Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πλαστικά μίας χρήσης: Τέλος και με τη βούλα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
PLUS

Πλαστικά μίας χρήσης: Τέλος και με τη βούλα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Πλαστικά μίας χρήσης: Την απαγόρευση των πλαστικών αντικειμένων μίας χρήσης, ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πλαστικά μίας χρήσης: Οι Ευρωπαίοι καλούνται να μπουν σε νέα… καθημερινότητα από το 2021 μετά την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε με μεγάλη πλειοψηφία, το τέλος τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για περίπου δέκα κατηγορίες προϊόντων, που περιλαμβάνουν εκτός από τα καλαμάκια και τις μπατονέτες επίσης τα κουβέρ, τα πιάτα ή ακόμη τις βάσεις στήριξης για μπαλόνια που θα απαγορευτούν, αν υπάρχουν εναλλακτικές.

Μέχρι το 2021 θα απαγορευτούν σταδιακά τα εξής προϊόντα:

Πλαστικά μαχαιροπήρουνα μίας χρήσης (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια και ξυλάκια φαγητού)

Πλαστικά πιάτα μίας χρήσης

Πλαστικά καλαμάκια

Μπατονέτες με πλαστικά μέρη

Πλαστικές βάσεις μπαλονιών

Οξοδιασπώμενα πλαστικά

Συσκευασίες φαγητού και ποτού από διογκωμένο πολυστυρένιο (φελιζόλ)

Για άλλα προϊόντα, κυρίως τις πλαστικές συσκευασίες για τρόφιμα έτοιμα για κατανάλωση, ο σκοπός είναι να περιοριστεί η κατανάλωσή τους σε εθνικό επίπεδο και να υπάρχουν πιο αυστηροί κανόνες για την κατασκευή, τον σχεδιασμό και την επισήμανσή τους.

«Το πλαστικό δηλητηριάζει τις θάλασσές μας, σκοτώνει τους κατοίκους τους, και μας απειλεί, εμάς, στο τέλος της αλυσίδας.

Ήταν επείγον να αναλάβουμε δράση», δήλωσε η Βελγίδα Φρεντερίκ Ρις, εισηγήτρια του κειμένου, που εγκρίθηκε με 560 ψήφους υπέρ, 35 κατά και 28 αποχές.

Η ΕΕ επιτίθεται επίσης στα λεγόμενα οξο-βιοδιασπώμενα, στις συσκευασίες για φαγητό και στα ποτήρια από πολυστυρόλιο, αξεσουάρ, γνωστά σε όσους παραγγέλλουν φαγητό απέξω.

Η νομοθεσία, για την οποία οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κατέληξαν σε συμφωνία, ορίζει εξάλλου έναν στόχο συλλογής στο 90% για τα πλαστικά μπουκάλια έως το 2029.

Τα μπουκάλια αυτά πρέπει να περιέχουν κατά 25% ανακυκλώσιμο προϊόν στην κατασκευή τους έως το 2025 και κατά 30% έως το 2030.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το κείμενο ενισχύει επίσης την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», ιδιαίτερα για τη βιομηχανία του καπνού, που θα πρέπει να καλύψει, αρχής γενομένης το 2023, το κόστος της συλλογής και ανακύκλωσης των φίλτρων των τσιγάρων, που είναι αληθινή πληγή για το περιβάλλον, αφού πρόκειται για το δεύτερο πλαστικό προϊόν μιας χρήσης που απορρίπτεται πιο συχνά στην ΕΕ.

Δείτε ακόμη:

Το πρώτο ελληνικό νησί χωρίς πλαστικά καλαμάκια!

Ο τέλειος τρόπος που εταιρεία εκμεταλλεύεται τις πλαστικές σακούλες

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις