Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Στρατιώτες στη Βενεζουέλα: “Σε βασανίζουν αν μιλήσεις δημόσια”
ΚΟΣΜΟΣ

Στρατιώτες στη Βενεζουέλα: “Σε βασανίζουν αν μιλήσεις δημόσια”

  Οι Στρατιώτες στη Βενεζουέλα θα βασανιστούν αν μιλήσουν δημόσια για όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα τους. Ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας που βρίσκεται στην πόλη Κοκότα, στη Κολομβία μίλησε με πρώην στρατιωτικό της εθνικής φρουράς της Βενεζουέλας. Πριν από περίπου ένα μήνα, ο Χάρι Σολάνο ήταν λοχίας στην εθνική φρουρά της Βενεζουέλας, τώρα είναι ένας […]

Στρατιώτες στη Βενεζουέλα: "Σε βασανίζουν αν μιλήσεις δημόσια"

 

Οι Στρατιώτες στη Βενεζουέλα θα βασανιστούν αν μιλήσουν δημόσια για όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα τους.

Ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας που βρίσκεται στην πόλη Κοκότα, στη Κολομβία μίλησε με πρώην στρατιωτικό της εθνικής φρουράς της Βενεζουέλας.

Πριν από περίπου ένα μήνα, ο Χάρι Σολάνο ήταν λοχίας στην εθνική φρουρά της Βενεζουέλας, τώρα είναι ένας «εξόριστος», που συναντά μέλη της αντιπολίτευσης σε ξενοδοχεία στα κολομβιανά σύνορα, ελέγχοντας πάντα το δωμάτιο του, προκειμένου να δει αν παρακολουθείται.

«Οι κανονικοί στρατιώτες, άνθρωποι σαν εμένα, υποφέρουν όπως όλοι οι άλλοι», δήλωσε ο Σολάνο. «Υπάρχει φόβος στις κατώτερες τάξεις του στρατού, φόβος πως αν μιλήσεις δημοσίως, θα τους βασανίσουν και θα σκοτώσουν εσένα και την οικογένειά σου».

Στρατιώτες Βενεζουέλας: Η Εξέγερση

Ο Σολάνο ήταν ένας από τους πρώτους στρατιώτες που μετείχαν τον Ιανουάριο σε μια ανταρσία. Όταν κατέλαβαν φυλάκιο της εθνοφυλακής στο προάστιο Cotiza του Καράκας. Με στόχο να φθάσουν στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες και να εκδιώξουν τον Μαδούρο από την εξουσία.

Κόσμος βγήκε στους δρόμους να τους στηρίξει, στη συνέχεια ακολούθησαν συμπλοκές με τις δυνάμεις καταστολής. Το κίνημα απέτυχε και δεκάδες συνωμότες συνελήφθησαν, ενώ εξαφανίστηκαν έκτοτε τα ίχνη πολλών άλλων.

Ο Σολάνο υποστηρίζει πως μέλη της αντικατασκοπείας του στρατού, DCGIM,  βασάνισαν και βίασαν την ανιψιά του, λεηλάτησαν το σπίτι του και το μαγαζί του στο Καράκας και συνέλαβαν συγγενείς του, ενώ εκείνος προσπαθούσε να διαφύγει στην Κολομβία.

«Είναι μια μαφία που ελέγχει τον κόσμο μόνο με τη βία», είπε στη βρετανική εφημερίδα. «Το ξέρουν ήδη ότι ο κόσμος είναι κατά βάθος με τον Γκουαϊδό και καταφεύγουν στη βαρβαρότητα».

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι οι αυτομολήσεις είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την εξουσία του Νικολάς Μαδούρο. Αν χαθεί η εμπιστοσύνη του στρατού στον αριστερό πρόεδρο, τότε το καθεστώς του κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Αποτέλεσμα εικόνας για χουάν γκουαϊδό

Από την άλλη, η αντιπολίτευση δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια. Τον περασμένο μήνα ο επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης, Χουάν Γκουαϊδό είχε, όπως είπε, μυστικές συναντήσεις με στελέχη των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. Ο Γκουαϊδο υποσχόμενος αμνηστία στους αξιωματικούς «αν συμβάλουν στην αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης» στη χώρα.

Ενώ στο πλευρό του έσπευσε και η Ουάσιγκτον, καλώντας το στρατό της Βενεζουέλας να επιτρέψει την άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα και να σταθεί πίσω απ’ τον Γκουαϊδό. «Δεν θα βρείτε ασφαλές καταφύγιο», διεμήνυσε ο Ντόναλντ Τράμπ. «Επιδιώκουμε μια ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας, αλλά όλες οι επιλογές παραμένουν ανοικτές», απείλησε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις