alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αεροσκάφος Μαδούρο Αθήνα: Δεύτερο “κρούσμα” – Η ΝΔ ζητά εξηγήσεις
ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ

Αεροσκάφος Μαδούρο Αθήνα: Δεύτερο “κρούσμα” – Η ΝΔ ζητά εξηγήσεις

Αεροσκάφος Μαδούρο Αθήνα: Νέα αποκάλυψη έρχεται να εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις κινήσεις του καθεστώτος Μαδούρο στην Ελλάδα.

Αεροσκάφος Μαδούρο Αθήνα: Μετά τις αντιδράσεις για την προσγείωση κυβερνητικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας στην Αθήνα, μια νέα αποκάλυψη έρχεται να εγείρει και νέα ερωτήματα σχετικά με τις κινήσεις του καθεστώτος Μαδούρο στην Ελλάδα.

Δεύτερο κυβερνητικό Falcon της λατινοαμερικανικής χώρας εντοπίστηκε να προσεγγίζει το FIR Αθηνών την ίδια χρονική περίοδο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», στις 28 Φεβρουαρίου 2019, στις 12:39 το μεσημέρι, ένα δεύτερο αεροσκάφος τύπου Falcon 2000ΕΧ, με τα διακριτικά YV3360, που φέρεται να ανήκει και αυτό στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας, PDVSA και χαρακτηρίζεται ως κυβερνητικό, εντοπίζεται να πετά πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο κοντά στην Κρήτη.

Δεν έχει γίνει γνωστό, αν και εκείνο προσγειώθηκε σε κάποιο ελληνικό αεροδρόμιο.

Δύο ώρες αργότερα, γίνεται γνωστό πως το Falcon YV2486 της κυβέρνησης Μαδούρο έχει εισέλθει στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, στην ίδια περιοχή.

Ωστόσο, το αεροσκάφος αυτό προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας στις 2 Μαρτίου.

Η εφημερίδα επικαλείται ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, σύμφωνα με την οποία το αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα, προερχόταν από το Άμπου Ντάμπι.

Είχε προηγηθεί η Γενεύη, όπου στις 27 Μαρτίου ο κ. Αρεάσα συμμετείχε σε σύνοδο του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ. Ωστόσο, αρκετά σημεία της διαδρομής του επίμαχου αεροσκάφους παραμένουν άγνωστα.

Το ζητούμενο είναι τι απέγινε τελικά το δεύτερο βενεζουελάνικο αεροσκάφος, ενώ ανεξάρτητα από το γεγονός εάν κι αυτό προσγειώθηκε ή όχι σε κάποιο ελληνικό αεροδρόμιο, επικρατεί προβληματισμός, καθώς τα δύο αεροσκάφη του καθεστώτος Μαδούρο, εντοπίζονται να προσεγγίζουν τη χώρα μας, σε μια χρονική περίοδο, κατά την οποία η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση βγάζει τόνους χρυσού από τη χώρα και φυγαδεύει αξιωματούχους.

Μυστήριο γύρω από τι έγινε με την αίθουσα VIP στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα πάντα με «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα γύρω από την προσγείωση του πρώτου Falcon στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Σημειώνεται πως η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία παραδέχθηκε πως πράγματι στην Αθήνα προσγειώθηκε κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας, στο οποίο επέβαινε ο εκπρόσωπος του Μαδούρο που κατέβηκε στην αίθουσα VIP για συναντήσεις.

«Η πρεσβεία της Βενεζουέλας μέσω του υπουργείου Εξωτερικών αιτήθηκε διάθεση της VIP αίθουσας του αερολιμένα, προκειμένου να φιλοξενηθεί ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας τους, κ. Χόρχε Αρεάσα», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΥΠΑ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της πρεσβείας της Βενεζουέλας Φρέντι Χεσούς Φερνάντες Τόρες, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» παραδέχθηκε ότι εκείνος συνάντησε τον κ. Αρεάσα στο αεροδρόμιο, χωρίς όμως να πει ποιοι άλλοι βρίσκονταν μαζί του.

Ωστόσο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επέμεινε, μέσω «διαρροών», πως ο κ. Αρεάσα δεν συνάντησε κανέναν στην Αθήνα.

«Είναι αρκετά βλακώδες να σκεφτεί κανείς ότι σε μια πτήση αυτών των διαστάσεων μεταφέρεται χρυσός και ότι ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών κουβαλάει το χρυσό για να τον βγάλει από τη χώρα», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Τόρες.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο κ. Τόρες δεν έχει καταθέσει τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, καθώς δεν μπορεί να αναγνωριστεί επίσημα από το ελληνικό κράτος ως πρέσβης, επειδή δεν έχει την αναγνώριση της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας (που ελέγχεται από την αντιπολίτευση), όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα της χώρας του.

Αντιπολίτευση της Βενεζουέλας: «Ο Μαδούρο χρησιμοποιεί την Ελλάδα για την πώληση του χρυσού»

Ο βουλευτής της βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης, Χοσέ Γκέρα, είχε καταγγείλει πως η Αθήνα αποτελεί μέρος του σχεδίου του Νίκολας Μαδούρο για την πώληση του χρυσού της Βενεζουέλας.

Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, συνολικό 8 τόνοι χρυσού εξαφανίστηκαν από τα θησαυροφυλάκια της κεντρικής τράπεζας ενώ απουσίαζε ο διοικητής της.

Αντιμέτωπο με βαθιά κρίση πληθωρισμού και ισοτιμίας το Καράκας πωλεί χρυσό από τα αποθέματά του ώστε να αποκτήσει «σκληρό» συνάλλαγμα για τις εισαγωγές του.

Ο Χοσέ Γκέρα άφησε να εννοηθεί πως η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως «ενδιάμεσος» σε αυτή την υπόθεση. Ενώ τόνισε πως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι εύκολο να προσγειωθούν κυβερνητικά αεροσκάφη, λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ε.Ε. σε αξιωματούχους της κυβέρνησης Μαδούρο.

«Είναι πολύ κακό η Ελλάδα, που είναι η κοιτίδα της Δημοκρατίας, να στηρίζει μια δικτατορία», σχολίασε σε άλλο σημείο με αφορμή το γεγονός πως η κυβέρνηση αναγνωρίζει τον Μαδούρο.

Για συνειδητά ψέματα, κατηγορεί η ΝΔ το Μέγαρο Μαξίμου

Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ χαρακτηρίζει φαιδρούς τους πρώτους ισχυρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου περί προγραμματισμένου ανεφοδιασμού του κυβερνητικού αεροσκάφους του Νικολάς Μαδούρο και θέτει προς απάντηση τρία ερωτήματα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΝΔ έχει ως εξής: 

«Οι σημερινές αποκαλύψεις του “Πρώτου Θέματος” και του “Ελεύθερου Τύπου” για το κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας που προσγειώθηκε στην Αθήνα, επιβεβαιώνουν περίτρανα ότι το Μαξίμου και σε αυτό το θέμα είπε συνειδητά ψέματα.

Η κυβέρνηση Τσίπρα απέκρυψε ότι υπήρξε επίσημο αίτημα στο ελληνικό ΥΠΕΞ να διατεθεί αίθουσα VIP στο αεροδρόμιο για την άφιξη του Υπουργού Εξωτερικών της Βενεζουέλας, γεγονός που καθιστά φαιδρούς τους πρώτους ισχυρισμούς της περί προγραμματισμένου ανεφοδιασμού του αεροσκάφους. Ως εκ τούτου, το Μαξίμου οφείλει πλέον συγκεκριμένες απαντήσεις:

Τι είναι άραγε αυτό που συνδέει την κυβέρνηση Τσίπρα με το καθεστώς Μαδούρο για να σπάσει το εμπάργκο που έχει επιβάλει η Ε.Ε. σε όλα αεροσκάφη της Βενεζουέλας;

Έχει προσγειωθεί και άλλη φορά μέσα στο 2019 το συγκεκριμένο αεροσκάφος στο Ελευθέριος Βενιζέλος και αν ναι για ποιον λόγο;

Είναι αλήθεια ότι την επίμαχη μέρα και άλλο αεροσκάφος από τη Βενεζουέλα πέρασε από το FIR της Ελλάδας;

Μέχρι να αποκαλυφθεί η αλήθεια, η Νέα Δημοκρατία δεν θα κουραστεί να ρωτά το Μαξίμου».

Μαδούρο – ΣΥΡΙΖΑ: “Τι δουλειά είχε το αεροπλάνο στην Αθήνα;”, αναρωτιούνται οι Times