Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

16

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μανώλης Πετσίτης: Ηχηρή παραίτηση με βαριές αιχμές στην έρευνα για ELFE – ΔΕΠA
ΕΛΛΑΔΑ

Μανώλης Πετσίτης: Ηχηρή παραίτηση με βαριές αιχμές στην έρευνα για ELFE – ΔΕΠA

Μανώλης Πετσίτης: Βαριές κατηγορίες εξαπολύει ο απομακρυνθείς προϊστάμενος, με αναφορά στην έρευνα της ELFE-ΔΕΠΑ, στην οποία έχει εμπλακεί ο Πετσίτης.

Μανώλης Πετσίτης: Τεράστιες διαστάσεις λαμβάνει η έρευνα της σκανδαλώδους υπόθεσης ELFE-ΔΕΠΑ, στην οποία έχει εμπλακεί ο Μανώλης Πετσίτης.

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», η έρευνα παίρνει νέα τροπή μετά την παραίτηση ανώτατου στελέχους της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, και μάλιστα με σοβαρές αιχμές για ολιγωρία και καθυστερήσεις στην προώθηση των υπηρεσιακών πορισμάτων τού εν λόγω στελέχους.

Σε επιστολή του με τίτλο «Εξώθηση σε παραίτηση», ο προϊστάμενος του Τμήματος Ερευνών της Α’ Μονάδας της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες καταγγέλλει την επικεφαλής της Αρχής, Άννα Ζαΐρη-Αρκουλή.

Όπως αναφέρει, εν μέσω διερεύνησης σημαντικότατων υποθέσεων, όπως αυτή των χρεών της ELFE του ομίλου Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ, τον μετέθεσε αναιτιολόγητα στη Β’ Μονάδα, και μάλιστα σε θέση απλού υπαλλήλου.

Απομάκρυνση ενώ ερευνώνται «εξαιρετικά ευαίσθητες υποθέσεις»

Όπως αναφέρει ο παραιτηθείς προϊστάμενος, η απομάκρυνσή του από την κυρία Ζαΐρξ-Αρκουλή «λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή που χειρίζομαι εξαιρετικά ευαίσθητες υποθέσεις (υπόθεση ELFE-Λαυρεντιάδη, υπόθεση πορίσματος ΤτΕ για χρηματοπιστωτικό ίδρυμα κ.λπ.), επί των οποίων τα πορίσματα της έρευνάς μου σας εισηγήθηκα.

Οι υποθέσεις αυτές έχουν απασχολήσει την Ολομέλεια της Α’ Μονάδας της Αρχής και την ποινική δικαιοσύνη. Εσείς ωστόσο κρίνατε ότι έπρεπε να με απομακρύνετε. Όπως ασφαλώς αντιλαμβάνεσθε, όλα αυτά με εξωθούν να σας υποβάλω την παραίτησή μου και παρακαλώ όπως προβείτε σε όλες τις ενέργειες για τη διακοπή της απόσπασής μου από την Αρχή».

Από το απόσπασμα της παραίτησης προκύπτει ότι ο προϊστάμενος έχει ήδη παραδώσει το πόρισμά του για την ELFE στην κυρία Ζαΐρη-Αρκουλή, το οποίο όμως δεν έχει διαβιβαστεί στην Ολομέλεια προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διερεύνησης για όλους τους εμπλεκομένους.

Δηλαδή για τα στελέχη της ELFE του ομίλου Λαυρεντιάδη, την προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΠΑ και βέβαια τον Μανόλη Πετσίτη, ο οποίος είχε ενδιάμεσο ρόλο και σύμφωνα με δημοσιεύματα, που δεν έχουν διαψευστεί, επισκεπτόταν τη ΔΕΠΑ ως εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου.

Ακόμα και ανώτερα στελέχη της Αρχής εξεπλάγησαν με τη μετακίνηση του προϊσταμένου, ο οποίος μάλιστα είναι αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και από τον χρόνο λήψης της απόφασης από την κυρία Ζαΐρη-Αρκουλή, που είναι και αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Μάλιστα, εκτιμούν ότι η αλλαγή χειριστή στις εν λόγω υποθέσεις θα καθυστερήσει τη διερεύνησή τους.

Ο δε προϊστάμενος που μετακινήθηκε δηλώνει σε άλλο σημείο της επιστολής παραίτησης ότι εξεπλάγη από την απόφαση, ιδίως αφού «εσείς η ίδια αναγνωρίσατε ότι έχω χειριστεί με επιτυχία ευαίσθητες υποθέσεις, κατά την αξιολόγησή μου η οποία υπήρξε άριστη (10)».

Οι υπουργοί γνώριζαν τα πάντα

Νωρίτερα, η Δικαιοσύνη είχε ασκήσει διώξεις σε μέλη της διοίκησης της ΔΕΠΑ εκείνης της περιόδου, ενώ είχε ζητηθεί η συνδρομή της Αρχής για το άνοιγμα λογαριασμών των προσώπων που φέρονται ότι είχαν εμπλοκή στην υπόθεση.

Από τα επίσημα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΣ της ΔΕΠΑ προέκυπτε ότι από τον Δεκέμβριο του 2015 έως και τον Απρίλιο του 2017 οι αρμόδιοι υπουργοί είχαν πλήρη ενημέρωση για τη διόγκωση των χρεών της ELFE, αλλά δεν έπραξαν τίποτα για τη διασφάλιση των συμφερόντων της ΔΕΠΑ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις