Κλείστε τα δεδομένα και χρησιμοποιήστε WiFi

Το κατέβασμα από το Διαδίκτυο είναι ενεργοβόρο, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Απενεργοποιήστε την μεταφορά δεδομένων από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας («Ρυθμίσεις» – «Δεδομένα»), γιατί αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες κατανάλωσης μπαταρίας.

Χαμηλώστε την φωτεινότητα

Η χαμηλή φωτεινότητα μπορεί σίγουρα να εξοικονομήσει μπαταρία. Στα κινητά με AMOLED οθόνες το μαύρο φόντο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξοικονόμηση μπαταρίας. Στις οθόνες αυτές όταν ένα pixel πρέπει να δείξει μαύρο, δε χρειάζεται να ανάψει κανένα από τα υπο-pixel από, τα οποία αποτελείται.

Για να ρυθμίσετε χειροκίνητα τη φωτεινότητα σε ένα χαμηλό επίπεδο που σας βολεύει, ώστε να εξοικονομήσετε μπαταρία πηγαίνετε στις «Ρυθμίσεις» – «Οθόνη και Φωτεινότητα». Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο το λειτουργικό iOS όσο και το Android προσφέρει τη ρύθμιση «Αυτόματη φωτεινότητα» που προσαρμόζει αυτόματα τη φωτεινότητα της οθόνης στις εξωτερικές συνθήκες φωτισμού.

Διατηρήστε το τηλέφωνο… δροσερό

Οι υψηλές θερμοκρασίες βλάπτουν τις μπαταρίες των ηλεκτρονικών συσκευών. Γι αυτό καλό θα ήταν να μην αφήνετε τα κινητά εκτεθειμένα στο αυτοκίνητο, καθώς και να βεβαιωθείτε πως οι συσκευές δεν υπερθερμαίνονται από την χρήση.

Είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθεί η έκθεση της συσκευής σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 35 ⁰C, οι οποίες μπορούν να καταστρέψουν την χωρητικότητα της μπαταρίας οριστικά. Σε αυτή την περίπτωση η μπαταρία δε θα μπορέσει ξανά να έχει μια πλήρη κανονική φόρτιση. Επιπλέον να θυμάστε πως η φόρτιση σε υψηλές θερμοκρασίες αποδεικνύεται ακόμα πιο επιβλαβής.

Φορτίστε σωστά

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε, είναι πως δεν πρέπει να αφήνετε το κινητό να ξεμένει εντελώς από μπαταρία πολύ συχνά. Σε αντίθεση με ότι ίσχυε παλαιότερα, οι νέου τύπου μπαταρίες δεν χρειάζεται να αδειάζουν πλήρως για να κρατήσουν περισσότερο.

Επιπλέον, μην αφήνετε το κινητό σας να συνεχίζει να φορτίζεται ενώ έχει «γεμίσει». Στις νέου τύπου μπαταρίες είναι προτιμότερο να φορτίζετε το κινητό σας μέχρι το 80%, παρά μέχρι το 100%. Εάν φορτιστεί πλήρως, φροντίστε να μην μείνει συνδεδεμένο με τον φορτιστή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μην ψάχνετε για… σήμα

Όσο το κινητό έχει χαμηλό ή καθόλου σήμα τόσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνει στην προσπάθειά του να το ανακτήσει. Για το λόγο αυτό σε περιπτώσεις απόλυτης ανάγκης να εξοικονομήσουμε μπαταρία, όπως κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, μπορούμε να ενεργοποιούμε τη λειτουργία «Χρήση σε πτήση» και να ενεργοποιούμε όταν χρειαστεί να επικοινωνήσουμε.

Απενεργοποιήστε τις εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείτε

Σχετική εικόνα

Πηγαίνοντας στις «Ρυθμίσεις» – «Μπαταρία» μπορείτε να δείτε ποια από τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε καταναλώνει περισσότερη ενέργεια, δηλαδή μπαταρία, και για ποιο σκοπό. Σε περίπτωση που κάποια εφαρμογή καταναλώνει πολύ μπαταρία λόγω δραστηριότητας στο υπόβαθρο, πηγαίνετε στις «Ρυθμίσεις» – «Γενικά – «Ανανέωση εφαρμογής στο υπόβαθρο» και απενεργοποιήσετε την.

Αν πάλι δείτε κάποια εφαρμογή να καταναλώνει πολλή μπαταρία λόγω χρήσης υπηρεσιών τοποθεσίας (GPS) μπορείτε αντίστοιχα να απενεργοποιήστε από τις ρυθμίσεις  την πρόσβασή της στις υπηρεσίες τοποθεσίας.

Ακούστε μουσική από hands-free κι όχι από το ηχείο

Όταν χρησιμοποιούμε το hands-free για να ακούσουμε μουσική γλιτώνουμε ενέργεια. Αρκεί να σκεφτείτε ότι για να επιτύχετε το επιθυμητό επίπεδο έντασης στη μουσική όταν εκπέμπει από το μεγάφωνο συνήθως πρέπει να ρυθμίσετε την ένταση στο μέγιστο ενώ στην περίπτωση του hands-free έχετε το ίδιο αποτέλεσμα σε μεσαίο επίπεδο. Αυτό σημαίνει πως καταναλώνετε περίπου τη μισή ενέργεια.

Ρυθμίστε την οθόνη σας να κλείνει γρήγορα όταν δεν χρησιμοποιείτε το κινητό

Μπορεί να ακούγεται ασήμαντο αλλά εξοικονομούμε ενέργεια επιλέγοντας το συντομότερο δυνατό διάστημα για το αυτόματο κλείδωμα της οθόνης. Μέσα από τις «Ρυθμίσεις» – «Αυτόματο Κλείδωμα» επιλέγουμε τον μικρότερο δυνατό χρόνο για να σβήνει η οθόνη άμεσα. Τα 30 δευτερόλεπτα αποδεικνύονται ευεργετικά.

Απενεργοποίηση ήχων πληκτρολογίου

Παράδοξο αλλά αληθινό. Εξοικονόμηση ενέργειας και μπαταρίας γίνεται ακόμα κι αν απενεργοποιήσουμε τους ήχους πληκτρολογίου, κάτι που ούτως ή άλλως δεν χρειαζόμαστε.

Όπου δεν φτάνει το ρεύμα φτάνει το Power Bank

Τελευταίο αλλά άκρως αποτελεσματικό, είναι το Power bank μια φορητή μπαταρία ή αλλιώς ένας φορητός φορτιστής, τον οποίο μπορείτε να έχετε πάντα μαζί σας και να «ανασταίνεται» την συσκευή σας όταν δεν έχετε εύκολη πρόσβαση σε ρεύμα.