Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Νέος Ποινικός Κώδικας μολότοφ: Στην αντεπίθεση ο Καλογήρου, απαντά στη ΝΔ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος Ποινικός Κώδικας μολότοφ: Στην αντεπίθεση ο Καλογήρου, απαντά στη ΝΔ

Νέος Ποινικός Κώδικας μολότοφ: Η διάταξη μέσω της οποίας διώκεται η κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών, μετατρέπεται από κακούργημα σε πλημμέλημα.

Νέος Ποινικός Κώδικας μολότοφ: Σε πλημμέλημα μετατρέπονται οι βόμβες «μολότοφ» με τον νέο Ποινικό Κώδικα που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου.

Η διάταξη μέσω της οποίας διώκεται η κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών, δηλαδή και οι βόμβες μολότοφ, μετατρέπονται από κακούργημα με ποινή έως 20 χρόνια σε πλημμέλημα με ποινή τουλάχιστον 3 χρόνια.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 272 του νέου Ποινικού Κώδικα αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εκρηκτικές ύλες ή εκρηκτικές βόμβες από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών».

Υπάρχει μάλιστα και ειδική διάταξη που προβλέπει ότι αν ο επίδοξος μπαχαλάκιας παραδώσει τα εκρηκτικά υλικά πριν εξεταστεί από τις αρχές δεν τιμωρείται.

« Ο δράστης δεν τιμωρείται αν πριν εξεταστεί από τις αρχές παρέδωσε με τη θέλησή του σ’ αυτές τα πιο πάνω υλικά ή αντικείμενα ή κατέστησε γι’ αυτές δυνατό να τα αποκτήσουν στην κατοχή τους ή απέτρεψε με άλλο τρόπο τον κίνδυνο να γίνει χρήση αυτών».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Δημήτρη Μπόλη, που μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, αδικήματα που τελέστηκαν έως το 2011 και εκκρεμούν προς εκδίκαση ενώπιον των δικαστηρίων, οδηγούνται στην παραγραφή και οι κατηγορούμενοι στην απαλλαγή τους.

Με μια αιχμηρή ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία καταφέρεται εναντίον του νομοσχεδίου του υπ. Δικαιοσύνης που προβλέπει μείωση ποινών, τονίζοντας ότι ευνοούν την Χρυσή Αυγή και τους κουκουλοφόρους.

«Το νομοσχέδιο που έδωσε για διαβούλευση το Υπουργείο Δικαιοσύνης προβλέπει απαράδεκτες μειώσεις ποινών τόσο για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, όσο και για την κατασκευή και κατοχή μολότοφ» τονίζει η ΝΔ και σημειώνει:

«Οι σκανδαλώδεις αυτές διατάξεις ευνοούν ευθέως τη Χρυσή Αυγή, αλλά και τους ταραξίες και τους κουκουλοφόρους που καταστρέφουν καθημερινά ανενόχλητοι δημόσια και ιδιωτική περιουσία, έχοντας μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε παρασκευαστήρια μολότοφ».

Μάλιστα, η ΝΔ επισημαίνει πως «η εύνοια της κυβέρνησης προς τη Χρυσή Αυγή δεν είναι καινούργια, αφού εδώ και τέσσερα χρόνια καθυστερεί τη δίκη της με φαιδρά προσχήματα. Όπως δεν είναι καινούργια και η ανοχή της στους κουκουλοφόρους που έχουν καταλάβει τα πανεπιστήμια εξευτελίζοντας την έννοια του ασύλου».

«Ως εδώ. Καλούμε την κυβέρνηση να ανακαλέσει αμέσως τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και να μην τις καταθέσει καν στη Βουλή».

Υπενθυμίζεται ότι και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου για τις αλλαγές πους σχεδιάζει στο Κώδικα Ποινής Δικονομίας και που αφορούν την Χρυσή Αυγή.

Οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορούν τον υπουργό ότι μειώνοντας τις ποινές για όσους κατηγορούνται για «διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», ρίχνει στα μαλακά τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής. Οι νεολαίοι ζητούν ακόμα την επανεξέταση του νομικού ορισμού του βιασμού, προς την κατεύθυνση συμπερίληψης περισσότερων περιπτώσεων τέλεσης του εγκλήματος.

Για δημιουργία εντυπώσεων σε σχέση με τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας εγκαλεί την ΝΔ ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου.

Σε απάντηση της ανακοίνωσης της ΝΔ, η οποία καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι η προβλεπόμενη μείωση ποινών στο νομοσχέδιο, ευνοεί την Χρυσή Αυγή και τους κουκουλοφόρους, ο υπ. Δικαιοσύνης κάνει λόγο για δημιουργία εντυπώσεων για τα θέματα λειτουργίας και απονομής της δικαιοσύνης και επαναλαμβάνει ότι θα κληθούν οι τομεάρχες Δικαιοσύνης των κοινοβουλευτικών ομάδων προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Καλογήρου δεν προέβη σε κανέναν σχολιασμό της επικριτικής ανακοίνωσης της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ η οποία διαμαρτύρεται επίσης τόσο για την μείωση των ποινών για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εκτιμώντας ότι ευνοεί την Χρυσή Αυγή.

Μάλιστα ζητά και επαναπροσδιορισμό του εγκλήματος του βιασμού ώστε να συμπεριλαμβάνονται όσο το δυνατόν περισσότερες κατηγορίες θυμάτων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης στη δήλωσή του αναφέρει ότι «η Νέα Δημοκρατία προφανώς αγνοεί ή προσποιείται ότι αγνοεί τη διαδικασία η οποία τηρείται κατά την επεξεργασία των Κωδίκων.

Επαναλαμβάνουμε, ότι το σχέδιο του Ποινικού Κώδικα αποτελεί την πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, δηλαδή πόνημα έμπειρων και επιφανών δικαστικών λειτουργών, ακαδημαϊκών και δικηγόρων».

«Έχουμε ξεκαθαρίσει εξαρχής, ότι η δημόσια διαβούλευση αποτελεί για εμάς ουσιαστική και όχι τυπική διαδικασία, κατά την οποία προσδοκούμε τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή. Για τον λόγο αυτό, όπως ήδη έχουμε δεσμευτεί, θα κληθούν οι τομεάρχες Δικαιοσύνης των κοινοβουλευτικών ομάδων προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους».

Ακόμη, ο κ. Καλογήρου, αναφέρει ότι «είναι επίσης γνωστό, ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης, επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των δικαστηρίων, έχει δώσει λύσεις στο θέμα των αιθουσών και των δικασίμων, συμβάλλοντας καίρια στην επιτάχυνση της δίκης της Χρυσής Αυγής» και καταλήγει ότι «η δημιουργία εντυπώσεων σχετικά με τα θέματα λειτουργίας και απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα αποτελεί, δυστυχώς, πάγια τακτική και επαναλαμβανόμενο θεσμικό ατόπημα της ΝΔ».

Δείτε ακόμη: 

Νόμος καταχραστών Δημοσίου Ποινικός Κώδικας: Καταργείται, 70 χρόνια μετά

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις