμα-κατατεθέν, όχι μόνο της Νοτρ Νταμ αλλά ολόκληρου του Παρισιού είναι οι χαρακτηριστικοί γρύπες, οι γλυπτές μορφές που δεσπόζουν σε διάφορα σημεία της εκκλησίας.

Η φωτιά κρατήθηκε μακριά από τους δύο πύργους, οπότε υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι, έστω στο απώτερο μέλλον και αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες επισκευής του μνημείου, οι επισκέπτες θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν στα 387 σκαλοπάτια τους ως την κορυφή.

Οι Γάλλοι αστυνομικοί και πυροσβέστες σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα προκειμένου να καταφέρουν να μεταφέρουν έγκαιρα έξω από την Παναγία των Παρισίων τα έργα τέχνης που κοσμούν για αιώνες την Παναγία των Παρισίων, καθώς πρόκειται για ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα, τα οποία αποτελούν σημαντικό κομμάτι της γαλλικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας Αν Ινταλγκό, έγραψε σε μήνυμά της στο Twitter ότι αρκετά από τα έργα τέχνης έχουν πλέον μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο, ευχαριστώντας τους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς και τους δημοτικούς υπαλλήλους για την ανθρώπινη αλυσίδα που σχημάτισαν.

Οι παμπάλαιες καμπάνες, αυτές που υποτίθεται πως τρέλαιναν τον μυθικό Κουασιμόδο, σώθηκαν και αυτές.

Ανάμεσα στα πολύτιμα διασωθέντα αντικείμενα είναι τα, υποτίθεται αυθεντικά, σπαράγματα του θείου δράματος, όπως ένα κομμάτι από το τίμιο ξύλο, ένα καρφί από τον σταυρό του Ιησού, καθώς και ο ακάνθινος στέφανος, αντικείμενο λατρείας για τους πιστούς επί 16 αιώνες.

Ενόσω οι πυροσβέστες κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν τον 850 και πλέον ετών φλεγόμενο ναό, οι πρώτες δωρεές για την αποκατάσταση του εμβληματικού μνημείου άρχισαν να κατατίθενται.

Από τους πρώτους που προσφέρθηκαν να συνεισφέρουν ήταν ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Φρανσουά-Ανρί Πινό, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Kering, στην ιδιοκτησία του οποίου συγκαταλέγονται διάφοροι οίκοι ενδυμάτων και αξεσουάρ πολυτελείας, όπως η Gucci και ο Yves Saint Laurent.

Ο Πινό δεσμεύτηκε ότι θα χορηγήσει τις εργασίες επισκευής της Νοτρ Νταμ με 100 εκατ. ευρώ.

Τα βίντεο που αποτυπώνουν τη στιγμή της κατάρρευσης του κωδωνοστασίου προκαλούν σοκ

Παναγία των Παρισίων: Τα πρωτοσέλιδα – Συγκλονίζει η Liberation 

Ενδεικτικά τι γράφουν το πρωί της Τρίτης κάποιες από τις μεγαλύτερες εφημερίδες στον κόσμο:

«Φωτιά ρημάζει τη Νοτρ Νταμ» γράφει η μεγάλη οικονομική εφημερίδα Financial Times

«Κόλαση φωτιάς καταστρέφει τη Νοτρ Νταμ» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της βρετανικής εφημερίδας The Guardian.

«Ο κόσμος θρηνεί για τη Νοτρ Νταμ» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Metro.

«Νοτρ Νταμ του Παρισιού: Η καταστροφή» είναι ο λιτός τίτλος της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro.

«Notre Drame» (μετάφραση: Το Δράμα μας») από τη γαλλική Liberation, σε ένα ευρηματικό λογοπαίγνιο, που απηχεί τον παγκόσμιο θρήνο για την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων.

«Το Παρίσι θρηνεί για την πολυαγαπημένη του κυρία» γράφει ο Telegraph, με την φωτογραφία στο πρωτοσέλιδό του να θυμίζει περισσότερο πίνακα ζωγραφικής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις