Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Νόμος Κατσέλη κόκκινα δάνεια 2019: Οι κατηγορίες που μένουν εκτός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νόμος Κατσέλη κόκκινα δάνεια 2019: Οι κατηγορίες που μένουν εκτός

Νόμος Κατσέλη κόκκινα δάνεια 2019: Το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα κατατεθεί στη Βουλή µέχρι την Τρίτη 5 Μαρτίου. Ποιοι μένουν εκτός.

Νόμος Κατσέλη κόκκινα δάνεια 2019: Οκτώ κατηγορίες «κόκκινων» δανειοληπτών µένουν εκτός του νέου θεσµικού πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασµό. Μαζί και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Στο νέο πλαίσιο εκτιµάται ότι θα ενταχθούν 200.000 δανειολήπτες που είχαν «κόκκινες» οφειλές από στεγαστικά, καταναλωτικά και µικρά επαγγελµατικά δάνεια, µε προσηµείωση ή εγγύηση πρώτη κατοικία στις 31 ∆εκεµβρίου 2018.

Νόμος Κατσέλη κόκκινα δάνεια 2019: Συγκεκριμένα εκτός προστασίας θα βρεθούν:

Όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια του νέου νόμου (αντικειμενική αξία α’ κατοικίας μέχρι 250.000 ευρώ, υπόλοιπο δανεισμού μέχρι 130.000 ευρώ, εισόδημα από 12.500 ευρώ για τον άγαμο έως 36.000 για τρίτεκνη οικογένεια).

Δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια, που όμως δεν έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία.

«Κόκκινα» δάνεια με εγγύηση δευτερεύουσα κατοικία

Τα δάνεια που δεν είχαν «κοκκινίσει» στις 31 Δεκεμβρίου 2018, δεν ήταν δηλαδή σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών.

Όσοι έχουν καταθέσεις το ύψος των οποίων υπερβαίνει – σύμφωνα με πληροφορίες – το 50% των οφειλών που πρόκειται να ρυθμίσουν.

Επίσης εκτός πλαισίου θα βρεθούν – σύμφωνα με πληροφορίες- εκείνοι οι δανειολήπτες που η συνολική ακίνητη περιουσία τους – εξαιρουμένης της πρώτης κατοικίας υπερβαίνει το διπλάσιο της προ ρύθμιση οφειλής.

Αν δηλαδή πρόκειται να ρυθμίσει δάνεια 130.000 ευρώ, το εξοχικό, το σπίτι στο χωριό, το οικόπεδο ή τα αγροτεμάχια θα πρέπει να έχουν αξία χαμηλότερη από 260.000 ευρώ.

Όσοι δανειολήπτες έχουν βρεθεί εκτός νόμο Κατσέλη με οριστική δικαστική απόφαση, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι υπήρχε «δόλος».

Στόχος είναι ο νέος νόμος να μην αφήνει περιθώρια στους στρατηγικούς κακοπληρωτές να τον χρησιμοποιήσουν ως «καταφύγιο», προκειμένου να μην εξυπηρετούν τα δάνειά τους.

Μέχρι τις 5 Μαρτίου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο

Το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα κατατεθεί στη Βουλή µέχρι την Τρίτη 5 Μαρτίου, θα ψηφιστεί άµεσα και θα έχει ισχύ από την 1η Μαρτίου 2019.

Χθες έληξε η παράταση για υπαγωγή στον νόµο Κατσέλη. 300.000 κόκκινα στεγαστικά.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία των τραπεζών που επικαλείται το Έθνος, υπολογίζεται ότι σε καθυστέρηση µεγαλύτερη από 90 µέρες βρίσκονται περισσότερα από 2,3 εκατοµµύρια δάνεια όλων των κατηγοριών, δηλαδή στεγαστικά, επιχειρηµατικά, καταναλωτικά.

Από αυτά, τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια υπολογίζονται σε 300.000, εκ των οποίων τα 2/3 έχουν ζητήσει την προστασία του ν. Κατσέλη. Μέχρι σήµερα τα ειρηνοδικεία της χώρας έχουν εκδώσει περί τις 60.000 αποφάσεις διευθέτησης στεγαστικών δανείων.

Δείτε ακόμη: 

Πρώτη κατοικία 2019: Έδωσαν τα χέρια τράπεζες – κυβέρνηση

Προστασία πρώτης κατοικίας 2019: «Ψυχρολουσία» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις